Haitin vaatetehtaissa poljetaan palkkoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitin vaatetehtaissa poljetaan palkkoja

Kilpailu Aasian halpatuotannon kanssa pitää työntekijät köyhinä, kirjoittaa Jane Regan.

(IPS) -- Läntisen pallonpuoliskon köyhimmän maan minimipalkka nousee vuodenvaihteessa 225 gourdeen eli vajaaseen neljään euroon päivässä. Haitin vaatetehtaiden työntekijöiden mukaan vasta 500 gourdea takaisi perustoimeentulon.

Vähimmäispalkan korotuksesta sovittiin marraskuun lopussa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen muodostamassa kolmikannassa.

Haitin parlamentti yritti jo 2009 nostaa päiväpalkan 200 gourdeen, mutta vaikutusvaltainen Yhdysvaltain suurlähetystö lobbasi sitä vastaan sanoen, että Haiti menettäisi kilpailukykynsä.

Ompelijat marsseilla

Haitin vaatetyöläiset järjestivät marraskuussa useita mielenosoituksia, joissa vaadittiin 500 gourden eli yhdeksän euron päiväpalkkaa.

Tehtaanomistajien vastauksessa vedottiin malttiin, jotta Haiti pystyisi kilpailemaan Aasian halpamaiden, Bangladeshin, Kambodžan ja Vietnamin, kanssa. Mielenosoituksia järjestänyt ammattiliitto Kosit ei ollut mukana, kun kolmikanta hyväksyi 225 gourden minimipalkan.

"Meistä on häpeä, että ay-liikkeen edustajat suostuivat niin surkeaan summaan. Asetimme alarajaksi 300 gourdea", sanoo Yannick Etienne Kositia tukevasta ay-järjestöstä.

Sääntöjä rikotaan

Tunnettuja kansainvälisiä vaatemerkkejä palvelevat tehtaat Haitin vapaakauppa-alueilla työllistävät noin 30 000 henkeä, joista kaksi kolmesta on naisia. Paperilla heille maksetaan jo nyt 300 gourdea (yli 5 euroa) päivässä, mutta käytännössä tilanne on usein toinen.

Kansainvälisen työjärjestön ILOn tuore tutkimus kertoo, että vaatetyöläisten palkka jää enimmän aikaa alle normin. Taksat on sidottu vaihetyössä valmistuvien vaatekappaleiden määriin.

"Vain harvoin saan kokoon 300 gourden edellyttämän kiintiön", kertoo Hanesille t-paitoja valmistavan Multiwear-tehtaan 29-vuotias naistyöntekijä. Hän elättää nelivuotiasta lasta, työtöntä miestään ja kolmea nuorempaa sisarustaan yhden huoneen asunnossa.

Avoin bisnekselle

Työntekijöiden mukaan moni ei uskalla osallistua palkkataisteluun, koska se tietää helposti potkuja. Harva valittaa siitäkään, että työnantajat pimittävät ylityökorvauksia.

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä sitä, ettei 225 tai edes 300 gourdea turvaa elantoa Haitissa.

Yhdysvaltalaisen AFL-CIO-ammattiliiton selvitys vuodelta 2011 arvioi, että Haitin pääkaupungissa asuvan kaksilapsisen perheen elättäjän pitäisi ansaita 1 152 gourdea (22 euroa) kuutena päivänä viikossa tullakseen toimeen.

"Haiti on avoin bisnekselle" on maan hallituksen tunnuslause. Se käyttää alhaista palkkatasoa myyntivalttina, jolla houkutellaan ulkomaisia yrityksiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia