Greenpeace: Tianjinin räjähdys vain jäävuoren huippu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Greenpeace: Tianjinin räjähdys vain jäävuoren huippu

Kemikaalitehtaan räjähdys Kiinassa on vaatinut jo ainakin yli sadan ihmisen hengen. Greenpeace kuitenkin muistuttaa, että kemikaalitehtaita on räjähtänyt vuoden aikana jo kolmetoista.

Kiinan kemikaalivaraston räjähdys Tianjinin kaupungissa viime viikolla oli Greenpeacen mukaan vain jäävuoren huippu. Vuoden sisällä Kiinassa on tapahtunut jopa kolmetoista kemikaalitehtaan räjähdystä, viimeisin kesäkuussa.

Viime viikon tehdasräjähdys oli kuitenkin tähän astisista mittavin. Tehdas räjähti jopa useaan otteeseen ja tappoi yli sata ihmistä sekä haavoitti yli 700. Kemikaalivarasto sisälsi vaarallisia kemikaaleja kuten satoja tonneja syanidia.

Tiedotus tapahtumasta on Kiinan viranomaisten takia pahasti ontunut. Räjähdyksen syy on vielä epäselvä ja kun ihmiset ovat vaatineet tietoja kateissa olevista lähiomaisistaan sekä tehtaan sisältämistä kemikaaleista, on tietoa tippunut hyvin niukalti.

Paikalliset huolestuivat ympäristöön levinneistä myrkyistä, sillä ihmiset ovat oirehtineet kemikaalionnettomuudelle tyypillisillä oireilla. Viranomaiset sulkivat lukuisia verkkosivuja, joissa räjähdyksen syytä ja tehtaan sisältämiä kemikaaleja yritettiin pohtia. Syanidihuhut vahvistettiin kuitenkin maanantaina.

Joidenkin väitteiden mukaan palomiesten yritykset sammuttaa paloa vedellä, johtivat jopa räjähdyksiin, sillä myrkylliset aineyhdisteiden reagoidessa. Jos tieto tehtaan sisältämistä aineista olisi tullut aiemmin, oltaisiin ehkä räjähdyksetkin voineet välttää.

YK on vaatinut Kiinalta parempaa tiedotusta ja läpinäkyvyyttä. Myrkyllisten tehtaiden sijaintia ihmisasutuksen lähellä on myös kritioisoitu laajasti.

Greenpeacen mukaan mittakaavaltaan näin massiivisen tehdasräjähdyksen tulisi olla nyt sekä Kiinalle että koko maailmalle herätys toimia myrkyttömän maailman edistämiseksi. Sääntelyä ja valvontaa on myös tehostettava, järjestö vaatii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia