Gazassa juodaan likavettä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazassa juodaan likavettä

Gaza joutuu Israelin saarron vuoksi pumppaamaan päivittäin mereen 77 tonnia viemärijätettä kokonaan tai osin puhdistamattomana. Epäpuhtauksien pelätään joutuvan juomaveteen kuivuudesta kärsivällä alueella.

Gaza joutuu Israelin saarron vuoksi pumppaamaan päivittäin mereen 77 tonnia viemärijätettä kokonaan tai osin puhdistamattomana. Epäpuhtauksien pelätään joutuvan juomaveteen kuivuudesta kärsivällä alueella.

"Gazan 1,5 miljoonan asukkaan terveys on vaarassa", Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja Mahmoud Daher sanoo nähtyään tuoreet raportit järjestön tutkimista vesinäytteistä.

Vuonna 2006 palestiinalaisalueiden vaalit voittanut islamilainen Hamas otti Gazan hallintaansa viime vuonna ja Israel kiristi alueen saartoa entisestään. Seurauksena on ankara pula polttoaineesta, sähköstä ja varaosista, jotka pitäisivät vedenpuhdistamot ja pumput käynnissä.

WHO tutki merivettä eri kohdissa Gazan rannikkoa ja useat näytteet osoittautuivat ihmis- tai eläinperäisen ulosteen saastuttamiksi.

Taudit uhkakuvana

Pelkona on, että saastunutta merivettä pääsee sekaantumaan talousveteen, sillä alue on kärsinyt kaksi vuotta kuivuudesta ja pohjavedet ovat vähissä.

"Vajauksen korvaa saastunut merivesi, joka vuotaa maanalaisiin vesikouruihin. Meidän on pako kaivaa yhä syvemmältä löytääksemme puhdasta vettä", Gazan rannikkokuntien vesilaitoksen pääjohtaja Monther Shoblak kertoo.

Hän pelkää, että tiheään asutussa Gazassa puhkeaa veden välityksellä leviävä epidemia, kuten lavantauti, kolera, punatauti tai suolitulehdus.

WHO:n raportin jälkeen gazalaisia on kehotettu keittämään talousvetensä, sillä pulaa on myös veden puhdistukseen tarvittavasta kloorista.

WHO:n mukaan gazalaisten juomavedessä on reippaasti liikaa myös nitraatteja, joita tulee viemärivedestä ja maatalouden jätevesistä.

Lääkärit arvioivat, että veden korkea nitraattipitoisuus voi olla osasyynä anemian yleistymiseen Gazassa. Asiaan vaikuttavat myös köyhyys ja aliravitsemus, jotka ovat pahentuneet saarron kiristyessä.
 

Kommentit

Lähettänyt Joopa-Setä (ei varmistettu) 16.11.2022 - 10:01

Gazan saarto on kansainväinen saarto, koska myös Egypti saartaa Gazaa. Israel toimittaa Gazaan keskimäärin vuosittain 125 megawattia sähköä ja 10 miljoonaa kuutiometriä vettä. Esim vuonna 2017 147540 rekkaa toimitti erilaisia tarvikkeita Gazalaisille. Paria vuotta aikaisemmin Hamas otti omaan käyttöönsä 6,5 miljoonaa tonnia jälleenrakennukseen tarkoitettuja tarvikkeita hyökkäystunnelien rakentamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia