Gambian ex-diktaattorin aids-ohjelman uhrit hakevat oikeutta – yrttilääkitys johti jopa kuolemiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gambian ex-diktaattorin aids-ohjelman uhrit hakevat oikeutta – yrttilääkitys johti jopa kuolemiin

Viime vuonna vallankahvasta pois joutunut Yahya Jammeh väitti aikoinaan keksineensä parannuskeinon aidsiin. Nyt ”hoito-ohjelman” uhrit haluavat oikeutta.

Gambian entinen presidentti Yahya Jammeh

Gambian entinen presidentti Yahya Jammeh hävisi vaalit vuonna 2016 ja kieltäytyi aluksi luopumasta virastaan. Nyt hänet halutaan vastuuseen aids-ohjelmastaan. Kuva: Cia Pak / UN Photo.

Gambian entisen presidentin Yahya Jammeh'n aids-ohjelman uhrit ovat ryhtyneet kampanjoimaan saadakseen tämän syytteeseen jopa kuolemiin johtaneesta aids-ohjelmastaan.

Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters sekä Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kolme julkisuuteen tullutta uhria tekee parhaillaan yhteistyötä asianajajien ja aktivistien kanssa, jotta Jammeh'a vastaan saataisiin kerättyä todisteita, kertoo Reuters.

Ihmisoikeusloukkauksista ja taloudellisista väärinkäytöksistä tunnettu Jammeh julisti vuonna 2007, että hän on keksinyt parannuksen aidsiin. Hänen arvellaan pakottaneen ainakin 9 000 gambialaista hoitokeskukseensa, jossa heidät määrättiin luopumaan lääkityksestään ja ottamaan sen sijasta yrttijuomia sekä iholle levitettävää tahnaa.

Muun muassa kansainväliset terveysasiantuntijat tuomitsivat ”hoidot”, mutta Jammeh ei sietänyt kritiikkiä. Hän karkotti kritiikin takia maasta YK-viranomaiset, kertoo yhdysvaltalainen AIDS-Free World -järjestö tiedotteessaan.

Viime vuoden joulukuussa kolme hänen aids-ohjelmansa uhria tuli julkisuuteen AIDS-Free Worldin järjestämässä lehdistötilaisuudessa. Järjestö auttaa uhreja hakemaan oikeutta.

Lamin Cessay, joka oli yksi uhreista ja aikoinaan ensimmäinen hiv-tartunnastaan kertonut gambialainen, menetti hoitojen seurauksena vaimonsa. Hänen mukaansa kuolleita oli paljon.

”En pysty laskemaan hoidon aikana kuolleiden ihmisten määrää.” Monet kuolivat vielä sen jälkeen, kun heidät oli julistettu kuolleeksi ja vapautettu keskuksesta, hän kertoi.

Gambiaa yli 20 vuotta hallinnut Jammeh hävisi presidentinvaalit vuona 2016. Hän kieltäytyi aluksi hyväksymästä tappiotaan mutta joutui lopulta viime vuonna luopumaan virastaan.

Vielä ei ole tiedossa, pystytäänkö Jammeh'a vastaan nostamaan syytteet. Hän on paennut Päiväntasaajan Guineaan eikä tiedetä, luovuttaako maa hänet, Reuters kertoo.

Noin 1 300 ihmistä sai vuonna 2016 hiv-tartunnan kahden miljoonan asukkaan Gambiasa. Lääkitystä saa alle kolmannes.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia