Finnwatchin tutkija jälleen oikeudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatchin tutkija jälleen oikeudessa

Pakkotyötä thaimaalaisella mehutehtaalla tutkinut Andy Hall saattaa saada seitsemän vuoden vankeustuomion, mikäli syyte nostetaan ja tuomio annetaan.

Suomalaisjärjestö Finnwatchin tutkija Andy Hall on tänään jälleen oikeuden edessä Thaimaassa. Natural Fruit -hedelmäyhtiön Hallia vastaan nostama kunnianloukkaus- ja tietokonerikossyyte saattaa johtaa jopa seitsemän vuoden vankeustuomioon.

Kyseessä on toinen neljästä Natural Fruitin Hallia vastaan nostamasta siviili- ja rikosoikeusjutusta. Maanantaisen käsittelyn päätteeksi selviää, hyväksyykö tuomioistuin jutun käsiteltäväkseen ja nostetaanko Hallia vastaan syyte. Jos syyte nostetaan, tämä pidätetään takuukäsittelyn ajaksi, kertoo Finnwatch.

Syytteiden taustalla on Hallin vuonna 2012 Finnwatchille tekemä tutkimus Natural Fruitin ananasmehutehtaan työntekijöiden asemasta. Tutkimuksessa paljastui muun muassa laittoman alhaisia palkkoja, siirtotyöläisten paperien takavarikointia ja lapsityövoiman käyttöä.

Finnwatch muistuttaa, että Hallin keräämät tiedot on sittemmin vahvistettu useissa muissa raporteissa, muun muassa Thaimaan työministeriön omassa puutteellisesti toteutetussa selvityksessä ja työntekijöiden todistuspuheenvuoroissa oikeudessa. Ketään ei kuitenkaan toistaiseksi ole saatu vastuuseen laittomuuksista.

"Thaimaan on osoitettava, ettei se katso työntekijöiden hyväksikäyttöä läpi sormien. Andy Hallin häirinnän sijaan vaadimme Thaimaan hallitusta nostamaan oikeusjutun Natural Fruitia vastaan työelämän oikeuksien loukkauksista", sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

29 järjestöä ja ammattiliittoa eri puolilta maailmaa on julkaissut tänään kannanoton (pdf), jossa vaaditaan Thaimaata lopettamaan tutkijoiden ja ihmisoikeuspuolustajien häirintä ja kritisoidaan Natural Fruitin valtaa maan ananasteollisuudessa. Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vetoaa Hallin puolesta.

Maa on tunnettu kovista otteista aktivisteja vastaan sekä siirtotyöläisten kurjasta kohtelusta ja ihmiskaupasta. Yhdysvaltain ulkoministeriö pudotti maan vaikutusvaltaisessa ihmiskaupparaportissaan kolmannelle eli huonoimmalle tasolle viime vuonna.

Natural Fruitin ensimmäinen Hallia vastaan nostama, kunnianloukkausta koskeva syyte, hylättiin viime syksynä syytteen nostamisessa tapahtuneiden laittomuuksien vuoksi. Syyttäjä yrittää kuitenkin viedä tapauksen uudelleen käsittelyyn. Muut kaksi juttua ovat vielä käsittelemättä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia