Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Finnwatch: Wärtsilän Intian tehtaalla parannuksia, valvonta edelleen leväperäistä

Konepajayhtiö Wärtsilän tehtaalle on perustettu itsenäinen ammattiliitto sen jälkeen, kun Finnwatch vuonna 2015 kritisoi sen työoloja. Järjestön mukaan yhtiön pitäisi silti valvoa tuotantoketjuaan tarkemmin.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015. Finnwatchin mukaan tehtaalla toimii nyt riippumaton ammattiliitto. (Kuva: Finnwatch ry / CC BY-NC 2.0 )

Konepajayhtiö Wärtsilä on tehnyt parannuksia Intian tehtaassaan sen jälkeen, kun sen työoloja kritisoitiin vuonna 2015. Seurantaselvityksen yhtiön tehtaasta tehneen Finnwatchin mukaan yhtiön pitäisi kuitenkin yleisesti ottaen valvoa paremmin alihankintaketjuaan.

Yritysvastuuta tutkiva Finnwatch julkaisi alun perin maaliskuussa 2015 selvityksen, jossa käsiteltiin työoloja Wärtsilän omassa tehtaassa ja alihankkijan tehtaassa Intiassa sekä kaasuvoimalatyömaan oloja Mosambikissa.

Eniten kritiikkiä sai yhtiön Intian alihankkijan tehdas, joka maksoi työntekijöille laittoman alhaista palkkaa. Yhtiön omalla tehtaalla maksettiin laillista, mutta elämiseen riittämätöntä palkkaa. Määräaikaisten sopimustyöntekijöiden työehdot olivat huonommat kuin vakituisten.

Finnwatch julkaisi tänään seurantaraportin (pdf), jonka mukaan Wärtsilä on lopettanut yhteistyön alihankkijan kanssa, koska ongelmia ei pystytty ratkomaan. Yhtiön omalla tehtaalla tilanne on sen sijaan osin parantunut.

Aiemmin tehtaassa toimi Wärtsilän kutsuma ammattiliitto, nyt tehtaalle on saatu itsenäinen ammattiliitto, joka ajaa aidosti työntekijöiden asiaa.

”Työelämän oikeudet tehtaalla toteutuvat parhaiten silloin, kun työntekijät voivat itse valvoa oikeuksiensa toteutumista. Wärtsilän Intian tehtaan uusi liitto on puuttunut muun muassa ylitöiden korvaamisessa aiempina vuosina esiintyneisiin ongelmiin”, kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Järjestö on tyytyväinen myös siihen, että Wärtsilä päästi sen haastattelemaan työntekijöitään ja kävi muutenkin avointa vuoropuhelua tutkimuksen teon aikana.

Toisaalta työntekijöiden palkat eivät edelleenkään riitä elämiseen huolimatta siitä, että ne ovat korkeammat kuin lakisääteinen minimipalkka. Määräaikaiset sopimustyöntekijät tienaavat muita työntekijöitä huonommin, eikä heillä ole kirjallisia työsopimuksia, raportissa kerrotaan.

Vaikka suuria väärinkäytöksiä ei löytynyt, Finnwatchin mukaan Wärtsilä ei valvo alihankintaketjuaan riittävän tarkasti vaan valvonta on leväperäistä. Edellisen raportin suosituksista huolimatta se on vasta kehittämässä riskiarviointityökaluja eikä edelleenkään alista tuotantoketjujaan kolmannen osapuolen tarkastettavaksi.

”Wärtsilä kertoo lisäävänsä alihankintaa erityisesti Aasiasta, mutta yrityksen ihmisoikeusriskien arviointi ja työolojen valvonta ei ole vieläkään läpinäkyvää ja uskottavaa”, Kultalahti toteaa.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyöyhtiöt Intia

Lue myös

Puuvillaa
Puuvillan tuotantoon liittyy monia ympäristöongelmia ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä.
(Kuva:
Asim Hafeez
/
WWF UK
)

Yhä useampi vaatefirma hankkii kestävästi tuotettua puuvillaa

Puuvillan tuotantoon liittyy perinteisesti muun muassa vedentuhlausta ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä. Kansalaisjärjestöjen selvityksen mukaan puuvillaa käyttävät suuryritykset ovat lisänneet vastuullisesti tuotetun puuvillan käyttöä mutta liian vähän.
Kupillinen kahvia
Kuntien julkisiin hankintoihin kuuluvat muun muassa elintarvikkeet, joiden tuotanto-olosuhteet voivat olla huonot.
(Kuva:
Helen K
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Sandaalit
Kenkien valmistusolosuhteet ovat hämärän peitossa.
(Kuva:
mamichan
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Suomalaiset kenkävalmistajat panttaavat tietoa kenkien alkuperästä

Kenkätehtaat eivät kerro julkisuudessa juuri mitään etenkään kenkien raaka-aineiden ja materiaalien tuotannosta, paljastaa tuore selvitys.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.(Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.(Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0)

Pakolais- ja kreikkalaisnuorten koodausprojekti tuottaa tuloksia – ”aitoja kohtaamispaikkoja”

Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa opetetaan it-taitoja kreikkalais- ja pakolaisnuorille. Hyvien tulosten vuoksi projektia laajennetaan.