Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Finnwatch: Wärtsilän Intian tehtaalla parannuksia, valvonta edelleen leväperäistä

Konepajayhtiö Wärtsilän tehtaalle on perustettu itsenäinen ammattiliitto sen jälkeen, kun Finnwatch vuonna 2015 kritisoi sen työoloja. Järjestön mukaan yhtiön pitäisi silti valvoa tuotantoketjuaan tarkemmin.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015. Finnwatchin mukaan tehtaalla toimii nyt riippumaton ammattiliitto. (Kuva: Finnwatch ry / CC BY-NC 2.0 )

Konepajayhtiö Wärtsilä on tehnyt parannuksia Intian tehtaassaan sen jälkeen, kun sen työoloja kritisoitiin vuonna 2015. Seurantaselvityksen yhtiön tehtaasta tehneen Finnwatchin mukaan yhtiön pitäisi kuitenkin yleisesti ottaen valvoa paremmin alihankintaketjuaan.

Yritysvastuuta tutkiva Finnwatch julkaisi alun perin maaliskuussa 2015 selvityksen, jossa käsiteltiin työoloja Wärtsilän omassa tehtaassa ja alihankkijan tehtaassa Intiassa sekä kaasuvoimalatyömaan oloja Mosambikissa.

Eniten kritiikkiä sai yhtiön Intian alihankkijan tehdas, joka maksoi työntekijöille laittoman alhaista palkkaa. Yhtiön omalla tehtaalla maksettiin laillista, mutta elämiseen riittämätöntä palkkaa. Määräaikaisten sopimustyöntekijöiden työehdot olivat huonommat kuin vakituisten.

Finnwatch julkaisi tänään seurantaraportin (pdf), jonka mukaan Wärtsilä on lopettanut yhteistyön alihankkijan kanssa, koska ongelmia ei pystytty ratkomaan. Yhtiön omalla tehtaalla tilanne on sen sijaan osin parantunut.

Aiemmin tehtaassa toimi Wärtsilän kutsuma ammattiliitto, nyt tehtaalle on saatu itsenäinen ammattiliitto, joka ajaa aidosti työntekijöiden asiaa.

”Työelämän oikeudet tehtaalla toteutuvat parhaiten silloin, kun työntekijät voivat itse valvoa oikeuksiensa toteutumista. Wärtsilän Intian tehtaan uusi liitto on puuttunut muun muassa ylitöiden korvaamisessa aiempina vuosina esiintyneisiin ongelmiin”, kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Järjestö on tyytyväinen myös siihen, että Wärtsilä päästi sen haastattelemaan työntekijöitään ja kävi muutenkin avointa vuoropuhelua tutkimuksen teon aikana.

Toisaalta työntekijöiden palkat eivät edelleenkään riitä elämiseen huolimatta siitä, että ne ovat korkeammat kuin lakisääteinen minimipalkka. Määräaikaiset sopimustyöntekijät tienaavat muita työntekijöitä huonommin, eikä heillä ole kirjallisia työsopimuksia, raportissa kerrotaan.

Vaikka suuria väärinkäytöksiä ei löytynyt, Finnwatchin mukaan Wärtsilä ei valvo alihankintaketjuaan riittävän tarkasti vaan valvonta on leväperäistä. Edellisen raportin suosituksista huolimatta se on vasta kehittämässä riskiarviointityökaluja eikä edelleenkään alista tuotantoketjujaan kolmannen osapuolen tarkastettavaksi.

”Wärtsilä kertoo lisäävänsä alihankintaa erityisesti Aasiasta, mutta yrityksen ihmisoikeusriskien arviointi ja työolojen valvonta ei ole vieläkään läpinäkyvää ja uskottavaa”, Kultalahti toteaa.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyöyhtiöt Intia

Lue myös

Vauvan käsi rinnalla
Vanha kohu Nestlén äidinmaidonkorvikkeiden kauppaamisesta nostaa taas päätään uuden tutkimuksen vuoksi.
(Kuva:
pablon
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nestlélle taas kritiikkiä äidinmaidonkorvikkeista

Kansalaisjärjestöt kritisoivat jälleen Nestlé-yhtiötä äidinmaidonkorvikkeen markkinoimisesta kyseenalaisin perustein. Tuoreen selvityksen mukaan Nestlé käyttää ravitsemustiedettä lähinnä markkinointivälineenä.
Farkut pyykkinarulla
Farkkujen alkuperä on helppo unohtaa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
(Kuva:
pepperberryfarm
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Tutkimus: Epäeettisiä tuotteita ostetaan, koska kuluttajilla on lyhyt muisti

Kuluttajat unohtavat ikään kuin tahallaan, että heidän ostamansa tuote on tehty lapsityövoimalla tai tuhoaa sademetsää, käy ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Nahkasandaaleita Intiassa
Nahan parkitsemisprosessi saastuttaa ympäristöä Intiassa.
(Kuva:
bookchen
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Selvitys: Intian nahkatehtaat saastuttavat ympäristöä ja sairastuttavat työntekijöitä

Intian nahkatehtailla käytetään myrkyllisiä kemikaaleja eikä työntekijöille makseta riittävää palkkaa. Nahkaa ja nahasta tehtyjä tuotteita päätyy myös Euroopan markkinoille.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.