Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Finnwatch: Wärtsilän Intian tehtaalla parannuksia, valvonta edelleen leväperäistä

Konepajayhtiö Wärtsilän tehtaalle on perustettu itsenäinen ammattiliitto sen jälkeen, kun Finnwatch vuonna 2015 kritisoi sen työoloja. Järjestön mukaan yhtiön pitäisi silti valvoa tuotantoketjuaan tarkemmin.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015. Finnwatchin mukaan tehtaalla toimii nyt riippumaton ammattiliitto. (Kuva: Finnwatch ry / CC BY-NC 2.0)

Konepajayhtiö Wärtsilä on tehnyt parannuksia Intian tehtaassaan sen jälkeen, kun sen työoloja kritisoitiin vuonna 2015. Seurantaselvityksen yhtiön tehtaasta tehneen Finnwatchin mukaan yhtiön pitäisi kuitenkin yleisesti ottaen valvoa paremmin alihankintaketjuaan.

Yritysvastuuta tutkiva Finnwatch julkaisi alun perin maaliskuussa 2015 selvityksen, jossa käsiteltiin työoloja Wärtsilän omassa tehtaassa ja alihankkijan tehtaassa Intiassa sekä kaasuvoimalatyömaan oloja Mosambikissa.

Eniten kritiikkiä sai yhtiön Intian alihankkijan tehdas, joka maksoi työntekijöille laittoman alhaista palkkaa. Yhtiön omalla tehtaalla maksettiin laillista, mutta elämiseen riittämätöntä palkkaa. Määräaikaisten sopimustyöntekijöiden työehdot olivat huonommat kuin vakituisten.

Finnwatch julkaisi tänään seurantaraportin (pdf), jonka mukaan Wärtsilä on lopettanut yhteistyön alihankkijan kanssa, koska ongelmia ei pystytty ratkomaan. Yhtiön omalla tehtaalla tilanne on sen sijaan osin parantunut.

Aiemmin tehtaassa toimi Wärtsilän kutsuma ammattiliitto, nyt tehtaalle on saatu itsenäinen ammattiliitto, joka ajaa aidosti työntekijöiden asiaa.

”Työelämän oikeudet tehtaalla toteutuvat parhaiten silloin, kun työntekijät voivat itse valvoa oikeuksiensa toteutumista. Wärtsilän Intian tehtaan uusi liitto on puuttunut muun muassa ylitöiden korvaamisessa aiempina vuosina esiintyneisiin ongelmiin”, kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Järjestö on tyytyväinen myös siihen, että Wärtsilä päästi sen haastattelemaan työntekijöitään ja kävi muutenkin avointa vuoropuhelua tutkimuksen teon aikana.

Toisaalta työntekijöiden palkat eivät edelleenkään riitä elämiseen huolimatta siitä, että ne ovat korkeammat kuin lakisääteinen minimipalkka. Määräaikaiset sopimustyöntekijät tienaavat muita työntekijöitä huonommin, eikä heillä ole kirjallisia työsopimuksia, raportissa kerrotaan.

Vaikka suuria väärinkäytöksiä ei löytynyt, Finnwatchin mukaan Wärtsilä ei valvo alihankintaketjuaan riittävän tarkasti vaan valvonta on leväperäistä. Edellisen raportin suosituksista huolimatta se on vasta kehittämässä riskiarviointityökaluja eikä edelleenkään alista tuotantoketjujaan kolmannen osapuolen tarkastettavaksi.

”Wärtsilä kertoo lisäävänsä alihankintaa erityisesti Aasiasta, mutta yrityksen ihmisoikeusriskien arviointi ja työolojen valvonta ei ole vieläkään läpinäkyvää ja uskottavaa”, Kultalahti toteaa.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyöyhtiöt Intia

Lue myös

Ihmisiä Flash mob -tapahtumassa H&M:n edustalla Helsingin Aleksanterinkadulla

H&M:ltä vaaditaan elämiseen riittävän palkan maksamista ompelijoille – vuonna 2013 annettu lupaus ei ole pitänyt, sanovat järjestöt

H&M:n tavoitteena oli, että tämän vuoden loppuun mennessä 850 000 sille vaatteita tekevää ompelijaa saisi elämiseen riittävää palkkaa. Vuosien varrella lupaus on kadonnut yhtiön verkkosivuilta, ja järjestöjen mukaan se yrittää vesittää koko tavoitteen.
Kerjäläinen kadulla

Onko empatiasta hyvinvointivaltion ylläpitäjäksi?

Kun vastuu empatiasta vieritetään yksilön tai yhteisön vapaaehtoisuuden varaan, ollaan vaarassa luisua hyväntekeväisyysyhteiskuntaan, jossa heikompien auttaminen riippuu vahvemmassa asemassa olevan kulloisestakin mielentilasta, kirjoittaa Anna-Stiina Lundqvist.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Toimittajia ja kameroita murhatun toimittajan muistopaikalla Nicaraguan Managuassa

Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana

Nicaraguan viime aikojen mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että sananvapaus on pohjamudissa. ”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, kertoo kriittistä radio-ohjelmaa tekevä toimittaja Luis Galeano.
Seeproja kansallispuistossa

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.