Faces katsoo kauas | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Faces katsoo kauas

Lama ja sadesää eivät
lannista Faces-etnofestivaalien festivaalijohtaja Börje
Mattsonia. Mattsonin visioissa tulevina vuosina Faces-festivaaleja
järjestetään ympäri maailmaa.

Lama ja sadesää eivät lannista Faces-etnofestivaalien festivaalijohtaja Börje Mattsonia. Mattsonin visioissa tulevina vuosina Faces-festivaaleja järjestetään ympäri maailmaa.

Viime viikonloppuna Billnäsissä pidetyt Faces-etnofestivaalit eivät kärsineet tunnelman puutteesta, mutta yleisöä olisi voinut olla enemmänkin. Viikonlopun kävijämäärä jäi kahteentoista tuhanteen, hieman alhaisemmalle tasolle kuin aiempina vuosina.

Kaksi suurinta syytä laimeampaan yleisöinnostukseen ovat festivaalijohtaja Börje Mattsonin mielestä samat kuin monilla muilla kotimaan festivaaleilla: lama vähentää tulijoita ja epävakainen sää karkottaa samana päivänä lähtöpäätöstä tekeviä.

Mattson ei kuitenkaan tuloksellisesti heikommasta vuodesta lannistu. Hänellä on suunnitelmia Facesin viemisestä maailmalle lähes joka sormelle.

Ensiksikin perinteinen Carelian Faces järjestetään Petroskoissa syyskuussa. Petroskoihin on Faces-ohjelmaa viety jo monena vuonna. "Carelian Faces järjestetään ilman minkäänlaisia tukia, joten se on meille taloudellisesti rankka, mutta se on tärkeä tapahtuma ja olemme päättäneet sitä edelleen järjestää", Mattson sanoo.

 

Festivaalia Kosovosta Kapkaupunkiin

Sen sijaan pari kertaa järjestetty Bosna Faces Bosnia-Herzegovinassa on tänä vuonna tauolla paikallisen yhteistyötahon vaikeuksien vuosi. Ensi vuodeksi Balkan-festivaali on kuitenkin tulossa. Jotakin pientä järjestetään luultavasti myös Kroatiassa ja Kosovossa.

Entä näkyykö kulttuurivaihto Balkanin suuntaan Suomen Faces-festivaaleilla, onhan Balkanin musiikki tällä hetkellä maailmanmusiikin piirissä kovin muodikasta? "Kyllä Balkan tulee ehdottomasti näkymään ainakin jonkin verran", Mattson lupaa.

Vauhdikkaan festivaalijohtajan projektit eivät rajoitu Eurooppaan. Facesia ollaan Mattsonin suunnitelmissa viemässä ympäri maailmaa. Jo jonkin aikaa suunniteltu musiikkitapahtuma Erbilin kaupungissa Pohjois-Irakin kurdialueilla odottaa vielä sopivaa rahoitusta.

"Suunnitelmamme olivat jo pitkällä, mutta lama kaatoi Irakin talouden ja hallitus ei satsannut festivaaleihin mitään. Kurdialueilla pidettiin äskettäin vaalit ja nyt jatkamme valmistelua ja katsomme, mitä mieltä uusi hallitus on festivaalihankkeesta", Mattson selittää.

Visiona Mattsonilla on Facesin vieminen myös Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin.

"Kapkaupungin kanssa on jo alustavasti neuvoteltu tapahtumasta, jossa kaupungin townshipeissä järjestettäisiin musiikkityöpajoja paikallisille nuorille ja työpajojen tulokset tuotaisiin kaupungin keskustassa järjestettävään festivaaliin."

Suomenkin Faces-festivaaleilla esiintymässä käyneet kapkaupunkilaiset muusikot ovat jo lupautuneet mukaan hankkeeseen vetämään slumminuorten työpajoja. Monen eteläafrikkalaisen muusikon tausta on townshipeissä.

Hankkeen aikataulusta ei ole vielä tietoa, mutta Mattson väläyttää mahdollisuutta toimia jo ensi kesänä. "Jalkapallon MM-kisat ovat ensi kesänä Etelä-Afrikassa ja siinä yhteydessä olisi hienoa järjestää Kapkaupungin Faces", Mattson visioi.

 

"Kulttuuri yhdistäjänä ei ole fraasia"

Ideoiden puutteesta kansainväliset Faces-hankkeet eivät kärsi, sen sijaan pulaa on kyllä niistä perinteisistä tarpeista eli ajasta ja rahasta. Facesia järjestävällä Etnokult ry:llä on aikapulaa helpottamaan onneksi laaja vapaaehtoisverkosto, jonka voimin festivaalit pystytetään ja pyöritetään.  Rahan suhteen Suomenkin Faces-festivaaleilla on jatkossa edessä uusia haasteita, sillä festivaalien tapahtumapaikka, Billnäsin komea ruukkialue Raaseporin kaupungissa Länsi-Uudellamaalla, on siirtynyt yksityiseen omistukseen ja vuokrat ovat kohonneet huomattavasti.

"Tärkeää olisi, että Facesta voitaisiin jatkaa monimuotoisena ja osallistavana festivaalina ja että miljöö ja sen tunnelma säilyisi mahdollisimman alkuperäisenä", Mattson miettii.

Tunnelma onkin Faces-festivaalien kävijöille se tärkein syy tulla vuodesta toiseen Billnäsiin.
"Kulttuuri ihmisten yhdistäjänä ei ole fraasia, sen nämä festivaalit aina osoittavat".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia