Europarlamentti väläyttää avun vetämistä Kambodžalta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Europarlamentti väläyttää avun vetämistä Kambodžalta

Maa on kiihdyttänyt ihmisoikeusaktivistien ja opposition vainoa. Yli 30 vuotta hallinnut pääministeri Hun Sen ei piittaa varoituksesta.

Europarlamentti kritisoi voimakkaasti Kambodžaa, jossa ihmisoikeusaktivistien ja opposition edustajien vaino on viime aikoina kiihtynyt. Parlamentti äänesti viime viikolla päätöslauselmasta, jossa muun muassa vaaditaan EU:n ulkoasiainhallintoa sitomaan maalle vuoteen 2020 mennessä luvattu 410 miljoonan euron apupaketti ihmisoikeustilanteen parantamiseen.

Parlamentti vaatii myös viiden vangittuna olevan ihmisoikeusaktivistin vapauttamista sekä oppositiopuolueen johtajan Sam Rainsyn pidätysmääräyksen perumista. Rainsy on maanpaossa, aktivisteja taas syytetään lahjonnasta.

Poliittinen vaino on kovia otteita käyttävän valtapuolueen hallitsemassa Kambodžassa yleistä, mutta tänä keväänä sorto on kiihtynyt. Sekä YK että ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Kambodžaa lopettamaan aktivistien ja oppositiopoliitikkojen häirinnän. Monia on pidätetty ja kuulusteltu, ja heitä vastaan on nostettu syytteitä. Muun muassa erään oppositioparlamentaarikon kohdalla tutkitaan avioliiton ulkopuolista suhdetta, ja myös YK:n työntekijä on ollut syytösten kohteena. Ihmisoikeusjärjestöjen liiton FIDHin mukaan kyseessä on pahin hyökkäys järjestöjä vastaan vuosiin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoi toukokuussa, että ihmisoikeusaktivisteja vastaan nostetut syytteet ovat pääministerin, vuodesta 1985 hallinneen Hun Senin yritys tehdä tyhjäksi järjestöjen ja YK:n työ maan ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan pääministeri Hun Sen on sivuuttanut uhkauksen. Hänen mukaansa apuleikkauksista kärsisi vain maan järjestösektori. Hän myös kiitteli maan tärkeä avunantajaa Kiinaa, joka ei ihmisoikeusehtoja aseta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia