Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Europarlamentti äänesti seksinoston täyskiellon puolesta

Niin sanottua Honeyballin esitystä vastustaneet järjestöt katsovat kriminalisoinnin vain pahentavan seksityöläisten asemaa.

Euroopan parlamentti kriminalisoisi seksipalveluiden oston koko EU:ssa ihmiskaupan kitkemiseksi.

Keskiviikkona järjestetyssä epäsitovassa äänestyksessä keskiviikkona 343 meppiä puolsi europarlamentaarikko Mary Honeyballin ja parlamentin tasa-arvovaliokunnan esittämää niin sanottua pohjoismaista mallia seksipalveluiden ostamisen täyskiellosta. Esitystä vastusti 139 edustajaa ja 105 äänesti tyhjää.

Suomalaisista mepeistä ainoastaan Sampo Terho (ps.) äänesti esitystä vastaan. Riikka Pakarinen (kesk.) ei osallistunut äänestykseen.

Parlamentti toteaa prostituution rikkovan aina ihmisoikeuksia riippumatta siitä, onko kyseessä valinta vai pakko.

Esitystä vastustaneille järjestöille tulos oli paha pettymys, sillä niiden mukaan kriminalisointi ei juurikaan toimi ihmiskaupan vähentämisessä ja lähinnä pahentaa seksityöläisten asemaa.

Ennen äänestystä esitystä vastaan oli ottanut kantaa 560 seksityöläisten ja naisten oikeuksia ajavaa järjestöä ympäri Eurooppaa. Vetoomuksessaan järjestöt kritisoivat jo ennestään marginalisoituun väestöryhmään kohdistuvan päätöksen tekemistä puutteellisella tietopohjalla sekä seksityön ja ihmiskaupan samaistamista.

"Ruotsissa asiakkaiden kriminalisointi on paitsi epäonnistunut hillitsemään ihmiskauppaa, myös luonut ympäristön, jossa seksin myyjiin kohdistuva stigma on lisääntynyt. Seksinoston täyskriminalisoinnin on todettu lisäävän seksityöntekijöiden haavoittuvuutta ja kohdistuvan erityisesti jo heikossa asemassa oleviin kuten siirtolaisiin", totesi Feministinen aloite -järjestö tiedotteessaan.

Järjestön mukaan mukaan oston kriminalisointi edustaa politiikkaa, jossa seksityöläisten oikeudet sivuutetaan ideologisin perustein, kun ne sen sijaan tulisi nostaa kaiken prostituutiopolitiikan lähtökohdaksi. Myös Pro-Tukipiste on vaatinut europarlamentilta seksityöläisten oikeuksia, sosiaali- ja terveyspalveluita sekä rikosten uhrien suojelua vahvistavaa politiikkaa.

Seksityöläisten oikeudet ihmisoikeudetgendersiirtolaisuusEUlaki Pro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.
Intian Chennaissa seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä.
(Kuva:
Stella Paul
/
IPS
)

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.
Mariela Castro Espín (toinen vas.) johtaa Kuuban seksuaalikasvatuksen keskusta, joka järjesti tammikuussa kansanvälisen symposiumin. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.
(Kuva: Bob Jagendorf / CC BY-NC 2.0)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.