Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Europarlamentti äänesti seksinoston täyskiellon puolesta

Niin sanottua Honeyballin esitystä vastustaneet järjestöt katsovat kriminalisoinnin vain pahentavan seksityöläisten asemaa.

Euroopan parlamentti kriminalisoisi seksipalveluiden oston koko EU:ssa ihmiskaupan kitkemiseksi.

Keskiviikkona järjestetyssä epäsitovassa äänestyksessä keskiviikkona 343 meppiä puolsi europarlamentaarikko Mary Honeyballin ja parlamentin tasa-arvovaliokunnan esittämää niin sanottua pohjoismaista mallia seksipalveluiden ostamisen täyskiellosta. Esitystä vastusti 139 edustajaa ja 105 äänesti tyhjää.

Suomalaisista mepeistä ainoastaan Sampo Terho (ps.) äänesti esitystä vastaan. Riikka Pakarinen (kesk.) ei osallistunut äänestykseen.

Parlamentti toteaa prostituution rikkovan aina ihmisoikeuksia riippumatta siitä, onko kyseessä valinta vai pakko.

Esitystä vastustaneille järjestöille tulos oli paha pettymys, sillä niiden mukaan kriminalisointi ei juurikaan toimi ihmiskaupan vähentämisessä ja lähinnä pahentaa seksityöläisten asemaa.

Ennen äänestystä esitystä vastaan oli ottanut kantaa 560 seksityöläisten ja naisten oikeuksia ajavaa järjestöä ympäri Eurooppaa. Vetoomuksessaan järjestöt kritisoivat jo ennestään marginalisoituun väestöryhmään kohdistuvan päätöksen tekemistä puutteellisella tietopohjalla sekä seksityön ja ihmiskaupan samaistamista.

"Ruotsissa asiakkaiden kriminalisointi on paitsi epäonnistunut hillitsemään ihmiskauppaa, myös luonut ympäristön, jossa seksin myyjiin kohdistuva stigma on lisääntynyt. Seksinoston täyskriminalisoinnin on todettu lisäävän seksityöntekijöiden haavoittuvuutta ja kohdistuvan erityisesti jo heikossa asemassa oleviin kuten siirtolaisiin", totesi Feministinen aloite -järjestö tiedotteessaan.

Järjestön mukaan mukaan oston kriminalisointi edustaa politiikkaa, jossa seksityöläisten oikeudet sivuutetaan ideologisin perustein, kun ne sen sijaan tulisi nostaa kaiken prostituutiopolitiikan lähtökohdaksi. Myös Pro-Tukipiste on vaatinut europarlamentilta seksityöläisten oikeuksia, sosiaali- ja terveyspalveluita sekä rikosten uhrien suojelua vahvistavaa politiikkaa.

Seksityöläisten oikeudet ihmisoikeudetgendersiirtolaisuusEUlaki Pro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.