Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Eurooppaan saapuvat nais- ja lapsipakolaiset ahtaalla

Naiset ovat kohdanneet seksuaalista häirintää matkansa varrella. Lapsia uhkaa etenkin pakkanen, kertovat järjestöt.
(Kuva: Rasande Tyskar / CC BY-NC 2.0)

Eurooppaan saapuneet nais- ja tyttöpakolaiset ovat joutuneet kokemaan matkansa jokaisella etapilla seksuaalista häirintää ja muuta hyväksikäyttöä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö kertoo haastatelleensa 40:tä Pohjois-Eurooppaan saapunutta naista tai tyttöä, joista monia oli pahoinpidelty, riistetty taloudellisesti, kähmitty tai painostettu seksiin matkansa varrella, myös Euroopan maaperällä. Tekijöinä olivat niin salakuljettajat, turvallisuusviranomaiset kuin muutkin siirtolaiset ja turvapaikanhakijat.

Naiset tunsivat usein olonsa turvattomiksi. He kertoivat muun muassa joutuneensa nukkumaan yhdessä miesten kanssa Unkarissa, Kreikassa ja Kroatissa. Eräs nainen kertoi miesten katselleen, kun naiset menivät kylpyhuoneeseen ja toinen puolestaan, että Saksassa vartija oli tarjonnut hänelle vaatteita vastineeksi "kahdenkeskisestä ajasta".

Myöskään YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin mukaan naisten erityistarpeisiin ei ole kiinnitetty pakolaiskriisin aikana riittävästi huomiota. Järjestön selvityksen mukaan naisilla on vain harvoin mahdollisuuksia peseytyä tai levätä paikoissa, joissa heidän yksityisyyttään kunnioitetaan. Myös psykososiaalinen stressi ja traumat, terveysongelmat ja perheestä eroon joutuminen koettelevat heidän hyvinvointiaan.

Osa naisista saapuu Eurooppaan lapsien kanssa. Pelastakaa Lapset sekä YK:n lapsijärjestö Unicef nostivat eilen esiin myös huolen Euroopan rankkojen talviolosuhteiden vaikutuksista lapsiin.

Unicefin mukaan monilla lapsilla ei ole riittävästi vaatteita ja liikennevälineet ovat huonosti lämmitettyjä. Esimerkiksi Serbiassa vastaanottokeskukseen on saapunut lapsia huulet sinisinä ja kylmästä täristen, kertoo Pelastakaa Lapset, jonka henkilökunta on jo raportoinut useista paleltumis- ja hypotermiatapauksista.

Eurooppaan saapui viime vuonna yli miljoona siirtolaista tai turvapaikanhakijaa, joista vajaan viidenneksen on arveltu olevan naisia. Lapsia on tulijoista noin neljännes.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa genderlapsetpakolaisetsiirtolaisuus Amnesty InternationalPelastakaa Lapset rySuomen UN WomenSuomen UNICEF

Lue myös

Punaisen Ristin työntekijä ja siirtolaisia Italiassa
Italiaan suuntautui viime vuonna 70 prosenttia Välimeren siirtolaisuudesta. Kuva Sisilian Messinasta vuodelta 2015.
(Kuva:
Carlos Spottorno
/
British Red Cross
IFRC
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Norsunluurannikkolainen siirtolainen Bamba Drissa
Norsunluurannikkolainen Bamba Drissa on yksi niistä 72 688 siirtolaisesta, jotka ylittivät Välimeren tammikuussa 2016.
(Kuva:
Daan Bauwens
/
Suomen IPS
)

Eurooppaan saapuneen siirtolaisen paineet ovat kovat – kotimaahan ei voi palata tyhjin käsin

Norsunluurannikkoilainen siirtolainen Bamba Drissa sanoo, että elämä Italiassa on vaikeampaa kuin kotimaassa. Paluu ei kuitenkaan ole vaihtoehto. ”Me olemme täällä auttaaksemme perheitämme. Ennen kuin se onnistuu, emme voi palata.”

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.