Eurooppaan saapuvat nais- ja lapsipakolaiset ahtaalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurooppaan saapuvat nais- ja lapsipakolaiset ahtaalla

Naiset ovat kohdanneet seksuaalista häirintää matkansa varrella. Lapsia uhkaa etenkin pakkanen, kertovat järjestöt.

Eurooppaan saapuneet nais- ja tyttöpakolaiset ovat joutuneet kokemaan matkansa jokaisella etapilla seksuaalista häirintää ja muuta hyväksikäyttöä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö kertoo haastatelleensa 40:tä Pohjois-Eurooppaan saapunutta naista tai tyttöä, joista monia oli pahoinpidelty, riistetty taloudellisesti, kähmitty tai painostettu seksiin matkansa varrella, myös Euroopan maaperällä. Tekijöinä olivat niin salakuljettajat, turvallisuusviranomaiset kuin muutkin siirtolaiset ja turvapaikanhakijat.

Naiset tunsivat usein olonsa turvattomiksi. He kertoivat muun muassa joutuneensa nukkumaan yhdessä miesten kanssa Unkarissa, Kreikassa ja Kroatissa. Eräs nainen kertoi miesten katselleen, kun naiset menivät kylpyhuoneeseen ja toinen puolestaan, että Saksassa vartija oli tarjonnut hänelle vaatteita vastineeksi "kahdenkeskisestä ajasta".

Myöskään YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin mukaan naisten erityistarpeisiin ei ole kiinnitetty pakolaiskriisin aikana riittävästi huomiota. Järjestön selvityksen mukaan naisilla on vain harvoin mahdollisuuksia peseytyä tai levätä paikoissa, joissa heidän yksityisyyttään kunnioitetaan. Myös psykososiaalinen stressi ja traumat, terveysongelmat ja perheestä eroon joutuminen koettelevat heidän hyvinvointiaan.

Osa naisista saapuu Eurooppaan lapsien kanssa. Pelastakaa Lapset sekä YK:n lapsijärjestö Unicef nostivat eilen esiin myös huolen Euroopan rankkojen talviolosuhteiden vaikutuksista lapsiin.

Unicefin mukaan monilla lapsilla ei ole riittävästi vaatteita ja liikennevälineet ovat huonosti lämmitettyjä. Esimerkiksi Serbiassa vastaanottokeskukseen on saapunut lapsia huulet sinisinä ja kylmästä täristen, kertoo Pelastakaa Lapset, jonka henkilökunta on jo raportoinut useista paleltumis- ja hypotermiatapauksista.

Eurooppaan saapui viime vuonna yli miljoona siirtolaista tai turvapaikanhakijaa, joista vajaan viidenneksen on arveltu olevan naisia. Lapsia on tulijoista noin neljännes.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia