Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Eurooppaan saapuvat nais- ja lapsipakolaiset ahtaalla

Naiset ovat kohdanneet seksuaalista häirintää matkansa varrella. Lapsia uhkaa etenkin pakkanen, kertovat järjestöt.
(Kuva: Rasande Tyskar / CC BY-NC 2.0)

Eurooppaan saapuneet nais- ja tyttöpakolaiset ovat joutuneet kokemaan matkansa jokaisella etapilla seksuaalista häirintää ja muuta hyväksikäyttöä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö kertoo haastatelleensa 40:tä Pohjois-Eurooppaan saapunutta naista tai tyttöä, joista monia oli pahoinpidelty, riistetty taloudellisesti, kähmitty tai painostettu seksiin matkansa varrella, myös Euroopan maaperällä. Tekijöinä olivat niin salakuljettajat, turvallisuusviranomaiset kuin muutkin siirtolaiset ja turvapaikanhakijat.

Naiset tunsivat usein olonsa turvattomiksi. He kertoivat muun muassa joutuneensa nukkumaan yhdessä miesten kanssa Unkarissa, Kreikassa ja Kroatissa. Eräs nainen kertoi miesten katselleen, kun naiset menivät kylpyhuoneeseen ja toinen puolestaan, että Saksassa vartija oli tarjonnut hänelle vaatteita vastineeksi "kahdenkeskisestä ajasta".

Myöskään YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin mukaan naisten erityistarpeisiin ei ole kiinnitetty pakolaiskriisin aikana riittävästi huomiota. Järjestön selvityksen mukaan naisilla on vain harvoin mahdollisuuksia peseytyä tai levätä paikoissa, joissa heidän yksityisyyttään kunnioitetaan. Myös psykososiaalinen stressi ja traumat, terveysongelmat ja perheestä eroon joutuminen koettelevat heidän hyvinvointiaan.

Osa naisista saapuu Eurooppaan lapsien kanssa. Pelastakaa Lapset sekä YK:n lapsijärjestö Unicef nostivat eilen esiin myös huolen Euroopan rankkojen talviolosuhteiden vaikutuksista lapsiin.

Unicefin mukaan monilla lapsilla ei ole riittävästi vaatteita ja liikennevälineet ovat huonosti lämmitettyjä. Esimerkiksi Serbiassa vastaanottokeskukseen on saapunut lapsia huulet sinisinä ja kylmästä täristen, kertoo Pelastakaa Lapset, jonka henkilökunta on jo raportoinut useista paleltumis- ja hypotermiatapauksista.

Eurooppaan saapui viime vuonna yli miljoona siirtolaista tai turvapaikanhakijaa, joista vajaan viidenneksen on arveltu olevan naisia. Lapsia on tulijoista noin neljännes.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa genderlapsetpakolaisetsiirtolaisuus Amnesty InternationalPelastakaa Lapset rySuomen UN WomenSuomen UNICEF

Lue myös

Tervetuloa Suomeen -viiri

Voiko Suomen turvapaikkajärjestelmää vielä pitää oikeudenmukaisena? – Maahanmuuton asiantuntijat löytävät paljon ongelmakohtia

Suomesta Irakiin palautetun miehen kuolema on herättänyt kysymyksiä siitä, toimiiko Suomen turvapaikka- ja pakolaispolitiikka oikeudenmukaisin perustein. Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen on huolissaan kiristyksistä, joihin poliittinen ilmapiiri on vaikuttanut hänen mukaansa liikaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.