Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Eurooppaan saapui viime vuonna yhä vähemmän siirtolaisia – matka paikoin vaarallisempi

Todennäköisyys kuolla matkalla Libyasta Italiaan on yksi 14:stä, käy ilmi YK:n pakolaisjärjestön tuoreesta raportista.
Siirtolaisten telttoja Kreikassa
Siirtolaisten telttoja Kreikassa vuonna 2016. Kreikkaan tulevien siirtolaisten määrä väheni viime vuonna, kertoo UNHCR:n tuore raportti. (Kuva: © European Union 2016 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Eurooppaan saapui viime vuonna Espanjan, Italian ja Kreikan kautta yli 50 prosenttia vähemmän siirtolaisia ja pakolaisia kuin vuonna 2016, selviää YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuoreesta raportista.

Myös siirtolaisten kuolemat ovat vähentyneet lähes 40 prosenttia. Siitä huolimatta matka on paikoin yhä vaarallisempi, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan etenkin heinäkuun 2017 jälkeen saapuminen meriteitse Libyasta Italiaan on vähentynyt dramaattisesti ja väheneminen on jatkunut tänä vuonna. Taustalla on Libyan, EU:n ja Italian kiristynyt valvonta.

Samaan aikaan matka Italiaan on kuitenkin yhä vaarallisempi. Tänä vuonna yksi 14:sta Libyasta Italiaan tulevasta siirtolaisesta on kuollut. Viime vuonna samaan aikaan todennäköisyys oli yksi 29:stä. Siirtolaiset myös ovat aiempaa sairaampia. Monet ovat heikkoja, laihoja ja yleisesti huonossa kunnossa, raportissa kerrotaan.

Yhteensä viime vuonna Välimerellä katosi tai kuoli 3 139 Eurooppaan matkalla olevaa siirtolaista tai pakolaista. Riskit eivät kuitenkaan pääty mereen. Euroopan ulkorajoilla ja matkalla Euroopassa kuoli raportin mukaan viime vuonna 75 ihmistä. He jäivät esimerkiksi junan alle tai saivat raiteilta sähköiskun.

”Matka Eurooppaan ja sen läpi on täynnä vaaroja”, toteaa Pascale Moreau, UNHCR:n Euroopan johtaja tiedotteessa.

Järjestö on huolissaan myös pakolaisten ja siirtolaisten kiristyksestä ja hyväksikäytöstä sekä naisiin ja lapsiin kohdistuvasta väkivallasta matkalla. Raportin mukaan Euroopan maat ovat myös torjuneet siirtolaisia väkivalloin ja kieltäneet heiltä turvapaikan haun.

”Alueelle sekä nopeaan, reiluun ja tehokkaaseen turvapaikkaprosessiin pääseminen on elintärkeää kansainvälistä suojelua hakeville ihmisille. Rajojen hallinta ja suojelun tarjoaminen pakolaisille valtioiden kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti eivät sulje toisiaan pois”, Moreau muistuttaa.

Yhteensä Eurooppaan tuli viime vuonna Espanjan, Kreikan ja Italian kautta 177 436 ihmistä. Määrä on noin 83 prosenttia vähemmän kuin huippuvuonna 2015. Espanjan kautta saapuneiden määrä kuitenkin kasvoi.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus Eurooppa

Lue myös

Tervetuloa Suomeen -viiri

Voiko Suomen turvapaikkajärjestelmää vielä pitää oikeudenmukaisena? – Maahanmuuton asiantuntijat löytävät paljon ongelmakohtia

Suomesta Irakiin palautetun miehen kuolema on herättänyt kysymyksiä siitä, toimiiko Suomen turvapaikka- ja pakolaispolitiikka oikeudenmukaisin perustein. Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen on huolissaan kiristyksistä, joihin poliittinen ilmapiiri on vaikuttanut hänen mukaansa liikaa.
Moskeijan minareetteja

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.