Euroopan parlamentin ihmisoikeuspalkinto saudiaktivistille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan parlamentin ihmisoikeuspalkinto saudiaktivistille

Saharov-palkinto on myönnetty ruoskintatuomion saaneelle Raif Badawille.

Euroopan parlamentti on myöntänyt tämänvuotisen Saharov-ihmisoikeuspalkintonsa saudiaktivisti Raif Badawille, joka odottaa yhä vankeudessa ruoskintatuomionsa toteuttamista.

Vuonna 2012 pidätetty Badawi tuomittiin viime vuonna kymmenen vuoden vankeustuomioon, tuntuviin korvauksiin sekä tuhannen ruoskaniskun saamiseen, koska hän oli perustanut poliittiseen ja uskonnolliseen keskusteluun kannustavan liberaalin nettisivun. Tuomion suorittamisen jälkeen Badawi ei myöskään saa tehdä mediatyötä eikä matkustaa ulkomaille kymmeneen vuoteen. Badawin rikkomus on islamin loukkaaminen.

Ruoskatuomion 50 ensimmäistä iskua annettiin tamikuussa, mutta asiasta noussut kansainvälinen kohu on lykännyt tuomion toteuttamista. Euroopan parlamentin palkintotiedotteen mukaan Badawin vaimo on kuitenkin kertonut, että ruoskiminen saatetaan jälleen aloittaa pian.

Parlamentin puhemies Martin Schulz vaati Badawin välitöntä vapauttamista palkinnosta kertoessaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kampanjoineet Badawin puolesta äänekkäästi.

"Raif on puhunut kaikkien niiden saudien puolesta, jotka yksinkertartaisesti haaveilevat samoista oikeuksista kuin muutkin ihmiset. Hän on maksanut tästä sitoumuksestaan kalliisti, ja Saharov-palkinto lähettää vahvan ja rohkean viestin hänen kiduttajilleen", toteaa kansainvälisen ihmisoikeusjärjestöjen kattojärjestön FIDH:n johtaja Karim Lahiji.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on heikko. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan muun muassa teloitusten määrä on noussut maassa hälyttävästi tänä vuonna.

Vuonna 1988 perustettu Saharov-palkinto annetaan ihmisoikeuksien ja muiden perusvapauksien puolustamisesta. Sen sai viime vuonna kongonlainen gynekologi Denis Mukwege.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia