EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan tuhannet siirtolaiset joutuvat väkivallan ja kiristyksen uhreiksi.

Yhä useammat pakolaiset ja siirtolaiset pyrkivät Eurooppaan niin sanotun Balkanin reitin kautta. Tuhannet joutuvat väkivallan ja kiristyksen uhreiksi, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Makedonian, Serbian ja Unkarin tilannetta kartoittavan raportin mukaan siirtolaisia ja pakolaisia käännytetään laittomasti ja heidän on erittäin vaikea päästä turvapaikkajärjestelmien piiriin. Viranomaiset ja rikollisjoukot käyttävät heidän hätäänsä hyväkseen, ja olot vastaanottokeskuksissa ovat surkeat.

Balkanin reitti on jo yleisempi tapa tulla Eurooppaan kuin Välimeri. Siirtolaiset tulevat Turkista Kreikkaan meriteitse ja sen jälkeen Makedonian läpi Serbiaan ja Unkariin. Reitti on vähemmän vaarallinen kuin meritie Libyasta, mutta sekin on vienyt ihmishenkiä.

Reitin suosio on kasvanut viime vuosina. Pelkästään Serbian ja Unkarin rajalla kiinniotettujen ihmisten määrä on noussut yli 2 500 prosenttia sitten vuoden 2010. Vuonna 2010 rajalla otettiin kiinni 2 370 ihmistä ja tänä vuonna 60 602, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan Kreikan rajalla siirtolaiset kohtaavat pöyristyttävän huonot vastaanotto-olosuhteet, Makedonian ja Serbian rajoilla heitä käännytetään laittomasti ja heiltä vaaditaan lahjuksia. Osa on käännytetty jopa kymmenen kertaa. Osa haastatelluista siirtolaisista kertoi Amnestylle Serbian poliisin pahoinpidelleen heitä.

Makedonia ja Serbia myöntävät turvapaikkoja vain harvoin, ja siksi moni jatkaa Unkariin, jossa säilöönottokeskusten elinolosuhteet ovat halventavat ja jossa poliisi kohtelee siirtolaisia kaltoin, raportissa kerrotaan. Vain murto-osa saa turvapaikan.

Amnestyn mukaan Balkanin reitin suosio on seuraus EU:n epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta, jossa siirtolaisen asia pitää käsitellä maassa, johon hän ensimmäisenä saapuu. Rajavaltioiden turvapaikanhakujärjestelmän kehittämisen sijasta EU on tukenut lähinnä rajavalvontaa.

"Kasvava joukko pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia joutuu mottiin Balkanin 'ei kenenkään maalle,' ja Serbian ja Makedonian paine kasvaa. Nämä paineet, kuten Italian ja Kreikan, voidaan ratkaista vain järjestämällä EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkakäytäntöjä uusiksi", sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia