EU-tarkkailijat: Myanmarin vaalit "hyvin järjestetyt" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-tarkkailijat: Myanmarin vaalit "hyvin järjestetyt"

Uudistuksia kuitenkin tarvitaan, jotta vaalit olisivat aidosti rehelliset, sanotaan alustavassa lausunnossa.

Myanmarin sunnuntaiset yleisvaalit olivat hyvin järjestetyt ja äänestäjillä oli niissä aito mahdollisuus valita eri ehdokkaiden väliltä, sanoo EU:n vaalitarkkailukomitea. Komitean tänään julkaistun alustavan lausunnon (pdf) mukaan vaalit hoituivat yleisesti ottaen hyvin ja rauhanomaisesti. Vaalit eivät kuitenkaan ole ohi, sillä tulosten julkistaminen on yhä kesken, komitea muistutti.

EU lähetti runsaat 150 tarkkailijaa Myanmarin sunnuntaina järjestettyihin vaaleihin. Kyseessä olivat ensimmäistä kertaa 25 vuoteen ensimmäiset varsinaiset vaalit, joihin oppositiokin osallistui. Demokraattisuutta on varjostanut se, että suuri osa muslimeista ei saanut äänestää ja armeija varasi itselleen neljänneksen parlamenttipaikoista sekä tärkeät ministerinvirat.

Myöskään EU:n tarkkailuoperaation johtajan Alexander Graf Lambdsdorffin mukaan maan oikeudellinen viitekehys ei mahdollistanut täysin rehellisten vaalien järjestämistä ja tulevaisuudessa maan on parannettava lakejaan ja käytäntöjään. Myös ennakkoäänestysprosessissa oli ongelmia.

Vaaleissa valittiin edustajat parlamenttiin ja paikallisparlamentteihin. Yli 6 000 ehdokasta kilpaili yhteensä 1 171 paikasta. Virallisia tuloksia ei ole vielä julkistettu, mutta oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin johtamalle NLD-puolueelle povataan mittavaa vaalivoittoa ja valtapuolue USDP on jo tunnustanut tappionsa.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on jo onnitellut myanmarilaisia vaaleista.

Parlamenttivaalit ovat vasta ensimmäinen askel Myanmarin demokratiakehityksessä. Parlamentin on määrä valita Myanmarille presidentti ensi keväänä, presidentti puolestaan nimittää hallituksen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia