Uutiset

EU kovistelee Valko-Venäjää työläisten oikeuksista

Euroopan komissio on päättänyt tutkia, loukkaako Valko-Venäjä työntekijöiden perusoikeuksia, kuten kansainväliset ammattijärjestöt väittävät. Niiden mukaan presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallitus on vuosikausien ajan estänyt ammattiliittojen rekisteröitymisen, rajoittanut edunvalvontaa sekä ahdistellut liikkeen johtajia ja aktiivisia jäseniä.

Ay-liikkeen mukaan presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallitus on vuosikausien ajan estänyt ammattiliittojen rekisteröitymisen, rajoittanut edunvalvontaa sekä ahdistellut liikkeen johtajia ja aktiivisia jäseniä.

Syytöslistalta löytyvät myös työntekijöiden uhkailu ja laittomat erottamiset sekä yhdistymisvapauden loukkaaminen.

EU sai tiedot Vapaiden ammattijärjestöjen kansainväliseltä liitolta (Vakl) ja muilta Euroopan ja maailman laajuisilta ay-järjestöiltä. Järjestöt iloitsevat siitä, että komissio on lopulta päättänyt tutkia Valko-Venäjän tilanteen, josta ne ovat valittaneet jo pitkään.

"On kansainvälisen yhteisön velvollisuus käyttää kaikkia hallussaan olevia keinoja painottaakseen Valko-Venäjän presidentille ja hallitukselle, että heidän on kunnioitettava perustavia periaatteita ja arvoja, joihin ihmis- ja ammattiyhdistysoikeudet kuuluvat", Vaklin edustaja Barbara Kwateng sanoo.

EU uhkaa Valko-Venäjää kaupan suosituimmuusaseman (GSP) tilapäisellä menetyksellä. Se merkitsisi köyhille maille myönnetyn tullivapauden tai -helpotusten loppumista ja Valko-Venäjän vientitulojen tuntuvaa kaventumista.

EU käyttää GSP-kohtelua sekä keppinä että porkkanana. Samalla, kun Valko-Venäjää piiskataan, Sri Lanka saa uusia GSP-etuja kahdeksi vuodeksi. Maata kannustetaan jatkamaan hyvällä alulla olevaa keskeisten työelämän oikeuksien takaamista.

"Tutkimuksemme ovat osoittaneet, että maa etenee hyvin kohti (Kansainvälisen työjärjestön) ILO:n määrittelemien työelämän perusoikeuksien toteuttamista, joskin tilannetta on seurattava tarkoin", EU:n ulkomaankaupan komissaari Pascal Lamy sanoo.

ILO:n ydinsäännöstö kieltää pakkotyön teettämisen, lapsityövoiman käytön ja työsyrjinnän ja edellyttää työntekijöiden järjestäytymisvapautta.

(Inter Press Service)

työihmisoikeudet Valko-Venäjä

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.