Uutiset

EU kovistelee Valko-Venäjää työläisten oikeuksista

Euroopan komissio on päättänyt tutkia, loukkaako Valko-Venäjä työntekijöiden perusoikeuksia, kuten kansainväliset ammattijärjestöt väittävät. Niiden mukaan presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallitus on vuosikausien ajan estänyt ammattiliittojen rekisteröitymisen, rajoittanut edunvalvontaa sekä ahdistellut liikkeen johtajia ja aktiivisia jäseniä.

Ay-liikkeen mukaan presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallitus on vuosikausien ajan estänyt ammattiliittojen rekisteröitymisen, rajoittanut edunvalvontaa sekä ahdistellut liikkeen johtajia ja aktiivisia jäseniä.

Syytöslistalta löytyvät myös työntekijöiden uhkailu ja laittomat erottamiset sekä yhdistymisvapauden loukkaaminen.

EU sai tiedot Vapaiden ammattijärjestöjen kansainväliseltä liitolta (Vakl) ja muilta Euroopan ja maailman laajuisilta ay-järjestöiltä. Järjestöt iloitsevat siitä, että komissio on lopulta päättänyt tutkia Valko-Venäjän tilanteen, josta ne ovat valittaneet jo pitkään.

"On kansainvälisen yhteisön velvollisuus käyttää kaikkia hallussaan olevia keinoja painottaakseen Valko-Venäjän presidentille ja hallitukselle, että heidän on kunnioitettava perustavia periaatteita ja arvoja, joihin ihmis- ja ammattiyhdistysoikeudet kuuluvat", Vaklin edustaja Barbara Kwateng sanoo.

EU uhkaa Valko-Venäjää kaupan suosituimmuusaseman (GSP) tilapäisellä menetyksellä. Se merkitsisi köyhille maille myönnetyn tullivapauden tai -helpotusten loppumista ja Valko-Venäjän vientitulojen tuntuvaa kaventumista.

EU käyttää GSP-kohtelua sekä keppinä että porkkanana. Samalla, kun Valko-Venäjää piiskataan, Sri Lanka saa uusia GSP-etuja kahdeksi vuodeksi. Maata kannustetaan jatkamaan hyvällä alulla olevaa keskeisten työelämän oikeuksien takaamista.

"Tutkimuksemme ovat osoittaneet, että maa etenee hyvin kohti (Kansainvälisen työjärjestön) ILO:n määrittelemien työelämän perusoikeuksien toteuttamista, joskin tilannetta on seurattava tarkoin", EU:n ulkomaankaupan komissaari Pascal Lamy sanoo.

ILO:n ydinsäännöstö kieltää pakkotyön teettämisen, lapsityövoiman käytön ja työsyrjinnän ja edellyttää työntekijöiden järjestäytymisvapautta.

(Inter Press Service)

työihmisoikeudet Valko-Venäjä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.