Uutiset

EU-konsulit haluavat Israelin siirtokunnille taloussanktioita

Itä-Jerusalemin uudet siirtokunnat estävät konfliktin ratkaisun, sanotaan tuoreessa raportissa.
(Kuva: Michael Rose / cc 2.0)

Israelin siirtokunnat Itä-Jerusalemissa estävät Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisun. Siirtokunnille pitäisi asettaa taloudellisia sanktioita, suosittelevat EU-konsulit lehdistölle vuodetussa tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan Itä-Jerusalemiin rakennettu juutalaisasutus on osa Israelin valtion järjestelmällistä ja tarkoituksellista politiikkaa, jolla yritetään estää palestiinalaisvaltion synty.

Israel on kiihdyttänyt siirtokuntien rakentamista viime vuosina. Viime vuoden lopulla se ilmoitti rakentavansa siirtokunnan, joka yhdistäisi Jerusalemin Länsirannalla sijaitsevaan Ma'Aleh Adumimin siirtokuntaan. Päätöstä on kritisoitu, koska se repisi Länsirannan erilleen palestiinalaisten pääkaupungikseen suunnittelemasta Itä-Jerusalemista.

Myös EU-konsulien raportissa kritisoidaan hanketta. Sen mukaan siirtokunnat jakaisivat Länsirannan kahtia ja noin 2 300:aa beduiinia uhkaisi pakkohäätö. Itä-Jerusalemin siirtokuntapolitiikan jatkuminen uhkaa raportin mukaan kahden valtion ratkaisua.

Raportissa suositellaan taloudellisia sanktioita Länsirannan ja Itä-Jerusalemin siirtokuntia vastaan. Esimerkiksi Israelin ja EU:n välistä vapaakauppasopimusta pitäisi tulkita siten, etteivät siirtokunnista EU:n markkinoille tulevat tuotteet hyödy tullietuuskohtelusta, raportissa sanotaan. Raportissa mainitaan myös EU:n investointien vetäminen siirtokunnista.

Yksi suositus on, että siirtokunnista tulevat tuotteet  merkittäisiin kaupoissa siirtokuntatuotteiksi. Vaatimus on aiemminkin noussut esiin niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa.

Raportin tekoon ovat osallistuneet EU:n Itä-Jerusalemissa ja Ramallahissa toimivat pääkonsulit, eivätkä sen suositukset ole sitovia.

Länsirannalla elää noin 325 000 juutalaista ja 2,5 miljoonaa palestiinalaista. Itä-Jerusalemissa elää 200 000 israelilaista ja 250 000 palestiinalaista. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia.

Israelin siirtokunnat EUkonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Ma'ale Adumimin siirtokunta Itä-Jerusalemissa. (Kuva: Decode Jerusalem / cc 2.0)
(Kuva: Rusty Stewart / cc 2.0)

Veolia vetätyy miehitetyltä palestiinalaisalueelta

Liikennealan yritys Veolia on lopettanut toimintansa miehitetyllä palestiinalaisalueilla laajan boikottikampanjan ansiosta.
(Kuva: Andlun1 / Flickr.com / cc 2.0)

Gazan jälleenrakennus junnaa

Jälleenrakennuksen estämisestä syytetään Israelia, joka ei päästä tavaraa alueelle, mutta myös rahapula hidastaa töitä.

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.