Uutiset

EU-konsulit haluavat Israelin siirtokunnille taloussanktioita

Itä-Jerusalemin uudet siirtokunnat estävät konfliktin ratkaisun, sanotaan tuoreessa raportissa.
(Kuva: Michael Rose / cc 2.0)

Israelin siirtokunnat Itä-Jerusalemissa estävät Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisun. Siirtokunnille pitäisi asettaa taloudellisia sanktioita, suosittelevat EU-konsulit lehdistölle vuodetussa tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan Itä-Jerusalemiin rakennettu juutalaisasutus on osa Israelin valtion järjestelmällistä ja tarkoituksellista politiikkaa, jolla yritetään estää palestiinalaisvaltion synty.

Israel on kiihdyttänyt siirtokuntien rakentamista viime vuosina. Viime vuoden lopulla se ilmoitti rakentavansa siirtokunnan, joka yhdistäisi Jerusalemin Länsirannalla sijaitsevaan Ma'Aleh Adumimin siirtokuntaan. Päätöstä on kritisoitu, koska se repisi Länsirannan erilleen palestiinalaisten pääkaupungikseen suunnittelemasta Itä-Jerusalemista.

Myös EU-konsulien raportissa kritisoidaan hanketta. Sen mukaan siirtokunnat jakaisivat Länsirannan kahtia ja noin 2 300:aa beduiinia uhkaisi pakkohäätö. Itä-Jerusalemin siirtokuntapolitiikan jatkuminen uhkaa raportin mukaan kahden valtion ratkaisua.

Raportissa suositellaan taloudellisia sanktioita Länsirannan ja Itä-Jerusalemin siirtokuntia vastaan. Esimerkiksi Israelin ja EU:n välistä vapaakauppasopimusta pitäisi tulkita siten, etteivät siirtokunnista EU:n markkinoille tulevat tuotteet hyödy tullietuuskohtelusta, raportissa sanotaan. Raportissa mainitaan myös EU:n investointien vetäminen siirtokunnista.

Yksi suositus on, että siirtokunnista tulevat tuotteet  merkittäisiin kaupoissa siirtokuntatuotteiksi. Vaatimus on aiemminkin noussut esiin niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa.

Raportin tekoon ovat osallistuneet EU:n Itä-Jerusalemissa ja Ramallahissa toimivat pääkonsulit, eivätkä sen suositukset ole sitovia.

Länsirannalla elää noin 325 000 juutalaista ja 2,5 miljoonaa palestiinalaista. Itä-Jerusalemissa elää 200 000 israelilaista ja 250 000 palestiinalaista. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia.

Israelin siirtokunnat EUkonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Barkanin teollisuusvyöhyke Länsirannalla
Israelin laittomassa siirtokunnassa sijaitseva Barkanin teollisuusvyöhyke kuuluu miehitetyn Länsirannan suurimpiin. Siellä työskentelee tuhansia palestiinalaisia, monet polkupalkalla.
(Kuva:
Teija Laakso
)

Israelin siirtokuntabisnes pyörii palestiinalaisella työvoimalla – ”vaihtoehtona on jättää perhe ruokkimatta”

Maailma.net vieraili miehitetyllä Länsirannalla, jossa tuhannet palestiinalaiset työskentelevät Israelin laittomissa siirtokunnissa. Valtavat teollisuusvyöhykkeet tuovat kipeästi kaivattuja tuloja palestiinalaisille, mutta samalla miehitys syvenee ja alueen oma talous kärsii.
Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella
Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella.
(Kuva:
Sue Shoenfeld
/
CC BY-NC 2.0
)

Israel aikoo rangaista Amnestya boikottikampanjasta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kampanjoinut Israelin laittomista siirtokunnista tulevien tuotteiden maahantuontikiellon puolesta. Nyt maan valtiovarainministeriö aikoo soveltaa ensimmäistä kertaa lakia, joka rankaisee boikottia vaativia.
Ma'ale Adumimin siirtokunta Itä-Jerusalemissa. (Kuva: Decode Jerusalem / cc 2.0)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.