EU-aloite perusoikeudesta veteen jäi puolitiehen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-aloite perusoikeudesta veteen jäi puolitiehen

Komission ylimalkainen vastaus laatuaan ensimmäiseen EU-tason lainsäädäntöaloitteeseen jätti aloitteentekijät pettyneiksi.

Euroopan komissio ilmoitti viime viikolla näyttävänsä vihreää valoa laatuaan ensimmäiselle koko unionin laajuiselle kansalaisaloitteelle. Perusoikeutta veteen vaatineen aloitteen alullepanijat kuitenkin pettyivät konkreettisten lainsäädäntöehdotusten puuttumiseen komission vastauksessa.

Vesi on perusoikeus -aloitteessa vastustettiin vesipalvelujen yksityistämistä ja vaadittiin komissiota takaamaan lainsäädännöllä EU-kansalaisille oikeuden puhtaaseen juomaveteen ja jätevesihuoltoon.

Vastauksessaan komissio lupaa edistää juomaveden ja jätevesihuollon tarjoamista toimivaltansa puitteissa, mutta korostaa ettei se EU:n perussopimuksen nojalla voi puuttua kansallisiin päätöksiin vesihuoltopalveluiden järjestämisestä.

Aloitteen käynnistäjänä toiminut Euroopan julkisen alan ammattiliittojen keskusjärjestö EPSU:n mukaan komission sinänsä positiivisesta vastauksesta loistavat poissaolollaan konkreettiset toimenpiteet. EPSU pettyi myös siihen, että komissio ei sitoutunut suojaamaan vesipalveluja yksityistämiseltä tai jättämään niitä Yhdysvaltain kanssa neuvoteltavan TTIP-sopimuksen ulkopuolelle.

"Euroopan komissio vastaa hyvin kunnianhimottomasti 1,9 miljoonan ihmisen odotuksiin. On valitettavaa, että lainsäädäntöehdotusta perusoikeuden tunnustamiseksi ei tullut", aloitteen varapuheenjohtaja Jan Willem Goudriaan sanoo.

Aloite oli kerännyt yli 15 000 eli eri reilusti yli tarvittavan määrän allekirjoituksia myös Suomessa, jossa sen puolesta olivat kampanjoineet ay-liikkeen lisäksi muun muassa SASK ry ja muita kansalaisjärjestöjä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia