Etelä-Sudanissa värvätty tänä vuonna yli tuhat lapsisotilasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudanissa värvätty tänä vuonna yli tuhat lapsisotilasta

Osapuolten lupauksista huolimatta lapsisotilaiden värväys jatkuu yhä, kertoo YK:n lastenjärjestö.

Etelä-Sudanissa on värvätty aseellisten ryhmien riveihin tänä vuonna 1 300 lasta huolimatta konfliktin osapuolten lupauksista estää lapsisotilaiden käyttö, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Järjestö kertoo saaneensa tietoja, joiden mukaan marraskuusta alkaen ainakin 50 lasta on siepattu ja värvätty Ylä-Niilin alueella. Lisäksi toisella alueella on värvätty mahdollisesti 50 muuta.

Unicefin mukaan uudet tiedot tarkoittavat, että konfliktissa on käytetty yhteensä yli 17 000:ta lapsisotilasta.

"Konfliktin ensimmäisestä päivästä alkaen lapset ovat kärsineet kaikkein eniten rikkomuksista. Nyt kun taistelut pahenevat – huolimatta lupauksista lopettaa lasten värvääminen – he ovat jälleen kohteena", sanoo Unicefin itäisen ja eteläisen Afrikan aluejohtaja Leila Gharagozloo-Pakkala järjestön tiedotteessa.

Unicefin tilastojen mukaan kolmen vuoden konfliktin aikana 2 342 lasta on silvottu tai tapettu ja 1 130 lasta on joutunut seksuaalisen väkivallan kohteeksi. 177 lapsisotilasta on kuitenkin onnistuttu vapauttamaan.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013 maan presidentin Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Viime vuonna tehdystä rauhansopimuksesta huolimatta taistelut ovat pahentuneet viime kesästä lähtien.

YK:n ihmisoikeusneuvosto piti eilen erityisistunnon Etelä-Sudanin tilanteesta. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al-Hussein kertoi, että yli kaksi miljoonaa eteläsudanilaista on paennut maan rajojen sisäpuolella tai niiden ulkopuolelle, ja noin 4,8 miljoonaa on nälänhädän uhassa.

Hänen mukaansa Etelä-Sudanin alkava kuiva kausi tarkoittaa, että taistelijat voivat liikkua nopeammin ja taisteluiden riski on suuri. Monet eteläsudanilaiset ovat menettäneet uskonsa rauhanprosessiin ja mahdollista on, että konflikti muuttuu yhä vahvemmin etniseksi, hän varoitti.

Viime aikoina etninen vihapuhe on lisääntynyt Etelä-Sudanissa ja maan on pelätty ajautuvan kansanmurhaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia