Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanissa päästiin sadonkorjuuseen, mutta nälkäisten määrä lasketaan yhä miljoonissa

Etelä-Sudan on ohittanut alkuvuoden pelätyn nälkäkauden ja päässyt korjaamaan satoa. Konfliktin ja hyperinflaation vuoksi se ei kuitenkaan auta riittävästi vähentämään nälkäisten määrää, varoittavat YK-järjestöt.
Siviilien suojelualue Borissa Etelä-Sudanissa
Miljoonat eteläsudanilaiset ovat paenneet väkivaltaa eivätkä pääse viljelemään maitaan. Kuvassa siviilien suojelualue Borissa. (Kuva: UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0 )

Nälkäisten määrä on vähenemässä Etelä-Sudanissa sadonkorjuukauden ansiosta, mutta siitä huolimatta miljoonat kärsivät yhä ruokapulasta. Ruokaturva voi heikentyä uudelleen jo ensi vuoden alussa, todetaan maan hallituksen sekä YK-järjestöjen ja muiden avustustoimijoiden tekemässä tuoreessa arviossa.

Vakavasta ruokapulasta kärsivien määrä nousi Etelä-Sudanissa kesäkuussa kuuteen miljoonaan. Nyt ennustetaan, että määrä putoaa joulukuuhun mennessä 4,8 miljoonaan. Siitä huolimatta se tulee olemaan pitkälti toista miljoonaa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, arviossa varoitetaan. Useissa maakunnissa jo yli 30 prosenttia ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta.

Etelä-Sudan on ollut sisällissodassa joulukuusta 2013, jolloin eri etnisiin ryhmiin kuuluva presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar riitaantuivat. Väkivallan vuoksi miljoonat ovat paenneet kodeistaan ja tarvitsevat humanitaarista apua.

Väkivalta haittaa ruuantuotantoa ja heikentää markkinoita. Öljyyn nojaavan maan talous on raunioina, minkä seurauksena maa kärsii hyperinflaatiosta.

Esimerkiksi durran, maissin ja vehnäjauhon hinta on noussut Etelä-Sudanissa 281 prosenttia viime vuoteen verrattuna, arviossa kerrotaan.

Kuluvan vuoden alussa kahteen Etelä-Sudanin maakuntaan julistettiin nälänhätä. Nälänhädällä tarkoitetaan kansainvälisen ruokaturva-asteikon pahinta astetta, joka käytännössä toteutuu vain harvoin.

”Massiivinen apuoperaatio auttoi lopettamaan nälänhädän osissa maata tänä vuonna. Mutta nykyisenäkin satokautena miljoonat tarvitsevat jatkuvaa apua selviytyäkseen. On kylmäävää nähdä, että pahimmassa tapauksessa samanlaiset olosuhteet voivat syntyä uudestaan vuoden 2018 nälkäkaudella”, varoittaa Adnan Khan, Maailman ruokaohjelman edustaja Etelä-Sudanissa.

Arvion mukaan niin sanottu nälkäkausi, jolloin ruoka loppuu ennen seuraavaa satoa, voi ensi vuonna alkaa jopa kolme kuukautta tavallista aikaisemmin.

YK-järjestöt ovat jakaneet Etelä-Sudanissa muun muassa kalastus- ja viljelyvälineitä, rokottaneet karjaa ja hoitaneet aliravitsemustapauksia. Avun toimittaminen perille on sekä logistisista ja turvallisuuteen liittyvistä syistä kuitenkin erittäin vaikeaa.

Etelä-Sudanin konflikti avustustyökatastrofiapuruokakonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Punaisen Ristin potilaita Etelä-Sudanissa
Punainen Risti tukee muun muassa Etelä-Sudanin terveyspalveluita. 18-vuotias Thuok Reath menetti jalkansa ampumisen seurauksena.
(Kuva:
Mari Aftret Mortvedt
/
ICRC
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Etelä-Sudan sinnittelee avustustyöntekijöiden tuella - ”Suomi tuntuu lintukodolta”

Raunioina olevassa Etelä-Sudanissa tarvitaan yhä paljon apua. Suomalainen sairaanhoitaja Hannele Toivola on ollut mukana parantamassa leikkaussaleja ja paikkaamassa ampumahaavoja.
Nonviolent Peaceforcen Rami Kolehmainen antaa koulutusta lastensuojelusta Etelä-Sudanissa
Nonviolent Peaceforcessa tittelillä international protection officer työskentelevä Rami Kolehmainen antaa koulutusta lastensuojelusta opettajien ja vanhempien yhdistykselle Etelä-Sudanissa. Siviilien kouluttaminen on osa aseettoman rauhanturvaajan työtä.
(Kuva:
Nonviolent Peaceforce
)

Suomalainen Rami Kolehmainen suojelee siviilejä ilman aseita Etelä-Sudanissa – ”muistutamme inhimillisyydestä konfliktin keskellä”

Nonviolent Peaceforce -järjestön rauhanturvaajat työskentelevät alueilla, joille muut kansainväliset toimijat eivät tule. Maassa työskentelevän Rami Kolehmaisen mukaan avainasemassa on läsnäolo.
Ruoka-apua saavia ihmisiä Etelä-Sudanissa
Leerin maakuntaan julistettiin nälänhätä helmikuussa. Nyt se on taltutettu, mutta ruokapulasta kärsii silti Etelä-Sudanissa yhä useampi.
(Kuva:
Robert Oxley
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

Etelä-Sudanin nälänhätä taltutettu – ruokakriisi pahenee silti

Kahteen Etelä-Sudanin osavaltioon julistettiin helmikuussa nälänhätä. Nyt tilanne on parantunut, mutta nälästä kärsii silti yhä useampi, kertovat YK-järjestöt.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
5 sentin kolikko
Viestintä- ja globaalikasvatustukea myönnettiin tälle ja ensi vuodelle yhteensä 1,4 miljoonaa euroa.(Kuva: Pascal Volk / CC BY-SA 2.0)

Kehityskysymyksistä viestiminen uhkaa vaikeutua – ulkoministeriö pohtii tukimuutosta

Ulkoministeriö aikoo jälleen muuttaa viestintä- ja globaalikasvatustukea, jolla muun muassa tiedotetaan suomalaisille kehitysmaita koskevista kysymyksistä.
Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017
Hurrikaanit ovat tehneet tuhojaan tänä vuonna Karibialla. Kuvassa Maria-myrskyn tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:stä

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.
Mielenosoittajia Yemen is starving -kyltin kera.
Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi. New Yorkissa on osoitettu mieltä jemeniläisten puolesta tänä syksynä.(Kuva: Felton Davis / CC BY 2.0)

Saudi-Arabian johtama liittouma lupasi helpottaa Jemenin saartoa, mutta se ei riitä

Jemenin saarto on ”siviilien potkimista, kun he ovat jo maassa”, sanoo avustusjärjestö. Saartoa on luvattu helpottaa, mutta nälänhätä on silti vain muutaman kuukauden päässä.