Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanissa päästiin sadonkorjuuseen, mutta nälkäisten määrä lasketaan yhä miljoonissa

Etelä-Sudan on ohittanut alkuvuoden pelätyn nälkäkauden ja päässyt korjaamaan satoa. Konfliktin ja hyperinflaation vuoksi se ei kuitenkaan auta riittävästi vähentämään nälkäisten määrää, varoittavat YK-järjestöt.
Siviilien suojelualue Borissa Etelä-Sudanissa
Miljoonat eteläsudanilaiset ovat paenneet väkivaltaa eivätkä pääse viljelemään maitaan. Kuvassa siviilien suojelualue Borissa. (Kuva: UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0 )

Nälkäisten määrä on vähenemässä Etelä-Sudanissa sadonkorjuukauden ansiosta, mutta siitä huolimatta miljoonat kärsivät yhä ruokapulasta. Ruokaturva voi heikentyä uudelleen jo ensi vuoden alussa, todetaan maan hallituksen sekä YK-järjestöjen ja muiden avustustoimijoiden tekemässä tuoreessa arviossa.

Vakavasta ruokapulasta kärsivien määrä nousi Etelä-Sudanissa kesäkuussa kuuteen miljoonaan. Nyt ennustetaan, että määrä putoaa joulukuuhun mennessä 4,8 miljoonaan. Siitä huolimatta se tulee olemaan pitkälti toista miljoonaa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, arviossa varoitetaan. Useissa maakunnissa jo yli 30 prosenttia ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta.

Etelä-Sudan on ollut sisällissodassa joulukuusta 2013, jolloin eri etnisiin ryhmiin kuuluva presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar riitaantuivat. Väkivallan vuoksi miljoonat ovat paenneet kodeistaan ja tarvitsevat humanitaarista apua.

Väkivalta haittaa ruuantuotantoa ja heikentää markkinoita. Öljyyn nojaavan maan talous on raunioina, minkä seurauksena maa kärsii hyperinflaatiosta.

Esimerkiksi durran, maissin ja vehnäjauhon hinta on noussut Etelä-Sudanissa 281 prosenttia viime vuoteen verrattuna, arviossa kerrotaan.

Kuluvan vuoden alussa kahteen Etelä-Sudanin maakuntaan julistettiin nälänhätä. Nälänhädällä tarkoitetaan kansainvälisen ruokaturva-asteikon pahinta astetta, joka käytännössä toteutuu vain harvoin.

”Massiivinen apuoperaatio auttoi lopettamaan nälänhädän osissa maata tänä vuonna. Mutta nykyisenäkin satokautena miljoonat tarvitsevat jatkuvaa apua selviytyäkseen. On kylmäävää nähdä, että pahimmassa tapauksessa samanlaiset olosuhteet voivat syntyä uudestaan vuoden 2018 nälkäkaudella”, varoittaa Adnan Khan, Maailman ruokaohjelman edustaja Etelä-Sudanissa.

Arvion mukaan niin sanottu nälkäkausi, jolloin ruoka loppuu ennen seuraavaa satoa, voi ensi vuonna alkaa jopa kolme kuukautta tavallista aikaisemmin.

YK-järjestöt ovat jakaneet Etelä-Sudanissa muun muassa kalastus- ja viljelyvälineitä, rokottaneet karjaa ja hoitaneet aliravitsemustapauksia. Avun toimittaminen perille on sekä logistisista ja turvallisuuteen liittyvistä syistä kuitenkin erittäin vaikeaa.

Etelä-Sudanin konflikti avustustyökatastrofiapuruokakonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan
Joukko naisia palaamassa kotiin pelloilta Dong Bomassa Jonglein osavaltiossa. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Etelä-Sudanissa muun muassa Jongleissa, joka kuuluu maan vähiten kehittyneisiin osavaltioihin.
(Kuva:
Tatu Blomqvist
/
Kirkon Ulkomaanapu
)

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.
Punaisen Ristin potilaita Etelä-Sudanissa
Punainen Risti tukee muun muassa Etelä-Sudanin terveyspalveluita. 18-vuotias Thuok Reath menetti jalkansa ampumisen seurauksena.
(Kuva:
Mari Aftret Mortvedt
/
ICRC
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Etelä-Sudan sinnittelee avustustyöntekijöiden tuella - ”Suomi tuntuu lintukodolta”

Raunioina olevassa Etelä-Sudanissa tarvitaan yhä paljon apua. Suomalainen sairaanhoitaja Hannele Toivola on ollut mukana parantamassa leikkaussaleja ja paikkaamassa ampumahaavoja.
Nonviolent Peaceforcen Rami Kolehmainen antaa koulutusta lastensuojelusta Etelä-Sudanissa
Nonviolent Peaceforcessa tittelillä international protection officer työskentelevä Rami Kolehmainen antaa koulutusta lastensuojelusta opettajien ja vanhempien yhdistykselle Etelä-Sudanissa. Siviilien kouluttaminen on osa aseettoman rauhanturvaajan työtä.
(Kuva:
Nonviolent Peaceforce
)

Suomalainen Rami Kolehmainen suojelee siviilejä ilman aseita Etelä-Sudanissa – ”muistutamme inhimillisyydestä konfliktin keskellä”

Nonviolent Peaceforce -järjestön rauhanturvaajat työskentelevät alueilla, joille muut kansainväliset toimijat eivät tule. Maassa työskentelevän Rami Kolehmaisen mukaan avainasemassa on läsnäolo.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.