Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanissa päästiin sadonkorjuuseen, mutta nälkäisten määrä lasketaan yhä miljoonissa

Etelä-Sudan on ohittanut alkuvuoden pelätyn nälkäkauden ja päässyt korjaamaan satoa. Konfliktin ja hyperinflaation vuoksi se ei kuitenkaan auta riittävästi vähentämään nälkäisten määrää, varoittavat YK-järjestöt.
Siviilien suojelualue Borissa Etelä-Sudanissa
Miljoonat eteläsudanilaiset ovat paenneet väkivaltaa eivätkä pääse viljelemään maitaan. Kuvassa siviilien suojelualue Borissa. (Kuva: UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Nälkäisten määrä on vähenemässä Etelä-Sudanissa sadonkorjuukauden ansiosta, mutta siitä huolimatta miljoonat kärsivät yhä ruokapulasta. Ruokaturva voi heikentyä uudelleen jo ensi vuoden alussa, todetaan maan hallituksen sekä YK-järjestöjen ja muiden avustustoimijoiden tekemässä tuoreessa arviossa.

Vakavasta ruokapulasta kärsivien määrä nousi Etelä-Sudanissa kesäkuussa kuuteen miljoonaan. Nyt ennustetaan, että määrä putoaa joulukuuhun mennessä 4,8 miljoonaan. Siitä huolimatta se tulee olemaan pitkälti toista miljoonaa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, arviossa varoitetaan. Useissa maakunnissa jo yli 30 prosenttia ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta.

Etelä-Sudan on ollut sisällissodassa joulukuusta 2013, jolloin eri etnisiin ryhmiin kuuluva presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar riitaantuivat. Väkivallan vuoksi miljoonat ovat paenneet kodeistaan ja tarvitsevat humanitaarista apua.

Väkivalta haittaa ruuantuotantoa ja heikentää markkinoita. Öljyyn nojaavan maan talous on raunioina, minkä seurauksena maa kärsii hyperinflaatiosta.

Esimerkiksi durran, maissin ja vehnäjauhon hinta on noussut Etelä-Sudanissa 281 prosenttia viime vuoteen verrattuna, arviossa kerrotaan.

Kuluvan vuoden alussa kahteen Etelä-Sudanin maakuntaan julistettiin nälänhätä. Nälänhädällä tarkoitetaan kansainvälisen ruokaturva-asteikon pahinta astetta, joka käytännössä toteutuu vain harvoin.

”Massiivinen apuoperaatio auttoi lopettamaan nälänhädän osissa maata tänä vuonna. Mutta nykyisenäkin satokautena miljoonat tarvitsevat jatkuvaa apua selviytyäkseen. On kylmäävää nähdä, että pahimmassa tapauksessa samanlaiset olosuhteet voivat syntyä uudestaan vuoden 2018 nälkäkaudella”, varoittaa Adnan Khan, Maailman ruokaohjelman edustaja Etelä-Sudanissa.

Arvion mukaan niin sanottu nälkäkausi, jolloin ruoka loppuu ennen seuraavaa satoa, voi ensi vuonna alkaa jopa kolme kuukautta tavallista aikaisemmin.

YK-järjestöt ovat jakaneet Etelä-Sudanissa muun muassa kalastus- ja viljelyvälineitä, rokottaneet karjaa ja hoitaneet aliravitsemustapauksia. Avun toimittaminen perille on sekä logistisista ja turvallisuuteen liittyvistä syistä kuitenkin erittäin vaikeaa.

Etelä-Sudanin konflikti avustustyökatastrofiapuruokakonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Naispoliiseja Syyriassa

Suomalaiset naispoliisit vievät osaamistaan Etelä-Sudaniin

70 prosenttia eteläsudanilaisista naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa, mutta maassa ei ole lainkaan turvataloja. Suomalainen poliisi Nina Pelkonen on tehnyt maassa työtä etenkin naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. ”Tiedän naispoliiseja, jotka vievät raiskauksen uhrit kotiinsa turvaan”, hän kertoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Toimittajia ja kameroita murhatun toimittajan muistopaikalla Nicaraguan Managuassa

Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana

Nicaraguan viime aikojen mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että sananvapaus on pohjamudissa. ”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, kertoo kriittistä radio-ohjelmaa tekevä toimittaja Luis Galeano.
Seeproja kansallispuistossa

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.