Etelä-Sudanin siviilit yhä ahdingossa rauhansopimuksesta huolimatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudanin siviilit yhä ahdingossa rauhansopimuksesta huolimatta

Osapuolet ovat rikkoneet tulitaukoa, ja malaria riehuu pakolaisleirillä.

Etelä-Sudanin siviilien tilanne on yhä vaikea huolimatta maan sisällissodan osapuolten elokuun lopulla solmimasta rauhansopimuksesta.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja kertoi tällä viikolla, että pohjoisessa Unityn osavaltiossa malaria tappaa Bentiun pakolaisleirissä kolme lasta päivässä. Leiri on virallisesti YK:n sotilasleiri, jonka suojiin on paennut yli 110 000 ihmistä.

Järjestön mukaan elo- ja syyskuussa malariatapausten määrä leirillä on 43-kertaistunut alkuvuoteen verrattuna. Syynä on sadekausi, jonka aikana malariaa levittävät hyttyset lisääntyvät erityisen herkästi. Järjestön koordinaattorin Vanessa Cramondin mukaan epidemia on kuitenkin ennennäkemättömän laaja. MSF:n klinikka on hoitanut viikoittain jopa 4 000:ta ihmistä.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013 maan presidentin Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Konflikti kehittyi etnispohjaiseksi sodaksi, joka on ajanut YK:n mukaan 1,64 miljoonaa ihmistä pakoon maan sisällä ja yli 620 000 naapurimaihin.

Noin 4,6 miljoonalla ihmisellä ei ole tarpeeksi ruokaa. YK-järjestöt varoittivat syyskuun alussa, että joka toinen minuutti yksi lapsi joutuu vakavasti aliravituksi.

Myöskään tulitauko ei ole pitänyt. Machar on uutistoimisto Reutersin mukaan syyttänyt hallitusta joukkojansa vastaan hyökkäämisestä Unityn osavaltiossa. Ihmiset myös pakenevat edelleen. Unityssa sijaitsevaan Nyalin kylään on YK:n mukaan viime viikkoina saapunut 18 000 pakolaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia