Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanin nälkäisten määrä uhkaa nousta korkeammalle kuin koskaan aiemmin – ”olemme lähellä uutta nälänhätää”

Kesällä jo lähes kaksi kolmasosaa sisällissotaa käyvän Etelä-Sudanin väestöstä voi kärsiä ruokapulasta, kertovat YK-järjestöt.
Poika kantaa vatia pään päällä, Etelä-Sudan
Konflikti on ajanut miljoonia pakoon Etelä-Sudanissa ja aiheuttanut myös vakavan ruokapulan. Kuva Malakalista helmikuulta 2017. (Kuva: Daniel Dickinson / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

YK-järjestöt varoittavat, että ruokapula Etelä-Sudanissa uhkaa nousta ennennäkemättömän korkealle kevään ja kesän aikana. Pahimmassa tapauksessa lähes kaksi kolmasosaa maan väestöstä tulee kärsimään ruokapulasta.

”Tilanne on äärimmäisen hauras, ja olemme lähellä uutta nälänhätää. Ennusteet ovat karut. Jos jätämme ne huomiotta, kohtaamme kasvavan tragedian”, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn edustaja Serge Tissot tiedotteessa.

Ruokapulan taustalla on vuonna 2013 alkanut verinen sisällissota, joka on ajanut ihmiset pakosalle, estänyt viljelijöitä pääsemästä pelloilleen ja romahduttanut maan talouden.

Kahden Etelä-Sudanin maakunnan julistettiin olevan nälänhädässä jo viime vuoden helmikuussa. Se saatiin torjuttua humanitaarisen avun ansiosta, mutta nälkäisten määrä on silti viime kuukausina kasvanut. Tämän vuoden tammikuussa jo lähes puolet väestöstä, 5,3 miljoonaa ihmistä, kärsi vakavasta ruokapulasta. Se on 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan, järjestöjen eilen julkaistussa raportissa kerrotaan.

”Tilanne pahenee joka vuosi, kun ihmiset menettävät senkin vähän, mitä heillä oli. Olemme huolissamme, sillä nälkäkauden, jolloin sato on käytetty loppuun, odotetaan alkavan tänä vuonna paljon normaalia aiemmin”, kertoo Maailman ruokaohjelman edustaja Adnan Khan.

Mikäli humanitaarista apua ei saada riittävästi, raportin mukaan pahin kausi koetaan touko- ja heinäkuun välillä. Silloin nälkäisiä voi olla jo 7,1 miljoonaa, joista 155 000 suoranaisessa nälänhädässä. Määrä olisi enemmän kuin koskaan aiemmin Etelä-Sudanissa.

Nälänhätä on määritelmä, jota käytetään ruokakriiseissä vain harvoin, sillä se tarkoittaa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen viidettä eli pahinta luokkaa. Käytännössä se tarkoittaa, että päivittäin kuolee ainakin kaksi ihmistä 10 000:sta ja akuutisti aliravittuja on vähintään 30 prosenttia.

YK-järjestöt ovat viime vuoden aikana toimittaneet miljoonille eteläsudanilaisille ruoka-apua sekä esimerkiksi maanviljelysvälineitä ruokaturvan parantamiseksi. Tissot'n mukaan maan ruokaturva voikin parantua nopeasti, mikäli viljelijät saavat apua elinkeinojensa palauttamiseen.

Etelä-Sudanin konflikti katastrofiapumaatalousruokakonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Naispoliiseja Syyriassa

Suomalaiset naispoliisit vievät osaamistaan Etelä-Sudaniin

70 prosenttia eteläsudanilaisista naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa, mutta maassa ei ole lainkaan turvataloja. Suomalainen poliisi Nina Pelkonen on tehnyt maassa työtä etenkin naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. ”Tiedän naispoliiseja, jotka vievät raiskauksen uhrit kotiinsa turvaan”, hän kertoo.
Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.
Siviilien suojelualue Borissa Etelä-Sudanissa

Etelä-Sudanissa päästiin sadonkorjuuseen, mutta nälkäisten määrä lasketaan yhä miljoonissa

Etelä-Sudan on ohittanut alkuvuoden pelätyn nälkäkauden ja päässyt korjaamaan satoa. Konfliktin ja hyperinflaation vuoksi se ei kuitenkaan auta riittävästi vähentämään nälkäisten määrää, varoittavat YK-järjestöt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.