Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanin nälkäisten määrä uhkaa nousta korkeammalle kuin koskaan aiemmin – ”olemme lähellä uutta nälänhätää”

Kesällä jo lähes kaksi kolmasosaa sisällissotaa käyvän Etelä-Sudanin väestöstä voi kärsiä ruokapulasta, kertovat YK-järjestöt.
Poika kantaa vatia pään päällä, Etelä-Sudan
Konflikti on ajanut miljoonia pakoon Etelä-Sudanissa ja aiheuttanut myös vakavan ruokapulan. Kuva Malakalista helmikuulta 2017. (Kuva: Daniel Dickinson / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

YK-järjestöt varoittavat, että ruokapula Etelä-Sudanissa uhkaa nousta ennennäkemättömän korkealle kevään ja kesän aikana. Pahimmassa tapauksessa lähes kaksi kolmasosaa maan väestöstä tulee kärsimään ruokapulasta.

”Tilanne on äärimmäisen hauras, ja olemme lähellä uutta nälänhätää. Ennusteet ovat karut. Jos jätämme ne huomiotta, kohtaamme kasvavan tragedian”, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn edustaja Serge Tissot tiedotteessa.

Ruokapulan taustalla on vuonna 2013 alkanut verinen sisällissota, joka on ajanut ihmiset pakosalle, estänyt viljelijöitä pääsemästä pelloilleen ja romahduttanut maan talouden.

Kahden Etelä-Sudanin maakunnan julistettiin olevan nälänhädässä jo viime vuoden helmikuussa. Se saatiin torjuttua humanitaarisen avun ansiosta, mutta nälkäisten määrä on silti viime kuukausina kasvanut. Tämän vuoden tammikuussa jo lähes puolet väestöstä, 5,3 miljoonaa ihmistä, kärsi vakavasta ruokapulasta. Se on 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan, järjestöjen eilen julkaistussa raportissa kerrotaan.

”Tilanne pahenee joka vuosi, kun ihmiset menettävät senkin vähän, mitä heillä oli. Olemme huolissamme, sillä nälkäkauden, jolloin sato on käytetty loppuun, odotetaan alkavan tänä vuonna paljon normaalia aiemmin”, kertoo Maailman ruokaohjelman edustaja Adnan Khan.

Mikäli humanitaarista apua ei saada riittävästi, raportin mukaan pahin kausi koetaan touko- ja heinäkuun välillä. Silloin nälkäisiä voi olla jo 7,1 miljoonaa, joista 155 000 suoranaisessa nälänhädässä. Määrä olisi enemmän kuin koskaan aiemmin Etelä-Sudanissa.

Nälänhätä on määritelmä, jota käytetään ruokakriiseissä vain harvoin, sillä se tarkoittaa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen viidettä eli pahinta luokkaa. Käytännössä se tarkoittaa, että päivittäin kuolee ainakin kaksi ihmistä 10 000:sta ja akuutisti aliravittuja on vähintään 30 prosenttia.

YK-järjestöt ovat viime vuoden aikana toimittaneet miljoonille eteläsudanilaisille ruoka-apua sekä esimerkiksi maanviljelysvälineitä ruokaturvan parantamiseksi. Tissot'n mukaan maan ruokaturva voikin parantua nopeasti, mikäli viljelijät saavat apua elinkeinojensa palauttamiseen.

Etelä-Sudanin konflikti katastrofiapumaatalousruokakonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Naispoliiseja Syyriassa

Suomalaiset naispoliisit vievät osaamistaan Etelä-Sudaniin

70 prosenttia eteläsudanilaisista naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa, mutta maassa ei ole lainkaan turvataloja. Suomalainen poliisi Nina Pelkonen on tehnyt maassa työtä etenkin naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. ”Tiedän naispoliiseja, jotka vievät raiskauksen uhrit kotiinsa turvaan”, hän kertoo.
Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.