Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanin nälänhätä taltutettu – ruokakriisi pahenee silti

Kahteen Etelä-Sudanin osavaltioon julistettiin helmikuussa nälänhätä. Nyt tilanne on parantunut, mutta nälästä kärsii silti yhä useampi, kertovat YK-järjestöt.
Ruoka-apua saavia ihmisiä Etelä-Sudanissa
Leerin maakuntaan julistettiin nälänhätä helmikuussa. Nyt se on taltutettu, mutta ruokapulasta kärsii silti Etelä-Sudanissa yhä useampi. (Kuva: Robert Oxley / DFID / CC BY 2.0 )

Etelä-Sudaniin helmikuussa julistettu nälänhätä näyttää olevan ohi. Siitä huolimatta maassa kärsitään nyt pahimmasta ruokapulasta koskaan. Helmikuun jälkeen ilman riittävää ruokaa olevien määrä on noussut 4,9 miljoonasta kuuteen miljoonaan, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Nälänhätä on määritelmä, jota käytetään ruokakriiseissä vain harvoin, sillä se tarkoittaa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen viidettä eli pahinta luokkaa. Käytännössä nälänhätäjulistuksen antaminen vaatii, että ainakin 20 prosenttia perheistä kärsii äärimmäisestä ruokapulasta päivittäin kuolee ainakin kaksi aikuista 10 000:sta ja akuutisti aliravittuja on vähintään 30 prosenttia.

Olosuhteet täyttyivät helmikuussa Leerin ja Mayenditin maakunnissa. Perheille toimitettu humanitaarinen apu on kuitenkin onnistunut muuttamaan tilanteen, FAO kertoi eilen. Esimerkiksi maailman ruokaohjelma WFP on onnistunut tänä vuonna toimittamaan ruokaa 3,4 miljoonalle ihmiselle Etelä-Sudanissa.

Siitä huolimatta hätätilassa, yhden askeleen päässä nälänhädästä, on 1,7 miljoonaa ihmistä – 70 prosenttia enemmän kuin helmikuussa.

”Kriisi ei ole ohi. Pidämme ihmiset juuri ja juuri hengissä, mutta liian moni on kuilun partaalla. Ainoa tapa lopettaa tämä epätoivoinen tilanne on lopettaa konflikti, varmistaa avun läpipääsy ja sallia ihmisille mahdollisuus palauttaa elinkeinonsa”, sanoo FAO:n hätätilajohtaja Dominique Burgeon tiedotteessa.

Etelä-Sudan on ollut sisällissodassa joulukuusta 2013 asti. Rauhansopimuksesta huolimatta viime kesänä tilanne kärjistyi uudelleen ja Etelä-Sudanin pakolaiskriisistä on tullut yksi maailman pahimmista. Viime vuoden loppuun mennessä 3,3 miljoonaa ihmistä oli paennut kodeistaan.

Pakolaisuuden vuoksi pellot ovat jääneet viljelemättä ja myös huonot sadot ovat ajaneet maan nälänhädän partaalle. FAO:n arvion mukaan tilanne pahenee yhä lähikuukausina. Nälkäkauden huippua odotetaan heinäkuussa, jolloin varastot ovat tyhjimmillään ja seuraavaa satoa vielä odotellaan.

Etelä-Sudanin konflikti katastrofiapumaatalousruokakonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan
Joukko naisia palaamassa kotiin pelloilta Dong Bomassa Jonglein osavaltiossa. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Etelä-Sudanissa muun muassa Jongleissa, joka kuuluu maan vähiten kehittyneisiin osavaltioihin.
(Kuva:
Tatu Blomqvist
/
Kirkon Ulkomaanapu
)

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.
Siviilien suojelualue Borissa Etelä-Sudanissa
Miljoonat eteläsudanilaiset ovat paenneet väkivaltaa eivätkä pääse viljelemään maitaan. Kuvassa siviilien suojelualue Borissa.
(Kuva:
UNMISS
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Etelä-Sudanissa päästiin sadonkorjuuseen, mutta nälkäisten määrä lasketaan yhä miljoonissa

Etelä-Sudan on ohittanut alkuvuoden pelätyn nälkäkauden ja päässyt korjaamaan satoa. Konfliktin ja hyperinflaation vuoksi se ei kuitenkaan auta riittävästi vähentämään nälkäisten määrää, varoittavat YK-järjestöt.
Punaisen Ristin potilaita Etelä-Sudanissa
Punainen Risti tukee muun muassa Etelä-Sudanin terveyspalveluita. 18-vuotias Thuok Reath menetti jalkansa ampumisen seurauksena.
(Kuva:
Mari Aftret Mortvedt
/
ICRC
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Etelä-Sudan sinnittelee avustustyöntekijöiden tuella - ”Suomi tuntuu lintukodolta”

Raunioina olevassa Etelä-Sudanissa tarvitaan yhä paljon apua. Suomalainen sairaanhoitaja Hannele Toivola on ollut mukana parantamassa leikkaussaleja ja paikkaamassa ampumahaavoja.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.