Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanin nälänhätä taltutettu – ruokakriisi pahenee silti

Kahteen Etelä-Sudanin osavaltioon julistettiin helmikuussa nälänhätä. Nyt tilanne on parantunut, mutta nälästä kärsii silti yhä useampi, kertovat YK-järjestöt.
Ruoka-apua saavia ihmisiä Etelä-Sudanissa
Leerin maakuntaan julistettiin nälänhätä helmikuussa. Nyt se on taltutettu, mutta ruokapulasta kärsii silti Etelä-Sudanissa yhä useampi. (Kuva: Robert Oxley / DFID / CC BY 2.0)

Etelä-Sudaniin helmikuussa julistettu nälänhätä näyttää olevan ohi. Siitä huolimatta maassa kärsitään nyt pahimmasta ruokapulasta koskaan. Helmikuun jälkeen ilman riittävää ruokaa olevien määrä on noussut 4,9 miljoonasta kuuteen miljoonaan, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Nälänhätä on määritelmä, jota käytetään ruokakriiseissä vain harvoin, sillä se tarkoittaa kansainvälisen ruokaturvaluokituksen viidettä eli pahinta luokkaa. Käytännössä nälänhätäjulistuksen antaminen vaatii, että ainakin 20 prosenttia perheistä kärsii äärimmäisestä ruokapulasta päivittäin kuolee ainakin kaksi aikuista 10 000:sta ja akuutisti aliravittuja on vähintään 30 prosenttia.

Olosuhteet täyttyivät helmikuussa Leerin ja Mayenditin maakunnissa. Perheille toimitettu humanitaarinen apu on kuitenkin onnistunut muuttamaan tilanteen, FAO kertoi eilen. Esimerkiksi maailman ruokaohjelma WFP on onnistunut tänä vuonna toimittamaan ruokaa 3,4 miljoonalle ihmiselle Etelä-Sudanissa.

Siitä huolimatta hätätilassa, yhden askeleen päässä nälänhädästä, on 1,7 miljoonaa ihmistä – 70 prosenttia enemmän kuin helmikuussa.

”Kriisi ei ole ohi. Pidämme ihmiset juuri ja juuri hengissä, mutta liian moni on kuilun partaalla. Ainoa tapa lopettaa tämä epätoivoinen tilanne on lopettaa konflikti, varmistaa avun läpipääsy ja sallia ihmisille mahdollisuus palauttaa elinkeinonsa”, sanoo FAO:n hätätilajohtaja Dominique Burgeon tiedotteessa.

Etelä-Sudan on ollut sisällissodassa joulukuusta 2013 asti. Rauhansopimuksesta huolimatta viime kesänä tilanne kärjistyi uudelleen ja Etelä-Sudanin pakolaiskriisistä on tullut yksi maailman pahimmista. Viime vuoden loppuun mennessä 3,3 miljoonaa ihmistä oli paennut kodeistaan.

Pakolaisuuden vuoksi pellot ovat jääneet viljelemättä ja myös huonot sadot ovat ajaneet maan nälänhädän partaalle. FAO:n arvion mukaan tilanne pahenee yhä lähikuukausina. Nälkäkauden huippua odotetaan heinäkuussa, jolloin varastot ovat tyhjimmillään ja seuraavaa satoa vielä odotellaan.

Etelä-Sudanin konflikti katastrofiapumaatalousruokakonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Naispoliiseja Syyriassa

Suomalaiset naispoliisit vievät osaamistaan Etelä-Sudaniin

70 prosenttia eteläsudanilaisista naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa, mutta maassa ei ole lainkaan turvataloja. Suomalainen poliisi Nina Pelkonen on tehnyt maassa työtä etenkin naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. ”Tiedän naispoliiseja, jotka vievät raiskauksen uhrit kotiinsa turvaan”, hän kertoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Toimittajia ja kameroita murhatun toimittajan muistopaikalla Nicaraguan Managuassa

Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana

Nicaraguan viime aikojen mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että sananvapaus on pohjamudissa. ”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, kertoo kriittistä radio-ohjelmaa tekevä toimittaja Luis Galeano.
Seeproja kansallispuistossa

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.