Uutiset

Etelä-Afrikka kehottaa hiv-äitejä imettämään

Etelä-Afrikassa lopetetaan ilmaisen äidinmaidonvastikkeen jakaminen hiv-positiivisille äideille ja kannustetaan täysimetykseen.
(Kuva: maureen_sill / Flickr.com / cc 2.0)

Etelä-Afrikassa lopetetaan ilmaisen äidinmaidonvastikkeen jakaminen hiv-positiivisille äideille. Vastiketta on jaettu julkisessa terveydenhuollossa hiv-tartuntojen ehkäisemiseksi. Nyt äitejä kannustetaan täysimetykseen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan äidinmaito on lapselle paras vaihtoehto. Järjestön mukaan rintaruokinta on turvallista, kun samanaikaisesti käytetään hivin estolääkitystä.

Suosituksen taustalla on Etelä-Afrikan korkea lapsikuolleisuus. Vastikeruokinta lisää riskiä sairastua ripuliin ja keuhkokuumeeseen, jotka ovat suurimmat lapsikuolleisuuden aiheuttajat.

Täysimetykseen siirtyminen on herättänyt myös äänekkäitä vastalauseita. Lastenlääketieteen professori Haroon Saloojee pelkää, että lapsille ei riitä terveysasemilla tarpeeksi estolääkettä, jolloin hiv-tartunnan riski kasvaa.

"Äidit eivät välttämättä saa annettua lapsilleen lääkitystä, mutta jatkavat silti rintaruokintaa", Saloojee sanoo.

Rintaruokinnan kannattajat ovat sitä mieltä, että estolääkityksen saatavuus Etelä-Afrikassa on yleisesti ottaen erinomainen. WHO:n tutkimuksen mukaan äidit ovat sitoutuneita estolääkityksen käyttöön.

Täysimetyksen suosiota on vaikea kasvattaa, sillä monet äideistä antavat lapsilleen vastiketta imettämisen ohella. Lastenlääketieteen professori Anna Coutsoudis suhtautuu täysimetykseen myönteisesti.

"Jos saamme lisättyä rintaruokintaa Etelä-Afrikassa, koko kansa hyötyy."

aidslapsikuolleisuusravinto/aliravitsemus Etelä-Afrikka

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.