Uutiset

Etelä-Afrikka kehottaa hiv-äitejä imettämään

Etelä-Afrikassa lopetetaan ilmaisen äidinmaidonvastikkeen jakaminen hiv-positiivisille äideille ja kannustetaan täysimetykseen.
(Kuva: maureen_sill / Flickr.com / cc 2.0)

Etelä-Afrikassa lopetetaan ilmaisen äidinmaidonvastikkeen jakaminen hiv-positiivisille äideille. Vastiketta on jaettu julkisessa terveydenhuollossa hiv-tartuntojen ehkäisemiseksi. Nyt äitejä kannustetaan täysimetykseen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan äidinmaito on lapselle paras vaihtoehto. Järjestön mukaan rintaruokinta on turvallista, kun samanaikaisesti käytetään hivin estolääkitystä.

Suosituksen taustalla on Etelä-Afrikan korkea lapsikuolleisuus. Vastikeruokinta lisää riskiä sairastua ripuliin ja keuhkokuumeeseen, jotka ovat suurimmat lapsikuolleisuuden aiheuttajat.

Täysimetykseen siirtyminen on herättänyt myös äänekkäitä vastalauseita. Lastenlääketieteen professori Haroon Saloojee pelkää, että lapsille ei riitä terveysasemilla tarpeeksi estolääkettä, jolloin hiv-tartunnan riski kasvaa.

"Äidit eivät välttämättä saa annettua lapsilleen lääkitystä, mutta jatkavat silti rintaruokintaa", Saloojee sanoo.

Rintaruokinnan kannattajat ovat sitä mieltä, että estolääkityksen saatavuus Etelä-Afrikassa on yleisesti ottaen erinomainen. WHO:n tutkimuksen mukaan äidit ovat sitoutuneita estolääkityksen käyttöön.

Täysimetyksen suosiota on vaikea kasvattaa, sillä monet äideistä antavat lapsilleen vastiketta imettämisen ohella. Lastenlääketieteen professori Anna Coutsoudis suhtautuu täysimetykseen myönteisesti.

"Jos saamme lisättyä rintaruokintaa Etelä-Afrikassa, koko kansa hyötyy."

hiv/aidslapsikuolleisuusravinto/aliravitsemus Etelä-Afrikka

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.