Espanja tiukentamassa asevientinsä valvontaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Espanja tiukentamassa asevientinsä valvontaa

Espanja on hyväksymässä asevalvonnan säätelyä ja valvontaa tiukentavan lain. Espanja on merkittävä aseviejä, joka käy ase- ja ammuskauppaa esimerkiksi Kolumbian, Marokon ja Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden kanssa.

Espanjassa Amnesty Internacional, Greenpeace, Intermón Oxfam ja rauhansäätiö Fundació per la Pau iloitsevat 12 vuotta kestäneen “Asekauppa kuriin” -kampanjan tuloksista: edustajainhuoneen laaja enemmistö hyväksyi 22. marraskuuta asevientiä säätelevän lain. Lain voimaantulo edellyttää, että senaatti hyväksyy sen 20. joulukuuta mennessä. Jos senaatti ryhtyy muuttamaan tekstiä, on mahdollista ettei laki tule valmiiksi ennen kuin hallituskausi päättyy maaliskuussa.

Järjestöjen pettymykseksi poliittinen tahto ei kuitenkaan riittänyt, jotta hallitus olisi velvoitettu raportoimaan edustajainhuoneelle yksityiskohtaisesti hyväksytystä ja toteutuneesta viennistä. Vientiluokat laki kuitenkin velvoittaa kuvailemaan aiempaa tarkemmin.

”Vetoamme hallitukseen, jotta se soveltaisi uutta lakia tiukasti ja antaisi aseviennistä vastaisuudessa yhtä tarkkaa tietoa kuin esimerkiksi Yhdysvallat.” Seuraavaksi järjestöt pyrkivät vauhdittamaan lain käsittelyä senaatissa ja varmistamaan ettei sen sisältöä heikennetä.

Espanja on merkittävä asetarvikkeita vievä maa, jonka vienti on kasvanut vuodesta 2000 lähtien. Vuonna 2005 lähes 62% viennistä suuntautui EU- tai NATO-maihin, mutta kauppaa on käyty myös Marokon ja Kolumbian kaltaisten ongelmamaiden kanssa. Kaupan säätely on aiemmin perustunut vain asetukseen.

”Voimaantullessaan laki on tärkeä edistysaskel, sillä se velvoittaa hallituksen kieltämään aseiden ja kaksoiskäyttötuotteiden viennin maihin, jotka eivät täytä EU:n kriteerejä”, alleviivavat järjestöt. Aseviennin tulisikin olla kiellettyä maihin, joissa tapahtuu vakavia ihmisoikeusloukkauksia tai joissa on aseellisia konflikteja.

Siviiliaseet lain piiriin

Senaattiin siirtyvä lakiteksti tiukentui hallituksen alkuperäisesityksestä edustajainhuoneessa, mistä puolueet antoivat tunnustuksensa järjestöille. ”On positiivista, että laki ja julkinen tilastointi koskevat nyt myös metsästyksessä ja urheilussa käytettäviä siviiliaseita. Tämä on ollut yksi viime vuosien tärkeimmistä vaatimuksistamme”, järjestöt kertovat.

Laki parantaa aseviennin parlamentaarista valvontaa. Hallituksen pitää raportoida asekaupasta puolivuosittain, myös aseiden loppukäytöstä. Asekaupasta vastuullinen valtiosihteeri vastaa edustajainhuoneessa vuosittain puolustusvaliokunnan mietintöön sekä tulevaa vientiä koskeviin suosituksiin.

Aseita vievien yritysten on sisällytettävä lupahakemuksiinsa asetarvikkeiden edelleen viennin kieltävät sopimusehdot sekä tietoa materiaalin kauttakulkumaista ja kuljetustavoista.

Asevientiä huolestuttaviin kohteisiin

Vuonna 2006 Espanja myi puolustusmateriaalia yli 845 miljoonan euron arvosta. Esimerkiksi Pakistaniin aseita vietiin miljoonalla, Venezuelaan yli kolmella ja Marokkoon yli 16 miljoonalla eurolla.

Vientiartikkeleista ja -määristä on kuitenkin saatavissa vain ylimalkaista tietoa. Mainittuun kolmeen maahan on myyty muun muassa ryhmään “pommit, torpedot, raketit ja ohjukset” kuuluvia tuotteita.

Kaksoiskäyttötuotteita ja -teknologiaa myytiin muun muassa Kolumbiaan, Israeliin, Iraniin ja Kiinaan. Myyntitiedot ovat näissäkin tapauksissa osin puutteellisia. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa Espanja on ammusten johtava viejä.

Tuhannet järjestöaktiivit ovat vuosia vaatineet enemmän ja parempaa tietoa Espanjan asekaupoista. Tähän mennessä on ollut mahdotonta tietää kriteereistä, joilla hallitus on varmistanut viennin ongelmattomuuden tai evännyt vientiluvan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia