Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.

Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Somaliassa tulvii pahemmin kuin vuosikymmeniin. Kuvassa tulvista kärsiviä Beletweynen kaupungissa. Kuva: AMISOM Public Information / CC0 1.0.

Somalian hallitus ja YK ovat julkaisseet avustusvetoomuksen, jonka tavoitteena on kerätä 80 miljoonaa dollaria, eli noin 68 miljoonaa euroa, maan etelä- ja keskiosien tulvien uhrien auttamiseksi.

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta nyt ongelmana ovat etenkin rankkasateet. Maaliskuussa alkaneella sadekaudella on satanut eniten sitten vuoden 1981, kertoo YK.

Itä-Afrikassa useat muutkin maat ovat kärsineet rankkasateista sekä jokien tulvimisesta viime viikkoina. Somaliassa yli 750 000 ihmistä kärsii tulvista ja yli 229 000 on paennut.

Tulvavedet ovat tuhonneet myös infrastruktuuria ja viljelymaata.

Välittömän hätäavun lisäksi maassa tarvitaan myös pitkäaikaista työtä, muistuttaa maan apulaispääministeri Mahdi Mohamed Guled.

”Ihmiset puhuvat nykyään ilmastopakolaisista ja ilmastopakolaisuutta koemme nyt. -- Kun ilmastoriskit kasvavat, tarvitaan enemmän resursseja, jotta voidaan puuttua haurauden, kroonisen köyhyyden ja kehittymättömyyden taustasyihin”, hän sanoi.

Somaliassa arvellaan olevan yhteensä 5,4 miljoonaa humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä kuivuuskausien seurauksena. Maan tämänvuotisesta hätäaputarpeesta vasta noin neljännes on saatu kerättyä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia