Uutiset

Elektroniikkajäte saastuttaa vesiä Guatemalassa

Elektroniikkajäte sisältää terveydelle haitallisia raskasmetalleja, mutta maassa ei ole yleisiä suosituksia jätteen käsittelylle.

Vesistöihin ja kaatopaikoille päätyvä elektroniikkajäte uhkaa ihmisten ja ympäristön hyvinvointia keskiamerikkalaisessa Guatemalassa. Maassa ei ole yleisiä suosituksia jätteen käsittelylle.

Elektroniikkajäte sisältää terveydelle haitallisia raskasmetalleja, kuten lyijyä, kromia ja elohopeaa. Raskasmetalleille altistuminen saattaa aiheuttaa ihmiselle muun muassa syöpää ja aivovaurioita.

"Kaikki metallit päätyvät veteen ennemmin tai myöhemmin", kierrätettävää elektroniikkajätettä keräävän yhdistyksen johtaja Mayron España sanoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi jokiin syydettävästä jätteestä metallit kulkeutuvat pohja- tai pintavesiin.

Elektroniikan kulutus on kasvanut Guatemalassa räjähdysmäisesti. Esimerkiksi matkapuhelinten määrä on noussut noin kolmesta miljoonasta 21 miljoonaan vuosina 2004–2011. Guatemalassa on 14 miljoonaa asukasta.

Puhtaamman tuotannon puolesta työskentelevä guatemalalainen CGPL-keskus peräänkuuluttaa kansallista jätehuoltosuunnitelmaa, johon kuuluisi myös kuluttajavalistusta.

Myönteinen esimerkki elektronisen jätteen kierrätyksestä on Edulibre-järjestö, jolle yritykset lahjoittavat vanhoja tietokoneitaan. Järjestö välittää tietokoneet eteenpäin köyhien alueiden kouluihin.

ympäristösaastuminen Guatemala

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.