Uutiset

Elektroniikkajäte saastuttaa vesiä Guatemalassa

Elektroniikkajäte sisältää terveydelle haitallisia raskasmetalleja, mutta maassa ei ole yleisiä suosituksia jätteen käsittelylle.

Vesistöihin ja kaatopaikoille päätyvä elektroniikkajäte uhkaa ihmisten ja ympäristön hyvinvointia keskiamerikkalaisessa Guatemalassa. Maassa ei ole yleisiä suosituksia jätteen käsittelylle.

Elektroniikkajäte sisältää terveydelle haitallisia raskasmetalleja, kuten lyijyä, kromia ja elohopeaa. Raskasmetalleille altistuminen saattaa aiheuttaa ihmiselle muun muassa syöpää ja aivovaurioita.

"Kaikki metallit päätyvät veteen ennemmin tai myöhemmin", kierrätettävää elektroniikkajätettä keräävän yhdistyksen johtaja Mayron España sanoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi jokiin syydettävästä jätteestä metallit kulkeutuvat pohja- tai pintavesiin.

Elektroniikan kulutus on kasvanut Guatemalassa räjähdysmäisesti. Esimerkiksi matkapuhelinten määrä on noussut noin kolmesta miljoonasta 21 miljoonaan vuosina 2004–2011. Guatemalassa on 14 miljoonaa asukasta.

Puhtaamman tuotannon puolesta työskentelevä guatemalalainen CGPL-keskus peräänkuuluttaa kansallista jätehuoltosuunnitelmaa, johon kuuluisi myös kuluttajavalistusta.

Myönteinen esimerkki elektronisen jätteen kierrätyksestä on Edulibre-järjestö, jolle yritykset lahjoittavat vanhoja tietokoneitaan. Järjestö välittää tietokoneet eteenpäin köyhien alueiden kouluihin.

ympäristösaastuminen Guatemala

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.