Uutiset

El Salvadorin verinen jengisota talttuu

Tärkeimpien rikollisjengien tulitauko vähentänyt väkivaltaa, mutta rauhan kestävyys on edelleen epävarma.

El Salvadorin tärkeimpien rikollisjengien tulitauko on alentanut maailman hurjimpiin kuuluvia murhalukuja. Vielä ei ole selvää, miten rauhan kestävyys turvataan.

Mara Salvatrucha (MS-13) ja Barrio 18 ovat El Salvadorin suurimmat rikollisjengit. Niihin kuuluu arviolta 40 000 nuorta.

Jengien vankilassa olevat johtajat sopivat tulitauosta 9. marraskuuta katolisen kirkon ja kansalaisjärjestöjen välityksellä. Jengit lupaavat jättää toisensa sekä poliisit, sotilaat ja turvahenkilöstön rauhaan.

Sen jälkeen murhia on tehty keskimäärin 5-6 päivässä, kun aiempi luku oli 14. Viime vuonna maassa murhattiin 4 374 ihmistä, mikä hipoo maailman huippua suhteutettuna 6,2 miljoonan väkilukuun.

Loppuuko kiristys?

Presidentti Mauricio Funes saattoi hiljan ilmoittaa, että 14. huhtikuuta oli hänen maassaan ensimmäinen murhaton päivä vuosikymmeniin.

"Sopimus antaa toivoa, mutta siihen sisältyy riskejä ja epävarmuuksia", vasemmistolainen kommentaattori ja entinen sissipäällikkö Dagoberto Gutiérrez arvioi.

Epäselvää on muun muassa se, miten pitkään jengiläiset tottelevat vangittujen pomojensa määräyksiä.

Toisaalta jengit eivät ole luvanneet lopettaa muuta rikollista toimintaansa, kuten laajamittaista suojelurahan kiristystä.

Salvadorilaiset bussiyhtiöt laskivat maksaneensa vuonna 2009 yhteensä liki 14 miljoonaa euroa suojelurahaa jengeille. Erilaisten jakeluautojen kuljettajilta kynitään 4 – 6 euroa päivässä.

Perustettiin USA:ssa

Salvadorilaiset ja muut keskiamerikkalaiset siirtolaiset perustivat mara-nimellä tunnetut jengit 1970- ja 1980-luvulla Yhdysvalloissa. Toiminta jatkui, kun jäseniä karkotettiin kotimaihinsa, joissa mukaan liittyi lisää näköalatonta nuorisoa.

"Liityin jengiin 1978 Los Angelesissa. Olin sekä siellä että kotimaassa syrjäytynyt ja vailla työ- tai muita mahdollisuuksia", Luis Romero kertoo. Hän johtaa nyt Homies Unidos -järjestöä, joka sopeuttaa entisiä jengiläisiä yhteiskuntaan.

Romero pitää jengien tulitaukoa tähän asti myönteisimpänä mahdollisuutena hillitä väkivaltaa. "Jotain tällaista on odotettu vuosia. Se on toivon pilkahdus."

Keski-Amerikan yliopiston yleisen mielipiteen tutkimusosaston johtaja Jeanette Aguilar korostaa yhteiskunnan jatkotoimien merkitystä.

Presidentti Funes on kehottanut kaikkia tahoja auttamaan rikollisten paluuta yhteiskuntaan. Jengitatuoinnit ovat aiemmin estäneet työnsaannin.

Gutiérrez pelkää, että vaikea taloustilanne rajoittaa tarvittavia toimia. Valtio on toistaiseksi luvannut 15 miljoonaa euroa ammatillisten kurssikeskusten perustamiseen.

ihmisoikeudetnuorisooikeus ja rikos El Salvador

El Salvadorin faktat

  • Valtio Keski-Amerikassa
  • Asukkaita 6,2 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 37,8 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 84,1 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 105/187

(Lähde: YK)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.