Uutiset

El Salvadorin verinen jengisota talttuu

Tärkeimpien rikollisjengien tulitauko vähentänyt väkivaltaa, mutta rauhan kestävyys on edelleen epävarma.

El Salvadorin tärkeimpien rikollisjengien tulitauko on alentanut maailman hurjimpiin kuuluvia murhalukuja. Vielä ei ole selvää, miten rauhan kestävyys turvataan.

Mara Salvatrucha (MS-13) ja Barrio 18 ovat El Salvadorin suurimmat rikollisjengit. Niihin kuuluu arviolta 40 000 nuorta.

Jengien vankilassa olevat johtajat sopivat tulitauosta 9. marraskuuta katolisen kirkon ja kansalaisjärjestöjen välityksellä. Jengit lupaavat jättää toisensa sekä poliisit, sotilaat ja turvahenkilöstön rauhaan.

Sen jälkeen murhia on tehty keskimäärin 5-6 päivässä, kun aiempi luku oli 14. Viime vuonna maassa murhattiin 4 374 ihmistä, mikä hipoo maailman huippua suhteutettuna 6,2 miljoonan väkilukuun.

Loppuuko kiristys?

Presidentti Mauricio Funes saattoi hiljan ilmoittaa, että 14. huhtikuuta oli hänen maassaan ensimmäinen murhaton päivä vuosikymmeniin.

"Sopimus antaa toivoa, mutta siihen sisältyy riskejä ja epävarmuuksia", vasemmistolainen kommentaattori ja entinen sissipäällikkö Dagoberto Gutiérrez arvioi.

Epäselvää on muun muassa se, miten pitkään jengiläiset tottelevat vangittujen pomojensa määräyksiä.

Toisaalta jengit eivät ole luvanneet lopettaa muuta rikollista toimintaansa, kuten laajamittaista suojelurahan kiristystä.

Salvadorilaiset bussiyhtiöt laskivat maksaneensa vuonna 2009 yhteensä liki 14 miljoonaa euroa suojelurahaa jengeille. Erilaisten jakeluautojen kuljettajilta kynitään 4 – 6 euroa päivässä.

Perustettiin USA:ssa

Salvadorilaiset ja muut keskiamerikkalaiset siirtolaiset perustivat mara-nimellä tunnetut jengit 1970- ja 1980-luvulla Yhdysvalloissa. Toiminta jatkui, kun jäseniä karkotettiin kotimaihinsa, joissa mukaan liittyi lisää näköalatonta nuorisoa.

"Liityin jengiin 1978 Los Angelesissa. Olin sekä siellä että kotimaassa syrjäytynyt ja vailla työ- tai muita mahdollisuuksia", Luis Romero kertoo. Hän johtaa nyt Homies Unidos -järjestöä, joka sopeuttaa entisiä jengiläisiä yhteiskuntaan.

Romero pitää jengien tulitaukoa tähän asti myönteisimpänä mahdollisuutena hillitä väkivaltaa. "Jotain tällaista on odotettu vuosia. Se on toivon pilkahdus."

Keski-Amerikan yliopiston yleisen mielipiteen tutkimusosaston johtaja Jeanette Aguilar korostaa yhteiskunnan jatkotoimien merkitystä.

Presidentti Funes on kehottanut kaikkia tahoja auttamaan rikollisten paluuta yhteiskuntaan. Jengitatuoinnit ovat aiemmin estäneet työnsaannin.

Gutiérrez pelkää, että vaikea taloustilanne rajoittaa tarvittavia toimia. Valtio on toistaiseksi luvannut 15 miljoonaa euroa ammatillisten kurssikeskusten perustamiseen.

ihmisoikeudetnuorisooikeus ja rikos El Salvador

El Salvadorin faktat

  • Valtio Keski-Amerikassa
  • Asukkaita 6,2 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 37,8 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 84,1 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 105/187

(Lähde: YK)

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.