El Salvador kielsi metallikaivostoiminnan ensimmäisenä maailman maana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

El Salvador kielsi metallikaivostoiminnan ensimmäisenä maailman maana

El Salvadorissa juhlitaan uutta lakia, joka kieltää metallien kaivamisen ja saattaa samalla pelastaa maan vesivarat.

El Salvadorista on tullut ensimmäinen maailman maa, joka on kieltänyt lailla kaiken metallikaivostoiminnan. Keskiviikkona hyväksytyn lain mukaan maassa ei saa enää etsiä, kaivaa eikä prosessoida metalleja. Esimerkiksi hiili- ja suolakaivostoiminta sen sijaan on edelleen sallittua, kertovat kansainväliset mediat ja järjestöt.

"Tämä on historiallinen päivä El Salvadorissa. Tämä on historiallinen päivä koko maailmassa. Tämä on rohkea, erikoislaatuinen askel ja valtava askel tämän maa ympäristön tuhoutumisen estämiseksi", sanoi ympäristöministeri Lina Pohl äänestyksen jälkeen Financial Times -lehden mukaan.

Kiellon tarkoituksena on suojella El Salvadorin luonnonvaroja, etenkin vettä. Maa kärsii metsäkadosta ja maaperän eroosiosta, ja yli 90 prosenttia sen pintavesistä on saastunut myrkyllisten kemikaalien, raskasmetallien ja jäteaineksen takia. Taustalla ovat kestämättömät viljelykäytännöt sekä teollisuuden huono valvonta, ja sen jälkeen, kun maassa on alettu myöntää kaivoslupia, vesikriisi on pahentunut, kertoo The Guardian -lehti. 

Etenkin kansainväliset kulta- ja hopeayritykset ovat olleet kiinnostuneita El Salvadorin metallivaroista. Paikalliset yhteisöt ovat kampanjoineet kaivostoiminnan kiellon puolesta jo vuosia, ja maassa on myös ollut voimassa vuodesta 2009 alkaen väliaikainen metallikaivoskielto. Kyselytutkimusten mukaan suurin osa kansasta kannattaakin kieltoa, ja se meni myös kongressissa läpi kirkkaalla enemmistöllä.

"Kansan ääni on kuulut. Kaivostoiminta ei ole asianmukainen tapa vähentää köyhyttä ja epätasa-arvoa tässä maassa. Se vain pahentaisi jo olemassa olevaa sosiaalista konfliktia ja veden saastumista", sanoi Oxfam-järjestön El Salvadorin johtaja Ivan Morales tiedotteessa.

Lopullisen sysäyksen kiellolle antoi viime vuonna voitto Maailmanpankin välimiestuomioistuimen päätös, jonka mukaan australialainen OceanaGold-kaivosfirma ei voi saada vaatimiaan korvauksia siitä hyvästä, että El Salvador oli kieltänyt siltä kaivosluvan. Sen sijaan yritys määrättiin maksamaan El Salvadorin oikeudenkäyntikulut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia