El Niño kurittaa yhä Afrikkaa – ruokapula pahenee, jos siemenviljaa ei saada | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

El Niño kurittaa yhä Afrikkaa – ruokapula pahenee, jos siemenviljaa ei saada

Etiopiassa tärkein satokausi uhkaa epäonnistua, ja Somalimaassa hyeenat ovat hyökkäilleet nälkäisten naisten kimppuun.

Viime vuonna alkaneen El Niño -sääilmiön vaikutukset tuntuvat yhä Afrikassa, jossa eri puolilla maanosaa etenkin vakava kuivuus kurittaa ihmisiä. Yksi pahimmin kärsineistä maista on Etiopia, jossa yhä yli 10,2 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta.

YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO:n mukaan vakavasta ruokapulasta kärsii nyt jo lähes kolmannes maan alueista, viidennes enemmän kuin vielä kolme kuukautta sitten. Maan tärkein satokausi, meher-kausi, alkaa kesäkuussa, ja mikäli viljelijät eivät saa ajoissa siemeniä istutusta varten, hyvää satoa ei saada, järjestö varoittaa.

Meher-kausi tuottaa yleensä 85 prosenttia Etiopian ruokavarannosta. Mitä enemmän ihmiset pystyvät istuttamaan ruokaa itse, sitä vähemmän riippuvaisia he ovat humanitaarisesta avusta, muistuttaa FAO:n Etiopian maaedustaja Amadou Allahoury Diallo.

Järjestö laskee tarvitsevansa seuraavien kahden viikon aikana 10 miljoonaa dollaria siemenviljan jakamiseksi. Tähän mennessä järjestö on saanut kasaan vain 15 prosenttia Etiopiaan yhteensä tarvitsemastaan rahasta.

El Niño on Tyynellämerellä syntyvä luonnollinen sääilmiö, joka aiheuttaa osissa maailmaa kuivuutta ja osassa tulvia. Etiopiassa seurauksena on ollut tuhoisa kuivuus, josta on seurannut satojen epäonnistuminen ja karjan kuolema. Sääilmiön on arvioitu laantuvan tämän vuoden alkupuoliskolla, mutta sen vaikutukset voivat kestää vuosia.

Etiopian lisäksi kärsineitä alueita ovat esimerkiksi Haiti sekä eteläinen Afrikka. Myös Somaliassa tilanne on vaikea.  1,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee Somalimaassa ja Puntmaassa apua, ja uutistoimisto Reutersin haastattelemat avustustoimijat kertoivat viime viikolla, että osin El Niñon aiheuttaman kuivuuden vuoksi myös vuohia, lehmiä ja jopa tavallisesti kuivuutta hyvin kestäviä kameleita on kuollut.

Karjalle on jouduttu syöttämään pahvilaatikoita, koska muutakaan syötävää ei ole, ja heikkouden vuoksi kaatuilevat naiset ovat joutuneet jopa hyeenojen hyökkäysten kohteeksi, kertoi Islamic Relief -järjestö.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia