Eksoottisten lemmikkien kauppa käy Egyptissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eksoottisten lemmikkien kauppa käy Egyptissä

Tehoton rajavartiosto ja viranomaisten piittaamattomuus ovat tehneet Egyptistä tärkeän lenkin eläinten salakuljetuksessa.

(IPS) -- Tehoton rajavartiosto ja viranomaisten piittaamattomuus ovat tehneet Egyptistä tärkeän lenkin eläinten salakuljetuksessa ja laittomassa kaupassa.

Pienessä kairolaisessa lemmikkikaupassa on tarjolla koiran- ja kissanpentuja sekä sairaan näköisiä undulaatteja. Kysyjälle luvataan järjestää myös eksoottisempi eläin, kuten krokotiili tai leijonanpentu.

Zamalekin hienostoalueella suljettiin viime vuonna salakuljetettuja eläimiä myynyt kauppa asukkaiden valitusten vuoksi.

"Liikettä ei suljettu uhanalaisten lajien kaupan tai eläinten huonon kohtelun vuoksi, vaan siksi, että naapurusto valitti pahasta hajusta", kertoo lähistöllä asuva Dalia Awad.

Lintuja wc-rullissa

Egyptin kautta salakuljetetaan eläimiä Afrikasta Aasiaan ja Arabian niemimaalle. Niitä tuodaan meritse, lentäen tai maitse Libyan ja Sudanin vuotavien rajojen yli. Salakuljetuksen yleistymisen taustalla on vuoden 2011 arabikeväästä alkanut poliittinen kaaos. Poliittisten ja taloudellisten ongelmien keskellä eläinkuljetusten tarkastaminen ei ole ensisijaista.

Viranomaiset ovat kuitenkin löytäneet kasseja täynnä kuolevia kilpikonnia, harvinaisia lintuja wc-paperirullissa ja delfiiniparin sameasta uima-altaasta.

Eläin joka tarpeeseen

Eläimiä pidetään Kairossa ja Aleksandriassa vuokra-asunnoissa, joihin asiakkaat voivat tulla ostoksille.

Tolban perheen eläinnäyttelytila sijaitsee Abu Rawashissa Kairon lähistöllä. Siellä on häkeittäin hyeenoja, petolintuja, servaaleja, aavikkokettuja ja mangusteja.

"Meiltä saa minkä tahansa eläimen, ja voimme lähettää sen minne tahansa", kerskuu perheyritystä johtava Salah Tolba.

"Perheellämme on pitkä kokemus alalla. Meillä on isot häkit ja kohtelemme eläimiä paremmin kuin eläintarhoissa."

Eläinaktivisti Dina Zulfikar uskoo Tolban puhuvan totta. Hänen mukaansa se ei silti tarkoita, että vangittujen eläinten olosuhteet olisivat riittävän hyvät.

Viranomaiset mukana

Kun Egyptin viranomaiset löytävät salakuljetettuja eläimiä, ne viedään valtion Giza-eläintarhaan. Se erotettiin Maailman eläintarhojen yhdistyksestä vuonna 2004 surkeiden tilojen ja eläinten huonon kohtelun takia.

Osa salakuljetetuista eläimistä päätyy yhtä kehnoihin oloihin yksityisiin eläintarhoihin. Egypti on mukana uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevassa Cites-sopimuksessa.

Eläinsuojelija ja -kuvaaja Karl Ammanin mukaan on todisteita, että Egyptin villieläimistä vastaavat virkamiehet ja jopa paikalliset Citesin edustajat ovat mukana salakaupassa.

"On mahdotonta saada ketään puuttumaan asiaan. Poliisi pelkää salakuljettajia", Amman sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia