Uutiset Egyptin tulevaisuus

Egypti jäädytti tunnettujen ihmisoikeusjärjestöjen varat

Sekä EU että ihmisoikeusjärjestöt ovat älähtäneet toimenpiteestä, jonka seurauksena järjestöjä ja niiden työntekijöitä voidaan tuomita myös vankilaan.
(Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0)

Egyptiläinen tuomari on jäädyttänyt kolmen tunnetun ihmisoikeusjärjestön sekä viiden ihmisoikeuspuolustajan varat. Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan päätös saattaa merkitä sitä, että järjestöt lopulta lakkautetaan ja työntekijät voivat saada rikossyytteen sekä jopa 25 vuoden vankilatuomion.

Jäädytysmääräys koskee Cairo Institute for Human Rights Studies-, Hisham Mubarak Law Center- ja Egyptian Center on the Right to Education -järjestöjä. Lisäksi niiden johtajien varat on jäädytetty. Myös kahden muun egyptiläisjärjestön johtajan tai perustajien varat on jäädytetty.

Jäädytykset ovat osa pitkään jatkunutta, mutkikasta oikeustapausta, jossa monien järjestöjen epäillään saaneen laittomasti ulkomaista rahoitusta. Egyptissä on kiellettyä käyttää ulkomaista rahoitusta esimerkiksi kansallisten intressien vastaiseen ja "epävakauttavaan" toimintaan, mutta kiellettyä toimintaa ei ole määritelty tarkasti.

Nyt tehtyä päätöstä pidetäänkin poliittisena. Muun muassa EU:n ulkosuhdehallinto sekä kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet tuomiosta pöyristyneitä.

"Egyptin viranomaiset käyttävät tapausta keinona murskata maan ihmisoikeusliike. Samaan aikaan hallituksen brutaalit toimet toisinajattelijoita kohtaan eivät osoita mitään loppumisen merkkejä, ja pakkokatoamisista ja kidutuksista on tulossa valtion politiikkaa. Egypti tarvitsee näitä kriittisiä ääniä enemmän kuin koskaan", sanoo Philip Luther, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja järjestön tiedotteessa.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt etenkin heinäkuusta 2013 lähtien, jolloin armeija syrjäytti presidentti Mohamed Mursin. Viime vuosina viranomaiset ovat sulkeneet ihmisoikeusjärjestöjä, jäädyttäneet niiden varoja, langettaneet matkustuskieltoja ja tuominneet työntekijöitä vankeusrangaistuksiin.

Maaliskuussa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu kertoi, että satoja järjestöjä on suljettu ja lukuisia ihmisoikeuspuolustajia on asetettu syytteeseen marraskuusta 2014 alkaen.

Egyptin tulevaisuus ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Egypti Amnesty International

Lue myös

Egyptin lipuilla koristeltu moottoripyörä

Presidentinvaalit lähestyvät Egyptissä – istuvan presidentin ainoa vastaehdokas on hallituksen tukija

Egyptin viranomaiset ovat estäneet käytännössä kaikkia opposition ehdokkaita osallistumasta ensi kuun presidentinvaaleihin, joissa presidentti Abdel Fattah al-Sisi pyrkii uusimaan valtakautensa.
Sateenkaarilippu

Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon

Egyptissä on pidätetty lyhyen ajan sisällä yli 30 ihmistä. Osalle on tehty tutkimuksia, joissa pyritään selvittämään, ovatko he syyllistyneet ”irstailuun”.
Egyptin lippuja kiinnitettynä moottoripyörään.

Egyptin presidentti hyväksyi kritisoidun järjestölain – ”katastrofaalinen isku”

Egyptin uuden lain mukaan kansalaisjärjestöt eivät saa vaihtaa edes päämajaansa ilmoittamatta siitä viranomaisille. Käytännössä laki kontrolloi lähes kaikkea järjestöjen toimintaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Pakolaisia

Tutkimus: Siviilit maksavat terrorismista kahteen kertaan

Norjan pakolaisneuvoston mukaan siviilit kärsivät terroristien hyökkäyksistä mutta myös terrorismin vastaisista toimista, sillä avustusjärjestöt joutuvat sen vuoksi rajoittamaan toimintaansa.
Mielenosoittaja ja Justice & Democracy for Nicaragua -kyltti

Järjestöt vetoavat: Suomen otettava kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

Nicaraguan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 162 ihmistä. Suomalaisjärjestöt vaativat ulkoministeriötä osoittamaan, että sen sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen toteutuu myös käytännössä.
Ihmisiä rautatien liepeillä

Tutkimus: Siirtolaisten salakuljetuksen tuotolla rahoittaisi koko EU:n humanitaarisen avun – lailliset reitit yksi ratkaisu

Salakuljettajat mainostavat toimintaansa usein pakolaisleireillä tai sosiaalisissa verkostoissa, käy ilmi ensimmäisestä globaalista ihmissalakuljetusta käsittelevästä tutkimuksesta.