Uutiset Egyptin tulevaisuus

Egypti jäädytti tunnettujen ihmisoikeusjärjestöjen varat

Sekä EU että ihmisoikeusjärjestöt ovat älähtäneet toimenpiteestä, jonka seurauksena järjestöjä ja niiden työntekijöitä voidaan tuomita myös vankilaan.
(Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0)

Egyptiläinen tuomari on jäädyttänyt kolmen tunnetun ihmisoikeusjärjestön sekä viiden ihmisoikeuspuolustajan varat. Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan päätös saattaa merkitä sitä, että järjestöt lopulta lakkautetaan ja työntekijät voivat saada rikossyytteen sekä jopa 25 vuoden vankilatuomion.

Jäädytysmääräys koskee Cairo Institute for Human Rights Studies-, Hisham Mubarak Law Center- ja Egyptian Center on the Right to Education -järjestöjä. Lisäksi niiden johtajien varat on jäädytetty. Myös kahden muun egyptiläisjärjestön johtajan tai perustajien varat on jäädytetty.

Jäädytykset ovat osa pitkään jatkunutta, mutkikasta oikeustapausta, jossa monien järjestöjen epäillään saaneen laittomasti ulkomaista rahoitusta. Egyptissä on kiellettyä käyttää ulkomaista rahoitusta esimerkiksi kansallisten intressien vastaiseen ja "epävakauttavaan" toimintaan, mutta kiellettyä toimintaa ei ole määritelty tarkasti.

Nyt tehtyä päätöstä pidetäänkin poliittisena. Muun muassa EU:n ulkosuhdehallinto sekä kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet tuomiosta pöyristyneitä.

"Egyptin viranomaiset käyttävät tapausta keinona murskata maan ihmisoikeusliike. Samaan aikaan hallituksen brutaalit toimet toisinajattelijoita kohtaan eivät osoita mitään loppumisen merkkejä, ja pakkokatoamisista ja kidutuksista on tulossa valtion politiikkaa. Egypti tarvitsee näitä kriittisiä ääniä enemmän kuin koskaan", sanoo Philip Luther, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja järjestön tiedotteessa.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt etenkin heinäkuusta 2013 lähtien, jolloin armeija syrjäytti presidentti Mohamed Mursin. Viime vuosina viranomaiset ovat sulkeneet ihmisoikeusjärjestöjä, jäädyttäneet niiden varoja, langettaneet matkustuskieltoja ja tuominneet työntekijöitä vankeusrangaistuksiin.

Maaliskuussa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu kertoi, että satoja järjestöjä on suljettu ja lukuisia ihmisoikeuspuolustajia on asetettu syytteeseen marraskuusta 2014 alkaen.

Egyptin tulevaisuus ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Egypti Amnesty International

Lue myös

Sateenkaarilippu
Sateenkaarilippu tulkittiin Egyptissä irstailuun yllyttämiseksi.
(Kuva:
Torbakhopper
/
Flickr.com
/
CC BY-ND 2.0
)

Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon

Egyptissä on pidätetty lyhyen ajan sisällä yli 30 ihmistä. Osalle on tehty tutkimuksia, joissa pyritään selvittämään, ovatko he syyllistyneet ”irstailuun”.
Egyptin lippuja kiinnitettynä moottoripyörään.
Egypti on elänyt epävakaita aikoja arabikevään jälkeen. Uusi laki uhkaa lopettaa riippumattoman kansalaisjärjestötoiminnan.
(Kuva:
Sebastian Horndasch
/
CC BY 2.0
)

Egyptin presidentti hyväksyi kritisoidun järjestölain – ”katastrofaalinen isku”

Egyptin uuden lain mukaan kansalaisjärjestöt eivät saa vaihtaa edes päämajaansa ilmoittamatta siitä viranomaisille. Käytännössä laki kontrolloi lähes kaikkea järjestöjen toimintaa.
Vapautta merkitsevä graffititeksti Egyptissä vuonna 2011. (Kuva: Gigi Ibrahim / CC BY 2.0)

Uusi laki voi estää riippumattoman järjestötoiminnan Egyptissä

"Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Pääuutiset

Gate-järjestön ohjelmajohtaja Erika Castellanos
Belizeläinen Erika Castellanos taistelee etenkin transsukupuolisten hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.(Kuva: Teija Laakso)

Transsukupuolinen hiv-aktivisti Erika Castellanos taistelee holhoamista vastaan – ”vain minä voin sanoa, mikä on minulle parasta”

Belizeläisen Erika Castellanos on muuttunut syrjitystä seksityöläisestä aktivistiksi, jonka mielestä hiv-positiivisten on saatava lisää sananvaltaa siitä, miten heitä hoidetaan. Muuten epidemiasta ei päästä eroon.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.(Kuva: Deepika Nath / UN Women Tanzania / CC BY-NC-ND 2.0)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja.(Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.