Uutiset Egyptin tulevaisuus

Egypti jäädytti tunnettujen ihmisoikeusjärjestöjen varat

Sekä EU että ihmisoikeusjärjestöt ovat älähtäneet toimenpiteestä, jonka seurauksena järjestöjä ja niiden työntekijöitä voidaan tuomita myös vankilaan.
(Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0)

Egyptiläinen tuomari on jäädyttänyt kolmen tunnetun ihmisoikeusjärjestön sekä viiden ihmisoikeuspuolustajan varat. Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan päätös saattaa merkitä sitä, että järjestöt lopulta lakkautetaan ja työntekijät voivat saada rikossyytteen sekä jopa 25 vuoden vankilatuomion.

Jäädytysmääräys koskee Cairo Institute for Human Rights Studies-, Hisham Mubarak Law Center- ja Egyptian Center on the Right to Education -järjestöjä. Lisäksi niiden johtajien varat on jäädytetty. Myös kahden muun egyptiläisjärjestön johtajan tai perustajien varat on jäädytetty.

Jäädytykset ovat osa pitkään jatkunutta, mutkikasta oikeustapausta, jossa monien järjestöjen epäillään saaneen laittomasti ulkomaista rahoitusta. Egyptissä on kiellettyä käyttää ulkomaista rahoitusta esimerkiksi kansallisten intressien vastaiseen ja "epävakauttavaan" toimintaan, mutta kiellettyä toimintaa ei ole määritelty tarkasti.

Nyt tehtyä päätöstä pidetäänkin poliittisena. Muun muassa EU:n ulkosuhdehallinto sekä kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet tuomiosta pöyristyneitä.

"Egyptin viranomaiset käyttävät tapausta keinona murskata maan ihmisoikeusliike. Samaan aikaan hallituksen brutaalit toimet toisinajattelijoita kohtaan eivät osoita mitään loppumisen merkkejä, ja pakkokatoamisista ja kidutuksista on tulossa valtion politiikkaa. Egypti tarvitsee näitä kriittisiä ääniä enemmän kuin koskaan", sanoo Philip Luther, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja järjestön tiedotteessa.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt etenkin heinäkuusta 2013 lähtien, jolloin armeija syrjäytti presidentti Mohamed Mursin. Viime vuosina viranomaiset ovat sulkeneet ihmisoikeusjärjestöjä, jäädyttäneet niiden varoja, langettaneet matkustuskieltoja ja tuominneet työntekijöitä vankeusrangaistuksiin.

Maaliskuussa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu kertoi, että satoja järjestöjä on suljettu ja lukuisia ihmisoikeuspuolustajia on asetettu syytteeseen marraskuusta 2014 alkaen.

Egyptin tulevaisuus ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Egypti Amnesty International

Lue myös

Sateenkaarilippu
Sateenkaarilippu tulkittiin Egyptissä irstailuun yllyttämiseksi.
(Kuva:
Torbakhopper
/
Flickr.com
/
CC BY-ND 2.0
)

Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon

Egyptissä on pidätetty lyhyen ajan sisällä yli 30 ihmistä. Osalle on tehty tutkimuksia, joissa pyritään selvittämään, ovatko he syyllistyneet ”irstailuun”.
Egyptin lippuja kiinnitettynä moottoripyörään.
Egypti on elänyt epävakaita aikoja arabikevään jälkeen. Uusi laki uhkaa lopettaa riippumattoman kansalaisjärjestötoiminnan.
(Kuva:
Sebastian Horndasch
/
CC BY 2.0
)

Egyptin presidentti hyväksyi kritisoidun järjestölain – ”katastrofaalinen isku”

Egyptin uuden lain mukaan kansalaisjärjestöt eivät saa vaihtaa edes päämajaansa ilmoittamatta siitä viranomaisille. Käytännössä laki kontrolloi lähes kaikkea järjestöjen toimintaa.
Vapautta merkitsevä graffititeksti Egyptissä vuonna 2011. (Kuva: Gigi Ibrahim / CC BY 2.0)

Uusi laki voi estää riippumattoman järjestötoiminnan Egyptissä

"Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Pääuutiset

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson
Frank Johanssonin mielestä järjestöjen pitäisi tehdä enemmän vaikuttamistyötä ja vähemmän kehitysyhteistyötä.(Kuva: Teija Laakso)

Valtasiko bisneslogiikka maailmanparannuksen? – Uusi kirja perkaa järjestöjen kasvun syitä ja seurauksia

Amnestyn toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mielestä auttamisjärjestöjen maailmanparannuskutsumus on muuttunut jatkuvan kasvun tavoitteluksi. Vaikka avulla tehdään paljon hyvää, sillä ei hänen mukaansa puututa riittävästi eriarvoistaviin rakenteisiin.
Myanmarin rohingya-pakolaisia
Bangladeshiin pakenevat rohingyat ovat pääosin lapsia ja naisia, jotka ovat kokeneet tai nähneet raakaa väkivaltaa.(Kuva: Parvez Ahmad Faysal / IPS)

Valtaosa Bangladeshiin saapuvista rohingya-naisista kokenut seksuaalista väkivaltaa

Myanmarilainen Yasmin oli viimeisillään raskaana, kun sotilaat tunkeutuivat hänen kyläänsä ja raiskasivat hänet. Samoin on käynyt monelle muulle. Hallituksen arvellaan haluavan viestittää julmuuksilla, ettei yksikään rohingya saa jäädä Rakhinen osavaltioon.
Kuva EU-parlamentin istuntosalissa
Aseteollisuus jyräsi Euroopan parlamentin, kun puolustusrahastosta päätettiin, sanovat järjestöt.(Kuva: © European Union 2017 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseteollisuus lobbaa EU:ssa – järjestöt huolissaan

Aseteollisuuden lobbareilla oli suuri valta, kun EU:n uudesta puolustusrahastosta päätettiin, sanotaan tuoreessa raportissa.
Euroopan komission rakennus
EU-maat ovat luvanneet antaa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysapuun, mutta nykymenolla siihen menee vielä vuosikymmeniä, sanovat järjestöt.(Kuva: Richard / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Suomi ja EU hyötyvät kehitysavusta eniten itse

Suomen kehitysyhteistyössä on tapahtunut suurin muutos sitten lamavuosien, sanovat järjestöt. Mikäli omat pakolaiskulut lasketaan kehitysavuksi, Suomi oli viime vuonna oman apunsa tärkein vastaanottaja, todetaan järjestöjen raportissa.