Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Eettisten konvehtien valikoima kasvanut suomalaiskaupoissa – Finnwatchin mukaan kunnianhimoa tarvitaan lisää

Monista suomalaisista kaupoista löytyy nyt konvehteja, joiden sisältämä kaakao on tuotettu vastuullisesti. Finnwatchin mukaan yritysten pitäisi kuitenkin asettaa tavoitteekseen elämiseen riittävän toimeentulon takaaminen kaakaonviljelijöille.
Suklaakonvehteja
Eettisiä joulukonvehteja saa yleisesti kaupoista, mutta parannettavaa riittää yhä. (Kuva: Philippa Willitts / CC BY-NC 2.0)

Yhä suurempi osa suomalaisten kauppaketjujen joulukonvehtivalikoimasta on tuotettu vastuullisesti tai ainakin vastuullisemmin kuin tavalliset joulukonvehdit. Yritysten yhteiskuntavastuuta tutkivan Finnwatchin tuoreen kyselyn mukaan kaikki sen tarkastelemat viisi kauppaketjua ovat lisänneet sertifioitujen konvehtien osuutta valikoimissaan.

Finnwatch kysyi S-ryhmältä, Keskolta, Stockmannilta, Lidliltä ja Tokmannilta, millaisia ja miten paljon vastuullisuussertifiointeja niiden joulukonvehdeilla on.

”Kaikki Finnwatchin kyselyyn vastanneet kaupan ketjut ovat tänä vuonna lisänneet vastuullisuussertifioitujen joulukonvehtien tarjontaa edellisvuosiin nähden. Kesko kuitenkin näyttää luopuneen leikistä, sillä se jätti ainoana kauppaketjuna vastaamatta Finnwatchin kyselyyn”, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Lidlillä valikoimista 67 prosenttia, Tokmannilla 27 prosenttia, S-ryhmällä 23 prosenttia, Stockmannilla 20 prosenttia ja Keskolla 18 prosenttia konvehdeista on vastullisuussertifioituja. Keskon luvut saatiin yhtiön omasta selvityksestä. Lukumäärällisesti eniten vastuullisia konvehteja on Stockmannilla, 41.

Sertifioinneilla tarkoitetaan kolmannen osapuolen takuuta siitä, että esimerkiksi työntekijöiden oikeudet on varmistettu tuotannossa. Sertifioidulle kaakaolle on erityisen suuri tarve, sillä sen tuotannossa käytetään Ghanassa ja Norsunluurannikolla jopa lapsityövoimaa. Viimeisen vuoden aikana kaakaon maailmanmarkkinahinta on myös romahtanut, mikä on ajanut viljelijöitä vaikeuksiin.

Vastuullisuussertifiointeihin kuuluvat esimerkiksi UTZ sekä Rainforest Alliance ja Reilu kauppa. Finnwatchin mukaan Reilu kauppa on sertifikaateista kunnianhimoisin, sillä se edellyttää kaakaon lisäksi myös useiden muiden riskiraaka-aineiden sertifiointia. Kyselyn mukaan Reilu kauppa -sertifioituja konvehteja löytyy kuitenkin vain Stockmannilta.

Finnwatchin mukaan yritysten pitäisi asettaa tavoitteekseen elämiseen riittävän toimeentulon takaaminen kaakaonviljelijöille.

”Yksi suurimpia kaakaon tuotannon ympäristö- ja lapsityöongelmia on kaakaosta viljelijöille maksettava liian alhainen hinta. Maailmanmarkkinahinnan romahdus voi olla monelle jo valmiiksi köyhyysrajan alapuolella elävälle kaakaoviljelijälle kohtalon kysymys”, Kultalahti sanoo.

Ongelmana on järjestön mukaan myös se, että kaupat eivät vielä juurikaan sertifioi kaakaon muita raaka-aineita, kuten sokeria tai pähkinöitä.

Yritysten yhteiskuntavastuu työtalouskuluttaminen Suomi

Lue myös

Ihmisiä Flash mob -tapahtumassa H&M:n edustalla Helsingin Aleksanterinkadulla

H&M:ltä vaaditaan elämiseen riittävän palkan maksamista ompelijoille – vuonna 2013 annettu lupaus ei ole pitänyt, sanovat järjestöt

H&M:n tavoitteena oli, että tämän vuoden loppuun mennessä 850 000 sille vaatteita tekevää ompelijaa saisi elämiseen riittävää palkkaa. Vuosien varrella lupaus on kadonnut yhtiön verkkosivuilta, ja järjestöjen mukaan se yrittää vesittää koko tavoitteen.
Kerjäläinen kadulla

Onko empatiasta hyvinvointivaltion ylläpitäjäksi?

Kun vastuu empatiasta vieritetään yksilön tai yhteisön vapaaehtoisuuden varaan, ollaan vaarassa luisua hyväntekeväisyysyhteiskuntaan, jossa heikompien auttaminen riippuu vahvemmassa asemassa olevan kulloisestakin mielentilasta, kirjoittaa Anna-Stiina Lundqvist.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.