Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Eettisten konvehtien valikoima kasvanut suomalaiskaupoissa – Finnwatchin mukaan kunnianhimoa tarvitaan lisää

Monista suomalaisista kaupoista löytyy nyt konvehteja, joiden sisältämä kaakao on tuotettu vastuullisesti. Finnwatchin mukaan yritysten pitäisi kuitenkin asettaa tavoitteekseen elämiseen riittävän toimeentulon takaaminen kaakaonviljelijöille.
Suklaakonvehteja
Eettisiä joulukonvehteja saa yleisesti kaupoista, mutta parannettavaa riittää yhä. (Kuva: Philippa Willitts / CC BY-NC 2.0 )

Yhä suurempi osa suomalaisten kauppaketjujen joulukonvehtivalikoimasta on tuotettu vastuullisesti tai ainakin vastuullisemmin kuin tavalliset joulukonvehdit. Yritysten yhteiskuntavastuuta tutkivan Finnwatchin tuoreen kyselyn mukaan kaikki sen tarkastelemat viisi kauppaketjua ovat lisänneet sertifioitujen konvehtien osuutta valikoimissaan.

Finnwatch kysyi S-ryhmältä, Keskolta, Stockmannilta, Lidliltä ja Tokmannilta, millaisia ja miten paljon vastuullisuussertifiointeja niiden joulukonvehdeilla on.

”Kaikki Finnwatchin kyselyyn vastanneet kaupan ketjut ovat tänä vuonna lisänneet vastuullisuussertifioitujen joulukonvehtien tarjontaa edellisvuosiin nähden. Kesko kuitenkin näyttää luopuneen leikistä, sillä se jätti ainoana kauppaketjuna vastaamatta Finnwatchin kyselyyn”, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Lidlillä valikoimista 67 prosenttia, Tokmannilla 27 prosenttia, S-ryhmällä 23 prosenttia, Stockmannilla 20 prosenttia ja Keskolla 18 prosenttia konvehdeista on vastullisuussertifioituja. Keskon luvut saatiin yhtiön omasta selvityksestä. Lukumäärällisesti eniten vastuullisia konvehteja on Stockmannilla, 41.

Sertifioinneilla tarkoitetaan kolmannen osapuolen takuuta siitä, että esimerkiksi työntekijöiden oikeudet on varmistettu tuotannossa. Sertifioidulle kaakaolle on erityisen suuri tarve, sillä sen tuotannossa käytetään Ghanassa ja Norsunluurannikolla jopa lapsityövoimaa. Viimeisen vuoden aikana kaakaon maailmanmarkkinahinta on myös romahtanut, mikä on ajanut viljelijöitä vaikeuksiin.

Vastuullisuussertifiointeihin kuuluvat esimerkiksi UTZ sekä Rainforest Alliance ja Reilu kauppa. Finnwatchin mukaan Reilu kauppa on sertifikaateista kunnianhimoisin, sillä se edellyttää kaakaon lisäksi myös useiden muiden riskiraaka-aineiden sertifiointia. Kyselyn mukaan Reilu kauppa -sertifioituja konvehteja löytyy kuitenkin vain Stockmannilta.

Finnwatchin mukaan yritysten pitäisi asettaa tavoitteekseen elämiseen riittävän toimeentulon takaaminen kaakaonviljelijöille.

”Yksi suurimpia kaakaon tuotannon ympäristö- ja lapsityöongelmia on kaakaosta viljelijöille maksettava liian alhainen hinta. Maailmanmarkkinahinnan romahdus voi olla monelle jo valmiiksi köyhyysrajan alapuolella elävälle kaakaoviljelijälle kohtalon kysymys”, Kultalahti sanoo.

Ongelmana on järjestön mukaan myös se, että kaupat eivät vielä juurikaan sertifioi kaakaon muita raaka-aineita, kuten sokeria tai pähkinöitä.

Yritysten yhteiskuntavastuu työtalouskuluttaminen Suomi

Lue myös

Naisia tekemässä vaatteita Bangladeshissa
Vaateteollisuus on tärkeä työllistäjä Bangladeshissa.
(Kuva:
Asian Development Bank
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Boikotillako vaatefirmat vastuuseen?

Monen vastuullisen kuluttajan mielessä on saattanut käydä ajatus Bangladeshissa tuotettujen vaatteiden jättämisestä kaupan hyllylle maan surkeiden työolojen takia. Suomessa vierailleet paikalliset ihmisoikeusasiantuntijat ovat toista mieltä.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015. Finnwatchin mukaan tehtaalla toimii nyt riippumaton ammattiliitto.
(Kuva:
Finnwatch ry
/
CC BY-NC 2.0
)

Finnwatch: Wärtsilän Intian tehtaalla parannuksia, valvonta edelleen leväperäistä

Konepajayhtiö Wärtsilän tehtaalle on perustettu itsenäinen ammattiliitto sen jälkeen, kun Finnwatch vuonna 2015 kritisoi sen työoloja. Järjestön mukaan yhtiön pitäisi silti valvoa tuotantoketjuaan tarkemmin.
Puuvillaa
Puuvillan tuotantoon liittyy monia ympäristöongelmia ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä.
(Kuva:
Asim Hafeez
/
WWF UK
)

Yhä useampi vaatefirma hankkii kestävästi tuotettua puuvillaa

Puuvillan tuotantoon liittyy perinteisesti muun muassa vedentuhlausta ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä. Kansalaisjärjestöjen selvityksen mukaan puuvillaa käyttävät suuryritykset ovat lisänneet vastuullisesti tuotetun puuvillan käyttöä mutta liian vähän.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.