Eduskunta käsittelee uutta hankintalakia – järjestöt tyytymättömiä esitykseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eduskunta käsittelee uutta hankintalakia – järjestöt tyytymättömiä esitykseen

Halvin hinta voi edelleen ajaa vastuullisuuden edelle, sanovat suomalaiset kehitys- ja yritysvastuujärjestöt.

Eduskunta aloittaa tänään uuden hankintalakiesityksen käsittelyn. Julkisia hankintoja koskevan lain tarkoituksena on muun muassa antaa viranomaisille ja kunnille mahdollisuus ottaa hankintoja kilpailutettaessa paremmin huomioon laatu sekä myös ympäristöön liittyvät ja sosiaaliset tekijät.

Suomalaiset yritysvastuuta ajavat järjestöt ovat pitkään lobanneet lakiuudistuksen puolesta, mutta niiden mukaan nyt käsittelyyn menevä lakiesitys on puutteellinen. Suomen Unicefin, Planin, Pelastakaa Lasten, Suomen World Visionin, Finnwatchin ja Kepan mukaan laki mahdollistaa edelleen julkisten hankintojen tekemisen vain halvimman hinnan perusteella.

"Ihmisoikeuskysymysten sivuuttaminen hankintamenettelyissä haittaa suomalaisen työn kilpailukykyä ja on vastoin Suomen kansainvälisiä sitoumuksia", sanoo Finnwatchin tutkija ja lakimies Henri Telkki järjestöjen kannanotossa.

Järjestöjen mielestä lakiin pitäisi kirjata selkeät tavoitteet huomioida sosiaalinen vastuullisuus ja ihmisoikeudet. Ne olivat toivoneet, että hankintayksiköitä vaadittaisiin selvittämään ostettavien tuotteiden alkuperä ja se, miten vastuullisesti ne on tuotettu. Lakiesityksen mukaan ympäristöön liittyvien sekä sosiaalisten näkökohtien huomioiminen olisi kuitenkin suosituksenluontoista.

Lain käsittely alkaa tänään lähetekeskustelulla eduskunnan täysistunnossa, ja se on määrä saada voimaan loppuvuodesta 2016. Lain uudistusta edellyttää vuonna 2014 voimaan tullut EU:n hankintadirektiivipaketti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia