E-jätteen määrän ennustetaan kasvavan räjähdysmäisesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

E-jätteen määrän ennustetaan kasvavan räjähdysmäisesti

Toissa vuonna maailmassa tuotettiin yhteensä jopa 49 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä, käy ilmi selvityksestä.

Vuoden 2012 aikana maailmassa tuotettiin yhteensä jopa 49 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä eli 7 kiloa henkilöä kohden, käy ilmi YK-yliopiston yhteydessä toimivan StEP-hankkeen tekemästä kartoituksesta. StEP ennustaa, että nykyvauhtia e-jätteen määrä kasvaa vuoteen 2017 mennessä kolmanneksella toissa vuoden lukemista.

StEP on ryhtynyt ylläpitämään interaktiivista karttaa, joka kerää maakohtaista tietoa markkinoille tuotetun ja jätteeksi menevän elektroniikan määrästä sekä kansallisesta e-jätteen sääntelystä.

"Vaikka kehittymättömien kierrätysmenetelmien haitallisista terveys- ja ympäristövaikutuksista on runsaasti tietoa saatavilla, tiedon hajanaisuudesta johtuen ongelman laajuuden havaitseminen on ollut vaikeaa", hanketta luotsannut Ruediger Kuehr toteaa.

Kartoituksen perusteella suurimmat yksittäiset elektroniikkajätteen tuottajavaltiot ovat Yhdysvallat ja Kiina, joista edellinen tuotti e-jätettä toissa vuoden aikana 9,4 miljoonaa tonnia ja jälkimmäinen 7,3. Väkilukuun suhteutettuna eniten e-jätettä tuotettiin Norjassa. MIT-yliopiston StEPille tuottaman selvityksen mukaan kaikesta Yhdysvalloissa vuonna 2010 tuotetusta e-jätteestä päätyi kierrätykseen kaksi kolmasosaa, josta 8,5 prosenttia vietiin Etelä-Amerikkaan, Aasiaan ja Lähi-itään.

Ruediger kertoo SciDev-sivuston haastattelussa, että suuri osa mahdollisesti vaarallisesta e-jätteestä päätyy kehitysmaihin, joissa hallitukset eivät ole kiinnittäneet riittävästi huomiota ongelmiin. Hänen mukaansa kartan tavoitteena on tukea erityisesti hallituksia ja yrityksiä elektroniikkajätteen käsittelyn ja kierrätyksen kehittämisessä.

Suomessa elektroniikkajätettä tuotettiin kartoituksen mukaan vuonna 2012 henkeä kohden lähes 22 kiloa, yhteensä yli 117 500 tonnia. Eetti ry:n tekemän selvityksen mukaan myös Suomesta viedään e-jätettä laittomasti kehitysmaihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia