Uutiset

Durbanissa päätettiin lykätä ilmastosovun lopullista ratkaisua

Järjestöt pitävät Durbanin ilmastokokouksen tuloksia laihoina ja jopa pelottavan epämääräisinä.

Etelä-Afrikan Durbanissa pidetty ilmastokokous päättyi sunnuntaina. Ennätyksellisen pitkiksi venyneiden neuvotteluiden kompromissisopu jäi kuitenkin kansalaisjärjestöjen mielestä laihaksi.

Lopputuloksena oli epämääräinen lupaus maailmanlaajuisesta sopimuksesta, josta päättäminen lykättiin vuoteen 2015 ja toimeenpano vuoteen 2020. Vihreä ilmastorahasto, johon ei vielä löydetty rahaa. Hataria päätöksiä Kioton protokollasta, jonka osallistujamäärä kutistui.

Hallituksilta puuttui yksinkertaisesti kunnianhimo ja rohkeus Durbanissa, summaa WWF.

"Kioton sopimuksen jatkosta ja uuden kansainvälisen ilmastosopimuksen tiekartasta saatu päätös jäi sisällöltään tyhjäksi", sanoo suomalaisten ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöjen tiedote.

Järjestöt painottavat, että ilmastotoimilla on kiire. Kansainvälisen sopimuksen lykkäämisessä vaarana on, että globaaleja päästöjä ei saada laskuun ajoissa. Nyt useita tärkeitä sitovia päätöksiä ei saavutettu, kuten sopua siitä, miten eri maiden päästörajoituksia kiristetään.

"Ilmastonmuutos karkaa käsistä, ellei päästöjä käännetä laskuun vuoteen 2015 mennessä. Jokainen hukattu hetki lisää ilmastonmuutoksen inhimillisiä ja taloudellisia kustannuksia", sanoo kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hakkarainen Kepasta.

Järjestöt kiittävät kuitenkin Suomen rakentavaa toimintaa kokouksessa.

Odotusten mukaan

Ympäristöministeri Ville Niinistö puolestaan oli tuloksista optimistinen ja kehui sopua "historialliseksi". Kokouksessa otettiin askel kohti käytäntöä, ja nyt pitää tehdä töitä, jotta päätöksistä tulee tekoja, hän totesi.

Ministeriön tiedotteen mukaan ilmastokokouksen lopputulos "ylitti kaikki odotukset".

Odotukset kokouksen suhteen olivat matalat jo sen alkaessa, koska into muun muassa Kioton jatkamiseen oli laajalti avoimen laimeaa.

Sopimus sai kuitenkin toisen kauden, mutta nyt se kattaa vain 15 prosenttia maailma päästöistä. Myös jatkon pituus jäi auki. Aiemmin mukana olleet Japani, Venäjä ja Kanada jättäytyivät pois. Monet suuret saastuttajat, kuten Yhdysvallat ja Kiina, eivät ole mukana vieläkään.

Myöskään lupaus maailmanlaajuisen sopimuksen saavuttamisesta ei saanut järjestöjä innostumaan. Greenpeacen mukaan nyt aikaan saatuun paperiin maailmanlaajuisesta sopimuksesta jäi Yhdysvaltojen johtaman ryhmän ajama purkuehto, joka saattaa estää sen, että seuraava ilmastosopimus on laillisesti sitova.

"Nyt maailmanlaajuinen ilmastohallinto on vain vapaaehtoinen sopimus, jota on lykätty vuosikymmenellä", totesi järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo.

"Hallitukset pettivät jälleen omat kansalaisensa. Yhdysvaltojen johdolla kehittyneet maat peruivat lupauksensa ja heikensivät ilmastotoimien pelisääntöjä", sanoi Sarah-Jayne Clifton, kansainvälisen Maan ystävien ilmasto-oikeudenmukaisuus- ja energiakoordinaattori.

Hänestä Kioto on olemassa enää nimenä ja kunnianhimo päästövähennyksiin "kauhistuttavan matala".

"Déjà vu taas kerran", kuvaili tunnelmia eräs Greenpeacen edustaja.

Ilmastonmuutos politiikkailmastonmuutos

Lue myös

Lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa
Ilmastonmuutos tekee köyhistä asuinalueista muita kuumempia, sanovat tutkijat. Kuvassa lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa.
(Kuva:
Trocaire
/
CC BY 2.0
)

Tutkimus: Slummeissa kärsitään ilmastonmuutoksen tuomista helteistä muita enemmän

Ilmastonmuutos ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti. Epävirallisilla asuinalueilla kärsitään kuumuudesta muita enemmän, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Veden alle jäänyt hautausmaa Fidžillä
Fidžisaarten Togorun kylän hautausmaasta ei ole paljon jäljellä. Merenpinnan nousu on tuhonnut myös suurimman osan kylän taloista ja vaikeuttaa saarelaisten elämää monin tavoin.
(Kuva:
Pascal Laureyn
/
IPS
)

Ilmastonmuutos on tätä päivää Fidžissä – veden alle jää jopa hautausmaa

Fidži tuottaa vain 0,01 prosenttia maapallon hiilidioksidipäästöistä mutta kokee kovia ilmastonmuutoksen kourissa. Togorun kylän rantaviiva on siirtynyt satoja metrejä 20 vuodessa.
Kuivuuden vuoksi halkeillutta maata
Ilmaston lämpeneminen voi johtaa maapallon vakavaan kuivumiseen, paljastaa tuore tutkimus.
(Kuva:
World Meteorological Organization
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.