Uutiset Naisten oikeudet

Chile aikoo lieventää abortin täyskieltoa

Hallitus ajaa lakia, joka sallisi raskauden keskeyttämisen terveydellisin perustein.
Chilen presidentti Michele Bachelet. (Kuva: World Economic Forum / cc 2.0)

(IPS) -- Chile on yksi seitsemästä maailman valtiosta, jotka kieltävät abortin kaikissa olosuhteissa. Hallitus ajaa nyt lakia, joka sallisi raskauden keskeyttämisen terveydellisin perustein.

Keväällä valtaan tullut vasemmistopresidentti Michele Bachelet haluaa saada vielä tänä vuonna läpi lain, joka sallii abortin raiskauksen uhrille tai jos äidin terveys on vaarassa tai sikiö vakavasti vaurioitunut. Chilessä tehdään nykyisin arviolta 300 000 laitonta aborttia vuodessa.

Terveysperusteinen abortti oli Chilessä sallittu 1931–1989, mutta kenraali Augusto Pinochetin hallitus kielsi sen. Vuodesta 1990 maata johtaneet demokraattiset hallitukset eivät ole kajonneet asiaan, mutta Bachelet ajoi edellisellä presidenttikaudellaan 2006–2010 läpi jälkiehkäisyn sallimisen.

Chilen ohella abortin täyskielto on voimassa neljässä muussa Latinalaisen Amerikan maassa – Dominikaanisessa tasavallassa, El Salvadorissa, Hondurasissa ja Nicaraguassa – sekä Maltassa ja Vatikaanissa.

Vahvasti katolisessa Latinalaisessa Amerikassa abortti on vapaa ainoastaan Kuubassa, Uruguayssa ja Meksikon pääkaupungissa.

Naisten oikeudetTerveys politiikkaterveys Chile Suomen IPS

Lue myös

Kuukautissuoja takataskussa

Ensimmäiset kuukautiset tulevat Etelä-Aasian tytöille usein yllätyksenä

Sri Lankassa 66 prosenttia tytöistä ei saa tietoa kuukautisista ennen kuin ne alkavat, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Raiskauksen vastainen kyltti

Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa

Noura Hussein Hamad tappoi miehensä tämän yritettyään toistamiseen raiskata hänet. Husseinin puolesta vedotaan nyt ympäri maailman.
YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.