Burma: Vankien orjuus vain pahenee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burma: Vankien orjuus vain pahenee

Burman eli Myanmarin sotilashallitus on reagoinut kansainvälisiin moitteisiin siviilien käytöstä pakkotyössä. Se pakottaa nyt vankeja armeijan kantajiksi ja muihin hengenvaarallisiin orjantöihin, ihmisoikeusjärjestöt raportoivat. "Heitä kohdellaan kuin karjaa", todetaan Karen Human Rights Groupin raportissa.

Bangkok, 04.09.06 (IPS) - Burman eli Myanmarin sotilashallitus on reagoinut kansainvälisiin moitteisiin siviilien käytöstä pakkotyössä. Se pakottaa nyt vankeja armeijan kantajiksi ja muihin hengenvaarallisiin orjantöihin, ihmisoikeusjärjestöt raportoivat.

"Vankeja kohdellaan kuin karjaa, hakataan jatkuvasti ja tapetaan, jos he käyvät hyödyttömiksi", Karen Human Rights Groupin raportti kertoo.

Sen kirjoittajan Stephen Hullin mukaan tilanteen koko karmeus alkoi paljastua, kun Burman armeijan viime marraskuussa aloittama hyökkäys itäisessä Karenin osavaltiossa tilapäisesti laantui kesäkuussa alkaneiden monsuunisateiden vuoksi.

Järjestön mukaan vangit on ryhmitelty 300-500 hengen työryhmiin, jotka kantavat armeijan ammuksia, muonaa, sotilaiden henkilökohtaisia varusteita sekä matkan varrelta varastettua tavaraa.

Raportin arvion mukaan Karenin pohjoisella alueella on armeijan kantajiksi pakotettuja vankeja kolmesta viiteen tuhatta.

Saattueen ollessa paikoillaan vangit pidetään kahlittuina. Liikkuessa he kulkevat kärjessä toimien myös ihmiskilpinä ja miinanpolkijoina.

Raportin mukaan armeijan reittien varsilla lojuu vankien ruumiita, sillä sotilaat tappavat näitä koko ajan. Pakoon pyrkineitä myös kidutetaan julmasti.

"Heidän ei ole lupa levätä, juoda tai puhua marssin aikana. Siksi moni kantaja lyyhistyy taakkansa alla, mistä seuraa uhkauksia ja lyöntejä", raportti kertoo.

Burman armeijan hyökkäys maan vanhinta etnistä kapinallisryhmää, Karenin kansallista liitoa, (KNU) vastaan on johtanut humanitaariseen kriisiin.

Yli 20 000 kareneihin kuuluvaa kyläläistä on lähtenyt pakoon yhdeksän kuukautta kestäneen operaation aikana. Avustusjärjestöjen mukaan puolet on hakeutunut Thaimaan puolelle rajaa ja jälkeen jääneet lapset ja muut huonokuntoiset odottavat tilaisuutta rajanylitykseen.

Kesäkuussa monsuunisateiden alkaessa Kansainvälinen työjärjestö ILO varoitti jälleen kerran Burmaa jatkamasta pahamaineisia pakkotyöjärjestelyjään.

Myanmaria, kuten Burma nykyisin kutsuu itseään, uhataan talouspakotteilla ja jopa kansainvälisellä oikeudella, ellei se ota vaarin ILO:n varoituksista.

Kansainvälinen kampanja Burman pakkotyötä vastaan keskittyy puolustamaan siviilejä, joita armeija on pakottanut rakentamaan teitä, siltoja ja tukikohtia sekä viljelemään sotilaiden valtaamaa maata.

"Pakkotyö on edelleen ongelma", ILO:n edustajana Burman Rangoonissa toimiva Richard Horsey vakuutti hiljan. Hän vaati puuttumista asiaan, jotta ihmisten orjuuttaminen ilman rangaistuksen pelkoa saadaan loppumaan.

Horsey korostaa, että vankien pakottaminen kantajiksi kyläläisten tilalle ei ratkaise ongelmaa, koska sekin loukkaa ihmisoikeuksia.

Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että jotkut maailmalla pitävät tätä laillisena ratkaisuna Burman pakkotyöongelmaan.

Burma kohtelee kaltoin muitakin kuin kantajiksi pakotettuja vankejaan. Tilanne on yhtä paha eri puolilla maata sijaitsevissa noin 50 työleirissä ja 43 vankilassa, arvioi entisten poliittisten vankien perustama järjestö, joka pyrkii auttamaan kohtalotovereitaan Burmassa.

"Joillakin vankileireillä vankeja on hakattu kuoliaaksi sen jälkeen, kun he ovat kaatuneet maahan uupumuksen vuoksi. Louhoksilla työskentelevien vankien malariaa ei lääkitä, joten hekin kuolevat", järjestöä edustava Bo Kyi kertoo.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia