Uutiset Ilmastopolitiikka

Budjettiehdotus kasvattaisi luonnolle haitallisia tukia

Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta haitalliset tuet kasvaisivat jopa 43 miljoonaa euroa samalla, kun luonnonsuojeluun ei ole luvassa lisärahoitusta. Viime vuonna luonnonsuojelulta leikattiin jopa 60 prosenttia.
(Kuva: Björn Ohlsson / CC BY-NC-ND 2.0)

Viime perjantaina julkistetussa budjettiesityksessä ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta haitallisia tukia teollisuudelle kasvatettaisiin jopa 43 miljoonaa euroa. Luonnonsuojelun määrärahoja leikattiin puolestaan viime vuonna 60 prosenttia, eikä tämän vuoden budjettiesitys tuo tilanteeseen helpotusta.

Luonnonsuojeluliitto on huolissaan esityksestä ja muistuttaa, että se on räikeässä ristiriidassa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden kanssa.

Hallitus päätti viime vuonna, ettei päästökauppatuloja enää ohjata jatkossa kehitysyhteistyöhön, vaan tuloilla kompensoidaan sen sijaan energiaintensiivistä teollisuutta. Nyt tuet ovat entisestään kasvamassa, esimerkiksi erilaisten verohelpotusten muodossa.

Kyseessä on Luonnonsuojeluliiton mukaan tuplahaitallinen tuki, joka rikkoo niin kutsuttua "saastuttaja maksaa" -periaatetta. Samalla se hidastaa teollisuuden kehittymistä vähäpäästöisemmäksi.

"Haitalliset tuet ovat kestävän kehityksen jarru, ja nyt niitä ollaan lisäämässä", kommentoi järjestön suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Suomi on sitoutunut sekä kansallisesti että kansainvälisesti pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen vuoteen 2020 mennessä. Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuminen tarkoittaa sitoutumista ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen puoleentoista asteeseen ja päästöjen merkittävää vähentämistä. EU-linjauksen mukaan Suomen tulisi vähentää päästöjä 39 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, mutta asiantuntijoiden mukaan tämäkään taso ei välttämättä ole riittävä.

Silti Suomi on vaatinut EU:n päästövähennyksiin joustoja, joilla esimerkiksi metsien hiilinieluja voitaisiin hyödyntää muilla sektoreilla tuotettujen päästöjen nollaamiseen. Ympäristöjärjestöt muistuttavat, että joustot eivät vähentäisi Suomen todellisia päästöjä riittävästi. Samaan aikaan metsien suojeluun tähtäävältä METSO-suojeluohjelmalta uhkaa loppua rahoitus.

Ilmastonmuutosta hidastaviin tavoitteisiin ei päästä, ellei saastuttavasta teollisuudesta tulevaisuudessa luovuta. Järjestön mukaan tavoitteita ei saavuteta varsinkaan, jos haitallisia tukia korotetaan ja luonnonsuojelulta leikataan.

"Jotta kasvava suojelun ja elinkeinotoiminnan epätasapaino saadaan korjattua, on luonnonsuojelun ja ilmastotoimien rahoituksen oltava riittävää. Rahoitus löytyy karsimalla ympäristölle haitallisia tukia, joihin tuhlataan nyt kaikkiaan neljä miljardia euroa vuodessa", kommentoi liiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että hallituksella on vielä mahdollisuus korjata tilannetta tulevassa budjettiriihessä.

talousrahoitusympäristöilmastonmuutossaastuminen Suomi Suomen luonnonsuojeluliitto

Lue myös

Myrskypilviä New Yorkin yllä
New York on viime vuosina kärsinyt muun muassa myrskyistä. Nyt kaupungi haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta.
(Kuva:
Lisa Bettany
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

New York haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta

Kaupunki aikoo myös vetää eläkevaransa yhtiöistä, jotka ovat tekemisissä fossiilisten polttoaineiden kanssa.
Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim
Maailmapankki ilmoitti tällä viikolla luopuvansa öljyn ja kaasun etsintä- ja poraushankkeiden rahoittamisesta. Kuvassa pankin pääjohtaja Jim Yong Kim.
(Kuva:
Simone D. McCourtie
/
World Bank Photo Collection
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata.
(Kuva:
smilla4
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.