Botswanassa juhlitaan transsukupuolisen miehen voittoa oikeudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Botswanassa juhlitaan transsukupuolisen miehen voittoa oikeudessa

Botswanassa määrättiin transsukupuoliselle henkilöllisyspaperit, jotka heijastavat hänen omaa sukupuoli-identiteettiään. Kyseessä on ”monumentaalinen voitto”, sanoo ihmisoikeusjärjestö.

Sateenkaarilippu

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa saavutettiin edistysaskel Botswanassa. Kuva: Torbakhopper / Flickr.com / CC BY-ND 2.0.

Botswanan korkein oikeus on määrännyt, että transsukupuolinen mies on oikeutettu henkilöllisyyspapereihin, jotka heijastavat hänen todellista sukupuoli-identiteettiään. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vastaavanlainen vaatimus menee läpi oikeudessa.

Naiseksi syntymässään määritelty mies oli taistellut vuosia oikeudessa saadakseen miehen henkilöllisyystodistuksen.

”Tämä on valtava helpotus. Toivon, että muut samassa tilanteessa olevat saavat kunnioittavamman kohtelun, kun he hakevat henkilöllisyystodistusta”, hän sanoi Eteläisen Afrikan ihmisoikeusasianajajia tukevan järjestön SALC:n lausunnossa.

Tuomion mukaan Botswanan hallitus on rikkonut oikeutta arvokkuuteen, yksityisyyteen, ilmaisunvapauteen, tasa-arvoon sekä vapauteen syrjinnältä, epäinhimilliseltä ja halventavalta kohtelulta.

”Tämä on monumentaalinen voitto alueen transsukupuolisille. Tuomarin päätös, jonka mukaan kieltäytyminen henkilöllisyyspaperien muuttaminsesta rikkoo perustuslaillisia oikeuksia, parantaa merkittävästi transsukupuolisten elämää”, sanoo Tashwill Esterhuizen, SALC:n asianajaja.

Botswanassa suhtaudutaan konservatiivisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin. Samaa sukupuolta olevien suhteet on kriminalisoitu ja niistä voi saada seitsemän vuoden vankeustuomion.

Tilanteessa on kuitenkin valonpilkahduksia, sillä viime vuonna maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestö Legabibo sai vetoomustuomiostuimen kautta oikeuden rekisteröityä virallisesti järjestöksi.

Oikeuteen on tulossa uutistoimisto Reutersin mukaan pian myös transsukupuolisen naisen henkilöllisyyspapereita koskeva tapaus. Myös sen toivotaan nyt johtavan myönteiseen tulokseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia