Uutiset

Boliviassa hätätila kuivuuden takia

Osa kouluista lopettaa lukuvuoden etuajassa, sillä vettä ei riitä enää oppilaillekaan.
Bolivian pääkaupunki La Paz. (Kuva: Andrew Fleming / CC BY-NC 2.0)

Bolivian presidentti Evo Morales on julistanut maahan hätätilan vesipulan takia. Syynä on kuivuus, joka on maan pahin 25 vuoteen.

Kansainvälisten medioiden siteeraamien viranomaisten mukaan kuivuus on vaikuttanut 125 000 perheen elämään. Se uhkaa 290 000:ta hehtaaria maatalousmaata ja 360 000:ta karjaeläintä. Ennen Moralesin ilmoitusta jo yli puolet maan kunnista oli julistanut hätätilan.

"Meidän on valmistauduttava pahimpaan", Morales sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän on valtuuttanut maan hallituksen ja paikallishallinnon ohjaamaan varoja kuivuudesta selviämiseen. Vettä on määrä kuljettaa armeijan tuella kaupunkeihin.

Morales on pitänyt ilmastonmuutosta syynä kuivuuteen. Myös sääilmiö El Niñon on arveltu pahentavan kuivuutta.

Kuivuus kurittaa myös pääkaupunki La Pazia, jonka vesilähteet ovat lähes kuivuneet. Osa yhteisöistä saa vettä vain kolmen tunnin ajan joka kolmas päivä, kertoo uutiskanava Al-Jazeera.

Britannian yleisradioyhteiö BBC:n mukaan kolmella Bolivian alueella viranomaiset ovat myös ilmoittaneet, että kouluvuosi lopetetaan kaksi viikkoa etuajassa kuivuuden takia.

Vesipula on myös aiheuttanut maassa protesteja. Pääkaupunki La Pazin lähistöllä sijaitsevassa El Altossa asukkaat pitivät viime viikolla viranomaisia jonkin aikaa panttivankeina vesikriisin vuoksi.

Boliviaan odotetaan sadetta seuraavan kerran vasta joulukuussa.

vesi ja viemäröinti Bolivia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.