Uutiset

Boliviassa hätätila kuivuuden takia

Osa kouluista lopettaa lukuvuoden etuajassa, sillä vettä ei riitä enää oppilaillekaan.
Bolivian pääkaupunki La Paz. (Kuva: Andrew Fleming / CC BY-NC 2.0)

Bolivian presidentti Evo Morales on julistanut maahan hätätilan vesipulan takia. Syynä on kuivuus, joka on maan pahin 25 vuoteen.

Kansainvälisten medioiden siteeraamien viranomaisten mukaan kuivuus on vaikuttanut 125 000 perheen elämään. Se uhkaa 290 000:ta hehtaaria maatalousmaata ja 360 000:ta karjaeläintä. Ennen Moralesin ilmoitusta jo yli puolet maan kunnista oli julistanut hätätilan.

"Meidän on valmistauduttava pahimpaan", Morales sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän on valtuuttanut maan hallituksen ja paikallishallinnon ohjaamaan varoja kuivuudesta selviämiseen. Vettä on määrä kuljettaa armeijan tuella kaupunkeihin.

Morales on pitänyt ilmastonmuutosta syynä kuivuuteen. Myös sääilmiö El Niñon on arveltu pahentavan kuivuutta.

Kuivuus kurittaa myös pääkaupunki La Pazia, jonka vesilähteet ovat lähes kuivuneet. Osa yhteisöistä saa vettä vain kolmen tunnin ajan joka kolmas päivä, kertoo uutiskanava Al-Jazeera.

Britannian yleisradioyhteiö BBC:n mukaan kolmella Bolivian alueella viranomaiset ovat myös ilmoittaneet, että kouluvuosi lopetetaan kaksi viikkoa etuajassa kuivuuden takia.

Vesipula on myös aiheuttanut maassa protesteja. Pääkaupunki La Pazin lähistöllä sijaitsevassa El Altossa asukkaat pitivät viime viikolla viranomaisia jonkin aikaa panttivankeina vesikriisin vuoksi.

Boliviaan odotetaan sadetta seuraavan kerran vasta joulukuussa.

vesi ja viemäröinti Bolivia

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.