Bolivian naapurit pelkäävät autonomialiikkeen tartuntaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bolivian naapurit pelkäävät autonomialiikkeen tartuntaa

Ecuadorin ja Venezuelan presidentit
huolestuivat "tartuntavaarasta", kun Bolivian rikkaimman maakunnan
asukkaat äänestivät itsehallinnon puolesta toukokuun alussa.

Venezuelan presidentti Hugo Chávez syyttää Yhdysvaltain tiedustelupalvelua CIA:ta ja "sen lakeijoita" maakuntien yllyttämisestä "laittomiin kansanäänestyksiin" Bolivian Santa Cruzin tapaan.

Chávezin huoli liittyy Venezuelan marraskuisiin alue- ja paikallisvaaleihin. Ennusteet lupaavat menestystä oppositiolle, joka hallitsee nyt vain kahta maakuntaa ja muutamia kuntia.

Chávez vertasi Kolumbian rajalla sijaitsevaa Venezuelan aluetta Bolivian puolikuuksi kutsuttuihin neljään vauraaseen maakuntaan. Ne haluavat autonomiaa ja vastustavat presidentti Evo Moralesin vasemmistovaltaa.

Ecuadorin vasemmistopresidentti Rafael Correa puolestaan varoitti kansalaisiaan huijareista.

"Bolivian tapahtumat ovat erillinen ilmiö. Niitä tukevat ulkomaat haluavat horjuttaa aluetta", Correa sanoi. Hän uskoo, että itsehallinnosta haaveillaan myös Ecuadorin Guayasissa ja Venezuelan Zuliassa.

Correa muistutti, että Alueellisen vapauden ja autonomian liitto Confilar perustettiin 2006 Guayasin pääkaupungissa Guayaquilissa, joka on Ecuadorin talouden keskus. Mukana oli edustajia Venezuelan Zuliasta ja Bolivian Santa Cruzista sekä vapaan yrittäjyyden kannattajia Guatemalasta ja Perusta.

Yhtenäisyys on puuttunut alusta asti

Venezuelan keskusyliopiston kansainvälisen politiikan professori Carlos Romero ei halua verrata Bolivian tilannetta naapureihin.

Hänen mukaansa yhtenäisyys on ollut Bolivialle ongelma siitä asti, kun Simon Bolívar perusti valtion 1825. "Venezuelassa taas demokratia ja yhtenäisyys ovat vahvoja ja oppositio kunnioittaa lakia."

Öljyllä ja karjanhoidolla rikastunut Zulian osavaltio oli Venezuelan vaurain jo 1900-luvulla. Se erottuu muista myös omaleimaisella kulttuurillaan.

"Me emme halua puolikuuta, vaan täysikuun, koko Venezuelan, viedäksemme sen edistyksen ja kehityksen tielle", julistaa Zulian oikeistolainen kuvernööri Manuel Rosales, joka hävisi Chávezille vuoden 2006 presidentinvaaleissa.

Itsehallinto vai itsenäisyys?

Ecuadorin oikeiston linnakkeena pidetyssä Guayaquilissa pidettiin jo vuonna 2000 kansanäänestys, joka kannatti alueellisen itsehallinnon lisäämistä.

Viime tammikuussa tuhannet kaupunkilaiset marssivat kaduilla vaatien, että kansaäänestyksen tulos sisällytetään perustuslakiin, jota laaditaan vasemmiston johdolla.

"Guayaquilin vaatimuksilla ei ole mitään tekemistä itsenäisyyden kanssa", alueen johtavia piirejä edustavan Kansalaisneuvoston puheenjohtaja Carlos Baquerizo vakuuttaa.

Hänen mukaansa tavoitteena on alueellinen itsehallinto kehityksen ja kansallisen yhtenäisyyden puitteissa.

Koko naapurusto varpaillaan

Bolivian kansanäänestyksen vaikutuksia ruoditaan kautta Latinalaisen Amerikan.

Perussa La Primera -lehden kolumnisti César Hildebrandt arvosteli maansa oikeistopiirejä, jotka kannattavat Bolivian "hajoamista", mutta suitsivat kotona suuremmasta vapaudesta haaveilevaa Punon maakuntaa.

Hildebrandtin mielestä Santa Cruz varoittaa Venezuelan Chávezia "hänen rikkaan Zuliansa" aikeista. Brasilian presidenttiä Luiz Inácio Lula da Silvaa hän kehottaa pitämään silmällä Rio Grande do Sulin osavaltiota. Sielläkin asuu paljon eurooppalaisten jälkeläisiä, ja alueen talous kasvaa vinhaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia