Bangladeshissa pidätetty joukoittain ay-aktivisteja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladeshissa pidätetty joukoittain ay-aktivisteja

Bangladesh on ottanut kovat otteet käyttöön sen jälkeen, kun maan vaatetyöläiset lakkoilivat joulukuussa parempien palkkojen puolesta.

Bangladeshissa on pidätetty lukuisia vaatealan työntekijöitä sekä ammattiyhdistysjohtajia sen jälkeen, kun maan vaatetyöläiset järjestivät joulukuussa lakkoja vaatien parempia palkkoja. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan ainakin 34 ihmistä on nyt pidätetty, ja he ovat joutumassa epäreilujen tai ilmeisen tekaistujen syytteiden kohteeksi.

"Työoikeusaktivistien kimppuun hyökkääminen ja työntekijöiden häirintä sen sijaan, että puututtaisiin palkkaepäkohtiin, tahraa Bangladeshin maineen ja tekee pilaa hallituksen ja teollisuudenalan väitteistä, että ne ovat sitoutuneet työläisten oikeuksiin", sanoo HRW:n Aasian apulaisjohtaja Phil Robertson järjestön tiedotteessa.

Tuhannet lakkoilleet työntekijät vaativat, että minimikuukausipalkka nostettaisiin nykyisestä 67 dollarista 187–200:aan. Monet maan vaatealan työntekijät elävät köyhyysrajan alapuolella ja myös työturvallisuus on heikko.

HRW:n mukaan suurin osa lakossa olleista työskenteli tehtaissa, joissa ei ole ammattiliittoja ja joissa neuvottelumahdollisuudet ovat vähäiset. Silti viranomaiset ovat käyttäneet lakkoja verukkeena pidättää ay-johtajia ja työoikeusaktivisteja, järjestö kritisoi.

Lakkojen seurauksena myös ainakin 1 500 työntekijää irtisanottiin ja tehtaita suljettiin tilapäisesti. Turvallisuusjoukot ovat ratsanneet ay-aktivistien koteja ja ammattiliittojen toimistoja on suljettu, kertoo brittijärjestö War on Want.

Ashulian teollisuusalueella, jossa lakot tapahtuivat, tuotettiin monien kansainvälisten vaatejättien, kuten Gapin ja H&M:n vaatteita. Ne kirjoittivat tammikuun alussa Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasinalle ja ilmaisivat huolensa pidätyksistä ja pyysivät palkkojen arviointia. Suomessa muun muassa Palvelualojen ammattiliitto on vedonnut ay-johtajien puolesta, ja heidän puolestaan kerätään myös nimiä vetoomukseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia