Bangladeshin vaatetehtaille turvallisuusohjelma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladeshin vaatetehtaille turvallisuusohjelma

70 kansainvälistä vaatemerkkiyhtiötä ja kauppaketjua lupaa kohentaa vaatetehtaiden turvallisuutta. Suomesta mukana on vasta yksi yritys.

Joukko kansainvälisiä ammattiliittoja, järjestöjä sekä 70 kansainvälistä vaatemerkkiyhtiötä ja kauppaketjua on allekirjoittanut sopimuksen, jossa sitoudutaan kohentamaan Bangladeshin vaatetehtaiden turvallisuutta ja valvontaa, tiedottaa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus.

Vaatetehtaiden turvallisuustarkastukset aloitetaan sopimuksen allekirjoittaneiden kesken välittömästi, ja ne aiotaan toteuttaa seuraavien yhdeksän kuukauden kuluessa. Puutteita ryhdytään korjaamaan heti, jotta pahimmat turvallisuusriskit saadaan korjattua mahdollisimman nopealla aikataululla.

Tarkastuksen piiriin kuuluu tuhansia tehdasrakennuksia. Lista tarkastettavista rakennuksista tulee olemaan julkinen.

Tehtaan työntekijät pyritään osallistamaan ohjelman toteutukseen, ja heille maksetaan palkkaa korjaustoimenpiteiden ajalta.

Työntekijöiden järjestäytyminen on Bangladeshissa tähän asti estetty, mitä pidetään merkittävänä syynä turvallisuusolojen ja -valvonnan heikkouksiin.

"Avain ohjelman onnistumiseen on se, että tehtaiden työntekijät pääsevät suoraan osallistumaan sen toteutukseen", toteaa teollisuusalojen kansainvälisen ammattiliiton IndustriALLin pääsihteeri Jyrki Raina.

IndustriALL sekä palvelualojen globaali ammattiliitto UNI johtavat Accordiksi nimettyä järjestöjen ja yritysten yhteenliittymää.

Suomesta sopimuksen on tähän mennessä allekirjoittanut vain Stockmann Oy. Suomessa toimivista kauppaketjuista muun muassa saksalainen Lidl ja ruotsalainen H&M ovat mukana ohjelmassa.

Huhtikuinen vaatetehtaan romahdus Bangladeshissa sai mittavaa kansainvälistä huomiota, mutta tehdasrakennusten sortumisia ja tulipaloja on ollut vuosien saatossa jo useita. Paikallisen tutkimuksen mukaan valtaosassa maan vaatetehtaista on edelleen romahdusriski. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia