Bangladeshin tehdasonnettomuuden uhrit saavat korvauksensa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladeshin tehdasonnettomuuden uhrit saavat korvauksensa

Rana Plazan kahden vuoden takaisen onnettomuuden uhrien rahasto sai täyteen 30 miljoonan dollarin korvaustavoitteen, mutta vielä riittää tehtävää.

Bangladeshissa kaksi vuotta sitten tapahtuneen vaatetehtaan romahduksen uhrit ovat saamassa viimein korvauksensa. Korvausten keräämistä yrityksiltä valvova komitea kertoi tällä viikolla, että tavoiteltu 30 miljoonan dollarin eli noin 27 miljoonan euron korvausrahasto on saatu täyteen.

Rana Plaza -rakennuksessa Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa huhtikuussa 2013 tapahtunut onnettomuus vei yli 1 100 ihmisen hengen. Tehtaassa valmistettiin vaatteita myös länsimaisille brändeille. Tutkimuksissa kävi ilmi, että tehtaan rakennusmääräyksiä oli rikottu ja johtajat pakottivat ihmiset töihin seinissä näkyvistä murtumista huolimatta.

Onnettomuuden jälkeen laadittiin sopimus, jossa suuret kansainväliset vaatebrändit sitoutuivat maksamaan uhreille korvauksia. Vielä onnettomuuden toisena vuosipäivänä rahastosta uupui rahaa. Viime viikolla tehty iso lahjoitus auttoi saamaan summan kokoon, kertoo Kansainvälinen työjärjestö ILO, joka perusti rahaston.

Teollisuusalojen ammattiliittojen kattojärjestön IndustriALLin pääsihteerin Jyrki Rainan mukaan sopimus on uraauurtava. Hän korostaa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen (SASK) sivuilla, että korvaussummasta huolimatta asiat eivät vielä ole hyvin. Halpatuotantomaiden tekstiilitehtaissa maksetaan edelleen nälkäpalkkoja eikä järjestäytymisvapautta käytännössä ole.

"Elämiseen riittävä palkka ja oikeus kuulua ammattiliittoon ovat avainasemassa, jos tekstiilitehtaiden työoloja halutaan parantaa."

Kansalaisjärjestöt ovat kampanjoineet ahkerasti korvausten maksamiseksi. SASK keräsi yli 5 000 nimeä vetoomukseen, jossa vaatebrändejä vaadittiin maksamaan korvaukset.

"Pelkkä kuluttajavaikuttaminen ja vetoaminen eivät riitä, vaikka se onkin hyvä alku. Kampanjoinnin lisäksi tarvitaan konkreettisia toimia, jotta halpatuotantomaiden työntekijöillä olisi oikeus perustaa ammattiliittoja", vetoomuskampanjan koordinaattori Aleksi Vienonen toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia