Bangladesh sallii lapsiavioliitot "erityistapauksissa" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladesh sallii lapsiavioliitot "erityistapauksissa"

Kriitikoiden mukaan uusi laki voi mahdollistaa sen, että tytöt pakotetaan naimisiin raiskaajiensa kanssa.

Bangladeshin parlamentti on hyväksynyt uuden lain, jonka mukaan alaikäiset voivat mennä naimisiin "erityistapauksissa". Lakimuutos on herättänyt laajaa kritiikkiä, sillä maassa on maailman korkeimpiin kuuluvat lapsiavioliittoluvut.

Lapsiavioliittoja vastustavan Girls Not Brides -järjestön mukaan uusi laki voi johtaa jopa siihen, että tytöt pakotetaan naimisiin raiskaajiensa kanssa, sillä "erityistapauksia" ei laissa tarkemmin määritellä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uudella lailla pyritään hallituksen mukaan reagoimaan tilanteisiin, joissa raskaus on alkanut "vahingossa tai laittomasti". Reutersin mukaan hallitus on puhunut myös tyttöjen "kunniasta". Käytännössä lasten avioliittoihin tarvitaan vanhempien ja oikeusistuimen suostumus.

Bangladesh ei kuitenkaan ole tehnyt riittävästi varmistaakseen, tytöillä on riittävästi keinoja ehkäistä ei-toivotut raskaudet, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Se mukaan maan on nyt pikaisesti luotava säännöt sille, millaisissa tilanteissa tuomarit voivat hyväksyä lapsiavioliitot. Jokaiseen tapaukseen on otettava mukaan sosiaalityöntekijä, eikä alle 16-vuotiaiden avioliittoja tule hyväksyä lainkaan, se sanoo.

"Nyt on keskityttävä siihen, että pidetään kurissa lapsiavioliittojen laillistamisen aiheuttamat vahingot. Mikään ei muuta sitä faktaa, että tämä laki on tuhoisa. Mutta huolellisesti luonnosteltu sääntely voi ehkäistä joitakin haittoja tytöille", sanoo järjestön naisten oikeuksien tutkija Heather Barr tiedotteessa.

YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan noin 52 prosenttia bangladeshilaistytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaina ja 18 prosenttia alle 15-vuotiaana. Lapsiavioliitot ovat vahingollisia, sillä ne johtavat usein koulunkäynnin keskeyttämiseen ja varhaisiin raskauksiin, jotka ovat terveydelle haitallisia.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen avioliitot ja alle 21-vuotiaiden poikien avioliitot on maassa jo kielletty, mutta käytännössä laki ei ole toiminut. Bangladeshin hallitus lupasi vuonna 2014, että se pääsee lapsiavioliitoista eroon vuoteen 2041 mennessä. Pääministeri Sheikh Hasina kuitenkin on yrittänyt päinvastoin laskea avioliiton alaikärajaa.

Bangladeshin presidentin on vielä hyväksyttävä laki ennen kuin se tulee voimaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia