Uutiset Lasten oikeudet

Bangladesh sallii lapsiavioliitot "erityistapauksissa"

Kriitikoiden mukaan uusi laki voi mahdollistaa sen, että tytöt pakotetaan naimisiin raiskaajiensa kanssa.
Britannian kehitysyhteistyövirasto DFID tekee Bangladeshissa työtä lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi muun muassa jalkapallon avulla. (Kuva: Ricci Coughlan/DFID / CC BY 2.0)

Bangladeshin parlamentti on hyväksynyt uuden lain, jonka mukaan alaikäiset voivat mennä naimisiin "erityistapauksissa". Lakimuutos on herättänyt laajaa kritiikkiä, sillä maassa on maailman korkeimpiin kuuluvat lapsiavioliittoluvut.

Lapsiavioliittoja vastustavan Girls Not Brides -järjestön mukaan uusi laki voi johtaa jopa siihen, että tytöt pakotetaan naimisiin raiskaajiensa kanssa, sillä "erityistapauksia" ei laissa tarkemmin määritellä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uudella lailla pyritään hallituksen mukaan reagoimaan tilanteisiin, joissa raskaus on alkanut "vahingossa tai laittomasti". Reutersin mukaan hallitus on puhunut myös tyttöjen "kunniasta". Käytännössä lasten avioliittoihin tarvitaan vanhempien ja oikeusistuimen suostumus.

Bangladesh ei kuitenkaan ole tehnyt riittävästi varmistaakseen, tytöillä on riittävästi keinoja ehkäistä ei-toivotut raskaudet, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Se mukaan maan on nyt pikaisesti luotava säännöt sille, millaisissa tilanteissa tuomarit voivat hyväksyä lapsiavioliitot. Jokaiseen tapaukseen on otettava mukaan sosiaalityöntekijä, eikä alle 16-vuotiaiden avioliittoja tule hyväksyä lainkaan, se sanoo.

"Nyt on keskityttävä siihen, että pidetään kurissa lapsiavioliittojen laillistamisen aiheuttamat vahingot. Mikään ei muuta sitä faktaa, että tämä laki on tuhoisa. Mutta huolellisesti luonnosteltu sääntely voi ehkäistä joitakin haittoja tytöille", sanoo järjestön naisten oikeuksien tutkija Heather Barr tiedotteessa.

YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan noin 52 prosenttia bangladeshilaistytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaina ja 18 prosenttia alle 15-vuotiaana. Lapsiavioliitot ovat vahingollisia, sillä ne johtavat usein koulunkäynnin keskeyttämiseen ja varhaisiin raskauksiin, jotka ovat terveydelle haitallisia.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen avioliitot ja alle 21-vuotiaiden poikien avioliitot on maassa jo kielletty, mutta käytännössä laki ei ole toiminut. Bangladeshin hallitus lupasi vuonna 2014, että se pääsee lapsiavioliitoista eroon vuoteen 2041 mennessä. Pääministeri Sheikh Hasina kuitenkin on yrittänyt päinvastoin laskea avioliiton alaikärajaa.

Bangladeshin presidentin on vielä hyväksyttävä laki ennen kuin se tulee voimaan.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetpolitiikkalakioikeus ja rikos Bangladesh

Lue myös

Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.
Tyttö istuu aasin vetämillä kärryillä

Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista

Painajaiset ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Gazan palestiinalaislasten keskuudessa yltyvän väkivallan myötä, kertoo alueella avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). 14-vuotias Reham Qudaih on kärsinyt painajaisista siitä asti, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2014.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.