Uutiset Lasten oikeudet

Bangladesh sallii lapsiavioliitot "erityistapauksissa"

Kriitikoiden mukaan uusi laki voi mahdollistaa sen, että tytöt pakotetaan naimisiin raiskaajiensa kanssa.
Britannian kehitysyhteistyövirasto DFID tekee Bangladeshissa työtä lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi muun muassa jalkapallon avulla. (Kuva: Ricci Coughlan/DFID / CC BY 2.0)

Bangladeshin parlamentti on hyväksynyt uuden lain, jonka mukaan alaikäiset voivat mennä naimisiin "erityistapauksissa". Lakimuutos on herättänyt laajaa kritiikkiä, sillä maassa on maailman korkeimpiin kuuluvat lapsiavioliittoluvut.

Lapsiavioliittoja vastustavan Girls Not Brides -järjestön mukaan uusi laki voi johtaa jopa siihen, että tytöt pakotetaan naimisiin raiskaajiensa kanssa, sillä "erityistapauksia" ei laissa tarkemmin määritellä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uudella lailla pyritään hallituksen mukaan reagoimaan tilanteisiin, joissa raskaus on alkanut "vahingossa tai laittomasti". Reutersin mukaan hallitus on puhunut myös tyttöjen "kunniasta". Käytännössä lasten avioliittoihin tarvitaan vanhempien ja oikeusistuimen suostumus.

Bangladesh ei kuitenkaan ole tehnyt riittävästi varmistaakseen, tytöillä on riittävästi keinoja ehkäistä ei-toivotut raskaudet, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Se mukaan maan on nyt pikaisesti luotava säännöt sille, millaisissa tilanteissa tuomarit voivat hyväksyä lapsiavioliitot. Jokaiseen tapaukseen on otettava mukaan sosiaalityöntekijä, eikä alle 16-vuotiaiden avioliittoja tule hyväksyä lainkaan, se sanoo.

"Nyt on keskityttävä siihen, että pidetään kurissa lapsiavioliittojen laillistamisen aiheuttamat vahingot. Mikään ei muuta sitä faktaa, että tämä laki on tuhoisa. Mutta huolellisesti luonnosteltu sääntely voi ehkäistä joitakin haittoja tytöille", sanoo järjestön naisten oikeuksien tutkija Heather Barr tiedotteessa.

YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan noin 52 prosenttia bangladeshilaistytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaina ja 18 prosenttia alle 15-vuotiaana. Lapsiavioliitot ovat vahingollisia, sillä ne johtavat usein koulunkäynnin keskeyttämiseen ja varhaisiin raskauksiin, jotka ovat terveydelle haitallisia.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen avioliitot ja alle 21-vuotiaiden poikien avioliitot on maassa jo kielletty, mutta käytännössä laki ei ole toiminut. Bangladeshin hallitus lupasi vuonna 2014, että se pääsee lapsiavioliitoista eroon vuoteen 2041 mennessä. Pääministeri Sheikh Hasina kuitenkin on yrittänyt päinvastoin laskea avioliiton alaikärajaa.

Bangladeshin presidentin on vielä hyväksyttävä laki ennen kuin se tulee voimaan.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetpolitiikkalakioikeus ja rikos Bangladesh

Lue myös

Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Lapset lennättävät leijaa

Raportti: Tyttöjen oikeudet unohtuvat kansainvälisistä sopimuksista

Kansainväliset sopimukset ovat usein ikä- ja sukupuolineutraaleja, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lastenoikeusjärjestö Planin selvityksen mukaan neutraalius tarkoittaa usein sitä, että tyttöjen oikeudet jäävät kokonaan huomiotta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.