Bangladesh palkkaa Libyasta palaavat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladesh palkkaa Libyasta palaavat

Bangladeshin vaatetehtaat ja rekrytointiyritykset ovat luvanneet palkata suuren osan Libyasta pakenevista paluumuuttajista.

Bangladeshin vaatetehtaat ja rekrytointiyritykset ovat luvanneet palkata suuren osan Libyasta pakenevista paluumuuttajista.

Bangladeshin hallitus arvioi, että maan kansalaisia on työskennellyt Libyassa ainakin 50 000. Alan järjestöt sanovat luvun olevan pikemminkin 100 000.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM arvioi, että 19 000 bangladeshilaista palasi Libyasta maaliskuun kolmen ensimmäisen viikon aikana.

Bangladeshin vaatevalmistajien ja -viejien yhdistyksen puheenjohtaja Abdus Salam Murshedy uskoo, että ala voisi palkata jopa 50 000 palaajaa. Hänen mukaansa ammattitaitoisille on heti kysyntää ja muille järjestetään koulutusta.

Neljännes vaatetehtaiden koneista on nyt poissa käytössä, koska niille ei löydy osaavia käyttäjiä, Murshedy kertoo.

Vaatevalmistajien liiton jäsenyritykset työllistävät nyt 3,5 miljoonaa työntekijää, etupäässä naisia. Valmisvaateteollisuus kattaa noin 78 prosenttia Bangladeshin viennistä.

Töitä kotoa tai Malesiasta

Myös Bangladeshin kansainvälisten rekrytointiyritysten yhdistys (Baira) lupasi Libyasta palaaville töitä yhdistyksen jäsenten omistamissa tehtaissa.

Bairalla on noin 1 100 jäsenyritystä. "Monet jäsenemme omistavat tehtaita ja myllyjä. Osana sosiaalista vastuutamme olemme pyytäneet jäsenyrityksiämme löytämään töitä palaajille", puheenjohtaja Mohammad Abul Bashar sanoo.

Bairan jäsenyritykset kaavailevat palaajille lisäksi myös pankkilainoja omien pienyritysten perustamiseen.

Joitakin palaajia aiotaan Basharin mukaan lähettää Malesiaan, jossa on kysyntää bangladeshilaisille siirtotyöläisille.

Kymppi rahaa ja ruokapaketti

Bangladeshin hallitus aikoo koota rekisterin kaikista Libyasta evakuoiduista palaajista. Viranomaisten mukaan palaajien tiedot pyritään kysymään heti lentokentillä, jotta näille voitaisiin tarjota sopivaa työtä kotimaassa.

Hallitus antaa jokaiselle evakuoidulle noin kymmenen euron edestä käteistä, ruokapaketin ja ilmaisen kuljetuksen lentokentältä lähimmälle bussipysäkille.

Myös Bangladeshin kaupan ja teollisuuden keskusjärjestön puheenjohtaja Abul Kalam Azad kertoo, että evakuoiduille puuhataan tukirahastoa.

Center for Policy Dialogue -tutkimuslaitoksen johtaja Mostafizur Rahman muistuttaa, että 34 prosenttia Libyaan lähteneistä työntekijöistä on köyhiä. "Suurin osa heistä lainasi rahaa päästäkseen Libyaan. Heille pitäisi myöntää lainoja alhaisella korolla", Rahman toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia