Uutiset

Bakteerit kamppailevat yhä sitkeämmin lääkkeitä vastaan – ”lyhyesti sanottuna lääkkeet eivät tehoa”

Tulevaisuudessa monet ”menneisyyden taudit”, kuten tuberkuloosi ja kolera, voivat käydä yhtä vaarallisiksi kuin aiemmin, sillä tauteja on nykyisin yhä vaikeampi nujertaa antibioottien avulla.
Lääkepurkki ja tabletteja
Kalliiden patentoitujen lääkkeiden sijaan kehitysmaissa joudutaan usein turvautumaan halpoihin kopioihin, joiden sisältämistä lääkeaineista ja niiden pitoisuuksista ei ole varmuutta. (Kuva: Kristin Palitza / IPS )

Yhä useampi aiemmin antibiooteilla parannettavissa ollut tauti on käynyt entistä vaikeammaksi nujertaa. Edes useamman lääkkeen yhdistelmä ei enää takaa hoidon onnistumista.

Tulevaisuudessa monet ”menneisyyden taudit”, kuten tuberkuloosi ja kolera, voivat käydä yhtä vaarallisiksi kuin ne olivat ennen antibioottihoitoja.

Professori Sally Davies on huolissaan tilanteesta.

”En yleensä säikyttele ihmisiä helposti, mutta se, mitä olen saanut selville kauhistuttaa minua. Ei pelkästään lääkärinä, vaan myös äitinä, vaimona ja ystävänä. Löytömme on selvä: olemme häviämässä taistelun tulehdussairauksia vastaan. Bakteerit kamppailevat selviytyäkseen ja ovat muuttumassa vastustuskykyisiksi nykyaikaisille lääkkeille”, infektiotutkimukseen keskittynyt Davies sanoo.”Lyhyesti sanottuna lääkkeet eivät tehoa.”

Daviesin mukaan antibiootit ovat pelastaneet ihmisiä tappavilta tartuntataudeilta ja infektioilta viimeiset 70 vuotta ja lisänneet ihmisten elinaikaa keskimäärin 20 vuotta.

”Totuus on, että olemme käyttäneet niitä väärin, niin potilaina, lääkäreinä, matkailijoina kuin ruuantuotannossakin.”

Geeni siirtää vastustuskykyä

Huolestuttava löytö on NDM-1 -geeni, jonka on havaittu voivan muuttaa bakteereita ja tehdä niistä vastustuskykyisiä kaikille tunnetuille lääkkeille. Geenin on havaittu siirtyvän helposti bakteerista toiseen, eikä bakteerilajista toiseen hyppääminenkään tuota sille ongelmia.

Alun perin NDM-1 löydettiin E Coli -bakteerista vuonna 2006, nyt geeni on paikallistettu yli 20 bakteerilajista. Vuonna 2011 E-Coli -bakteeri aiheutti yli 20 ihmistä tappaneen epidemian Saksassa. ”Tavallinen” E-Coli aiheuttaa yleensä lievän vatsataudin, mutta NDM-1 -geenillä varustettu versio tuotti muun muassa veriripulia ja munuaisvaurioita.

Myös tuberkuloosia aiheuttava bakteeri on muuntunut. Pieneen osaan tuberkuloosibakteereista eivät pysty enää mitkään lääkkeet. Malariasta on löytynyt Kaakkois-Aasiasta lääkkeille vastustuskykyisiä muotoja. Ongelman ratkaisemiseksi on esitetty useita keinoja, kuten antibioottien määräämisen ja käytön säätely, lääketehtaiden markkinoinnin suitsiminen, uusien lääkkeiden kehittämisen tuki ja eläinten lääkitsemisen kielto muutoin kuin sairauden vuoksi. Uusien lääkkeiden saatavuus tulisi taata myös köyhille ja kehitysmaiden asukkaille.

On mahdollista, että kaikki tunnetut antibiootit menettävät tehonsa. "Antibioottien jälkeinen aika tarkoittaa loppua lääketieteelle sellaisena kuin me sen tunnemme. Tavallinen streptokokin aiheuttama kurkkutulehdus tai naarmu lapsen polvessa voi muuttua jälleen tappavaksi”, varoitti WHO:n johtaja Margaret Chan jo vuonna 2012.

terveyssairaus/lääkintä Suomen IPS

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.