Ay-aktiivit ahtaimmalla Latinalaisessa Amerikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ay-aktiivit ahtaimmalla Latinalaisessa Amerikassa

90 ihmistä menetti viime vuonna henkensä ammattiyhdistystoiminnan vuoksi, kertoo ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö.

90 ihmistä menetti viime vuonna henkensä ammattiyhdistystoiminnan vuoksi, kertoo ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUC:n tuore raportti.

Raportin mukaan aiempien vuosien tavoin ay-aktiiveja murhataan eniten Latinalaisessa Amerikassa, jossa henkensä menetti viime vuonna 75 ay-aktiivia. Pahin maa on Kolumbia, jossa uhreja oli 49.

Aasiassa ay-aktiiveja murhattiin vuonna 2010 yksitoista, Afrikassa kolme ja Lähi-idässä yksi.

Ay-aktiivien murhat ovat kuitenkin viime vuodesta maailmanlaajuisesti hieman vähentyneet. Vuonna 2009 surmattiin 101 ammattiyhdistysaktiivia.

Raportin mukaan murhien lisäksi hallitukset ja yritykset tukahduttavat ammattiyhdistystoimintaa myös muulla väkivallalla, potkujen antamisella ja tappouhkauksilla. Työlainsäädäntöä ei toteuteta, valvontaan ja työntekijöiden suojeluun ei ole varoja ja etenkin siirtotyöläisten ja naisten oikeuksia poljetaan. Viime vuonna ainakin 5 000 ihmistä sai potkut ay-toiminnan vuoksi.

ITUC on huolissaan myös Lähi-idästä, jossa elinolosuhteidensa parantamiseen pyrkivät työläiset kohtaavat yhä enemmän alistamista. Esimerkiksi Egyptissä yhä useammat työläiset ovat liittyneet ammattiliittoon, mutta samalla potkujen antaminen, poliisien harjoittama väkivalta ja pidätykset ovat lisääntyneet.

"Maailman työttömyys lisääntyy. Ilman kunnon töitä tai tulevaisuuden toivoa riski poliittisesta epävakaudesta vain kasvaa. Ay-oikeudet ovat elintärkeitä demokratian, talouskasvun ja sivistyneen tulevaisuuden kannalta", muistuttaa ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia