Avustusjärjestöt jäädyttävät toimiaan Kreikassa pakolaissopimuksen vuoksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusjärjestöt jäädyttävät toimiaan Kreikassa pakolaissopimuksen vuoksi

Järjestöt eivät halua olla mukana ylläpitämässä säilöönottokeskuksia, joita uusi EU:n ja Turkin välinen sopimus luo.

Kengät asvaltilla, taustalla meri.

Kuva: Stefanie Eisenschenk / CC BY 2.0.

Useat avustusjärjestöt ovat ilmoittaneet, että ne jäädyttävät osan siirtolaisten auttamiseen suunnatuista toimistaan Kreikan saarilla. Syynä on viime sunnuntaina voimaan tullut EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus, jonka tavoitteena on palauttaa suurin osa Kreikan saarille tulevista siirtolaisista takaisin Turkkiin.

"Työn jatkaminen olisi tehnyt meidät osallisiksi järjestelmään, jota pidämme sekä epäreiluna että epähumaanina. Emme salli apuamme käytettävän joukkokarkotusten välineenä ja kieltäydymme olemasta osa järjestelmää, joka ei välitä turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten humanitaarisista tarpeista tai suojelun tarpeista", sanoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön Kreikka-operaation johtaja Marie Elisabeth Ingres maanantaina.

Järjestö ilmoitti lopettavansa avustustoimensa Lesboksen saarella sijaitsevassa Morian keskuksessa, jonne se on muun muassa kuljetettu siirtolaisia sekä järjestetty vesi-, sanitaatio- ja terveyspalveluita.

Eilen myös Norwegian Refugee Council (NRC) -avustusjärjestö ilmoitti jäädyttävänsä osan työstään Khiosin saarella Vialissa. Syynä on se, että rekisteröintikeskus muuttuu sopimuksen vuoksi säilöönottokeskukseksi, kertoi järjestön operaatiojohtaja Alain Homsy.

Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi tällä viikolla roolinsa muuttuvan Kreikassa. Se ei esimerkiksi enää järjestä kuljetuksia keskuksiin, sillä se vastustaa siirtolaisten tahdonvastaista säilöönottoa.

Myös International Rescue Committee on ilmoittanut avustustoimien jäädytyksistä, kertoi uutistoimisto Reuters eilen. Pelastakaa Lapset puolestaan ilmoitti tänään, että se on keskeyttänyt Kreikassa kaikki toimensa, jotka liittyvät säilöönottokeskusten peruspalveluihin.

EU on luvannut taata jokaiselle tulijalle yksilöllisen käsittelyn, mutta monet järjestöt epäilevät sitä, sillä Kreikan turvapaikkajärjestelmä ei ole toiminut tähänkään asti. Lisäksi järjestöt pitävät kyseenalaisena sitä, että ihmisiä palautetaan Turkkiin, jota ei niiden mukaan voi pitää turvallisena maana.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi eilen saaneensa tietää, että vain tunteja EU:n ja Turkin välisen sopimuksen syntymisen jälkeen 30 turvapaikanhakijaa palautettiin Turkista Afganistaniin ilman tehokasta turvapaikkatutkintaa.

EU:n ja Turkin sopimuksen on tarkoitus sulkea siirtolaisten Turkista Kreikkaan kulkeva merireitti. Uutislähteiden mukaan Kreikan saarille tulee kuitenkin edelleen siirtolaisia. Sopimus astui voimaan sunnuntaina.

PÄIVITYS 24.3. Lisätty Pelastakaa Lasten osuus ja muutettu sana pidätyskeskus säilöönottokeskukseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia