Uutiset Koulutus kehitysmaissa

Avunantajat lupasivat miljardipotin koulutuksen edistämiseen

Yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua ja monet koulua käyvistäkään eivät opi riittävästi. Senegalissa järjestetty konferenssi sai avunantajat avaamaan kukkaronnyörinsä, tosin ei vieläkään riittävästi.
Koululaisia pulpetin ääressä Senegalissa
Yli 260 miljoonaa lasta ei pääse kouluun. Kuvassa koululaisia Senegalissa. (Kuva: Chantal Rigaud / GPE / CC BY-NC-ND 2.0)

Avunantajamaat ovat luvanneet noin 2,3 miljardia dollaria eli noin 1,8 miljardia euroa tukea kehitysmaiden koulutuksen edistämiseen seuraavien kolmen vuoden aikana alkaen tästä vuodesta. Lisäksi myös kehitysmaat itse ovat luvanneet panna aiempaa enemmän rahaa koulutukseen.

Rahoituslupauksista kerrottiin viime viikolla Senegalissa järjestetyssä koulutuskonferenssissa, jossa kansainvälinen koulutusalan järjestö Global Partnership for Education (GPE) keräsi lisärahoitusta toiminnalleen, jolla tuetaan kehitysmaiden koulutusjärjestelmien parantamista.

GPE haki toiminnalleen Senegalin konferenssissa 2,5 miljardin euron rahoitusta, mutta se joutuu tyytymään 1,8:aan. Sen mukaan summa on kuitenkin merkittävä, sillä viimeisten kolmen vuoden aikana rahoitus on ollut vain runsaan miljardin.

Senegalin presidentin Macky Sallin ja Ranskan presidentin Emmauel Macronin isännöimään konferenssiin osallistui yli 1 200 ihmistä, mukaan lukien kymmenen valtionpäämiestä ja toistasataa ministeriä.

Suurimpien lahjoittajien joukkoon kuuluivat EU, Norja ja Iso-Britannia. Ensimmäistä kertaa myös koulutustuen vastanottajamaa ja Afrikan maa, Senegal, lupasi lahjoittaa rahastoon. Arabiemiirikunnista puolestaan tuli ensimmäinen arabilahjoittaja.

GPE:n tavoitteisiin kuuluu myös, että kehitysmaat itse käyttäisivät noin viidenneksen budjetistaan koulutukseen. Yli 50 maata lupasikin lisätä julkista rahoitusta koulutukseen, ja näistä yli kaksi kolmasosaa saavuttaa 20 prosentin osuuden vuoteen 2020 mennessä, GPE kertoo. Lupauksen tekivät muun muassa Sengal, Somalimaa, Sudan, Ghana ja Kamobdža.

Kehitysmaiden koulutustilanne on herättänyt viime vuosina kasvavaa huolta, sillä yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua eikä tilanne etenkään konfliktimaissa ole juuri parantunut. Samaan aikaan koulutuksen rahoitus on vähentynyt. Lisäksi Maailmanpankki sekä YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon ovat kertoneet, että sadat miljoonat lapset eivät myöskään opi koulussa edes minimitason luku-, kirjoitus- ja laskutaitoja.

Nyt kokoon saaduilla rahoilla on tarkoitus helpottaa yli 500 miljoonan lapsen koulunkäyntiä, kertoo konferenssia sponsoroinut Global Citizen -järjestö.

Koulutus kehitysmaissa kehitysyhteistyökoulutus

Lue myös

Opettaja vahingoittuneessa koulussa

Kouluihin hyökätty viidessä vuodessa toistakymmentä tuhatta kertaa

Tuoreen raportin mukaan aseelliset hyökkäykset kouluja vastaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Kouluja käytetään myös esimerkiksi tukikohtina ja pidätyskeskuksina.
Opettaja osoittaa liitutaulua Sudanissa

Unicef: Lähes 30 prosenttia konflikti- ja katastrofimaiden nuorista ei osaa lukea

Nigerissä jopa kolme neljästä nuoresta on lukutaidottomia, selviää YK:n lastenjärjestön tilastoista. Järjestön johtaja kuvaa lukuja ”synkäksi muistutukseksi” kriisien vaikutuksista lapsiin.
Alice Albright, GPE-järjestön toiminnanjohtaja

”Meillä on akuutti koulutuskriisi” – asiantuntijan mukaan sitä ei ratkaista pelkällä rahalla

Koulua käymättömiä lapsia on yhä noin 263 miljoonaa, ja avunantajien tuki koulutukselle on viime vuosina vähentynyt. Suomessa vierailleen yhdysvaltalaisen koulutusasiantuntijan Alice Albrightin mukaan tarvitaan etenkin lisää tietoa siitä, mikseivät lapset käy koulua.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.