Avunantajat lupasivat miljardipotin koulutuksen edistämiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avunantajat lupasivat miljardipotin koulutuksen edistämiseen

Yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua ja monet koulua käyvistäkään eivät opi riittävästi. Senegalissa järjestetty konferenssi sai avunantajat avaamaan kukkaronnyörinsä, tosin ei vieläkään riittävästi.

Koululaisia pulpetin ääressä Senegalissa

Yli 260 miljoonaa lasta ei pääse kouluun. Kuvassa koululaisia Senegalissa. Kuva: Chantal Rigaud / GPE / CC BY-NC-ND 2.0.

Avunantajamaat ovat luvanneet noin 2,3 miljardia dollaria eli noin 1,8 miljardia euroa tukea kehitysmaiden koulutuksen edistämiseen seuraavien kolmen vuoden aikana alkaen tästä vuodesta. Lisäksi myös kehitysmaat itse ovat luvanneet panna aiempaa enemmän rahaa koulutukseen.

Rahoituslupauksista kerrottiin viime viikolla Senegalissa järjestetyssä koulutuskonferenssissa, jossa kansainvälinen koulutusalan järjestö Global Partnership for Education (GPE) keräsi lisärahoitusta toiminnalleen, jolla tuetaan kehitysmaiden koulutusjärjestelmien parantamista.

GPE haki toiminnalleen Senegalin konferenssissa 2,5 miljardin euron rahoitusta, mutta se joutuu tyytymään 1,8:aan. Sen mukaan summa on kuitenkin merkittävä, sillä viimeisten kolmen vuoden aikana rahoitus on ollut vain runsaan miljardin.

Senegalin presidentin Macky Sallin ja Ranskan presidentin Emmauel Macronin isännöimään konferenssiin osallistui yli 1 200 ihmistä, mukaan lukien kymmenen valtionpäämiestä ja toistasataa ministeriä.

Suurimpien lahjoittajien joukkoon kuuluivat EU, Norja ja Iso-Britannia. Ensimmäistä kertaa myös koulutustuen vastanottajamaa ja Afrikan maa, Senegal, lupasi lahjoittaa rahastoon. Arabiemiirikunnista puolestaan tuli ensimmäinen arabilahjoittaja.

GPE:n tavoitteisiin kuuluu myös, että kehitysmaat itse käyttäisivät noin viidenneksen budjetistaan koulutukseen. Yli 50 maata lupasikin lisätä julkista rahoitusta koulutukseen, ja näistä yli kaksi kolmasosaa saavuttaa 20 prosentin osuuden vuoteen 2020 mennessä, GPE kertoo. Lupauksen tekivät muun muassa Sengal, Somalimaa, Sudan, Ghana ja Kamobdža.

Kehitysmaiden koulutustilanne on herättänyt viime vuosina kasvavaa huolta, sillä yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua eikä tilanne etenkään konfliktimaissa ole juuri parantunut. Samaan aikaan koulutuksen rahoitus on vähentynyt. Lisäksi Maailmanpankki sekä YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon ovat kertoneet, että sadat miljoonat lapset eivät myöskään opi koulussa edes minimitason luku-, kirjoitus- ja laskutaitoja.

Nyt kokoon saaduilla rahoilla on tarkoitus helpottaa yli 500 miljoonan lapsen koulunkäyntiä, kertoo konferenssia sponsoroinut Global Citizen -järjestö.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia